Românii își pierd încrederea în economia țării: Scad vânzările de case și terenuri

0
1775

Potrivit statisticilor, piaţa imobiliară dă semne de liniştire. Vânzările de case, apartamente şi terenuri au scăzut în ultima perioadă. La fel se întâmplă şi cu eliberarea autorizaţiilor de construcţie.

Neîncrezători în viitorul economic al ţării, cei care îşi doreau casă prin credit au devenit mult mai sensibili la dobânzi, cred specialiştii din domeniu.

Românii au cumpărat mai puţine case, terenuri şi apartamente luna trecută, faţă de iulie 2017, arata datele Agenţiei Naţionale pentru Cadastru. Diferenţa este de 17%. Anul începuse pe creştere, care s-a tot diminuat însă de la o lună la alta.

Scăderi au fost şi la numărul de construcţii rezidenţiale. Vorbim despre un minus de peste 25%, în ultimul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Atunci, creşterea era de 75 de procente.

În aceste condiţii, preţurile nu au mai crescut atât de mult ca anul trecut. Avem o scumpire medie de aproape 4%, iar preţurile chiar au stagnat în unele oraşe precum Baia Mare, Piatra Neamţ sau Alexandria.

“Piaţa imobiliară e foarte sensibilă la factorul psihologic şi în piaţă, în acest moment, există un climat de neîncredere în funcţionarea economiei. Am asistat în ultimul an şi la o creştere constantă a indicelui ROBOR, toate aceste lucruri pun presiuni pe cumpărător, de aceea creşterea nu va fi mare, ci una uşoară,” a declarant un reprezentant al Imobiliare.ro

Totuşi, presiunea creată de creşterea dobânzilor nu se vede încă.

La randul sau, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR explică:

 “Ce e interesant: creşte creditarea mai rapid, odată cu creşterea economică, odată cu creşterea dobânzilor. BNR a anunţat acum mai bine de un an ca într-un fel sau altul, mai rapid sau mai încet, depinde de ce se întâmplă în lume, a trecut perioada dobânzilor puternic negative, foarte scăzute şi că ne îndreptăm spre o anumită normalitate. Nici noi nu ştim.”

Totalul creditelor în lei pentru locuinţe s-a dublat în ultimii doi ani şi jumătate, arata datele BNR şi a ajuns la aproape 44 de miliarde de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here