Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a crescut cu 4% în 2019 faţă de anul anterior, atingând o valoare de 5,2 miliarde Euro

0
851

Piața de fuziuni şi achiziţii din România și-a reluat creșterea în 2019 comparativ cu anul anterior, înregistrând un avans de 4% și o valoare de 5,2 miliarde de euro, arată un studiu realizat de echipa integrată de tranzacţii a PwC România și D&B David și Baias, prezentat în cadrul conferinței ”Piața de M&A în România: Evoluțiile din ultimii ani și tendințe în 2020”. În 2018, valoarea tranzacțiilor a consemnat un recul față de anul anterior, de 9,6%, până la 5 miliarde euro.

Anul trecut au fost încheiate în total 215 tranzacții, cu 26% mai multe decât în 2018 și cu o valoare medie de 24 milioane euro. Din total, 14 operațiuni au avut fiecare o valoare de peste 100 milioane euro, iar 16 au avut valori cuprinse între 40 și 100 milioane euro.

”Piața de M&A rămâne în continuare interesantă și la un nivel ridicat atât valoric, cât și din perspectiva numărului de tranzacții. Deși mai are de recuperat pentru a ajunge la recordul înregistrat în anul 2007, de 5,8 miliarde euro, suntem optimiști în privința perspectivelor de dezvoltare pentru că multe sectoare evoluează în direcția consolidării, precum sectorul serviciilor medicale, cel financiar și IT&C”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider Consultanță în afaceri PwC România.

Potrivit raportului, cele mai dinamice sectoare în 2019 au fost IT&C, imobiliare și farmaceutic/servicii medicale. Pentru 2020, este de așteptat ca energia să fie unul dintre sectoarele dinamice, fiind preconizate două tranzacții mari: vânzarea activelor grupul ceh CEZ și ale companiei italiene Enel. De asemenea, sectorul farmaceutic și al serviciilor medicale își vor continua consolidarea, marii jucătorii fiind în continuă căutare de achiziții de jucători mai mici și specializați.

”Pentru 2020 estimăm că sectorul tehnologiei va deveni din ce în ce mai atractiv, achizițiile în acest sector generând o îmbunătățire semnificativă a produselor și serviciilor, cât și o creștere a eficienței operaționale. Astfel, companiile de tehnologie devin o țintă predilectă de achiziție pentru jucători din toate sectoarele de activitate. Companiile românești se află la momentul deciziilor strategice privind transformarea modelelor de business tradiționale prin adoptarea tehnologiilor inovatoare”, a mai arătat Dinu Bumbăcea.

Raportul PwC Romanian M&A Outlook a fost întocmit pe baza informațiilor publice disponibile în legătură cu tranzacțiile semnate și/sau închise în anul 2019. Tranzacțiile care din diferite motive anunțate public nu au fost închise în 2019 și tranzacțiile semnate în 2018 dar închise în 2019 nu sunt incluse în studiul pentru anul 2019. Pentru estimarea valorilor care nu sunt disponibile public s-au folosit  metode de evaluare indicativă bazate pe comparabile, considerând influența modelului de business și a industriei din care au făcut parte respectivele companii.

Echipa integrată de tranzacții PwC România și D&B David și Baias este coordonată de Dinu Bumbăcea, Partener PwC România, fiind formată din Cornelia Bumbăcea, Partener PwC România, Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias, Andreea Mitiriță, Partener PwC România, George Ureche, Director PwC România, Dragoș Atanasiu, Director PwC România, Andreea Bistriceanu, Senior Manager PwC România și alți 50 de profesioniști în tranzacții.

În 2019, echipa integrată a PwC/ D&B David și Baias a fost implicată într-un număr semnificativ de tranzacții, printre care vânzarea spitalelor Premiere și OncoCard, vânzarea Optiplaza către Innova, cumpărarea RTC de către Altex, cumpărarea unui pachet de acțiuni SLS Cargo de către Fan Courier și tranzacția dintre Eximbank și Banca Românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here