Prețul unei locuințe poate crește cu 300%, totul depinde de anumiti factori

0
1553
asigurare_locuinte

Zona în care este amplasat apartamentul este cel mai important factor care influențează prețul unei locuințe . Două apartamente situate în același bloc pot avea prețuri diferite și cu 50%. Totul ține de câțiva factori.

Printre detaliile care mai contează sunt așezarea în bloc, apropierea de o stradă zgomotoasă, lumina naturală din locuință, sistemul de încălzire sau balcoanele care pot scumpi sau ieftini o locuință, procent ce se aplică întotdeauna, la cumpărare, dar și la revânzare, arată cea mai recentă ediție a ghidului imobiliar „Cum să-ți cumperi o casă!”.

Topul factorilor care influențează prețul locuinței

  1. Zona (10-300%)
  2. Arhitectura și designul (10-25%)
  3. Locul de parcare (5%-20%)
  4. Lumina naturală (5%-15%)
  5. Etajul (10-15%)
  6. Liniștea, traficul redus în zonă (10%)
  7. Balcoanele (5-10%)
  8. Sistemul propriu de încălzire (5%)
  9. Înălțimea blocului (3%)

„Zona este cel mai important factor în alegerea locuinței și se reflectă cel mai mult în preț. În funcție de zonă sunt de vânzare apartamente cu prețul mediu pe metru pătrat de trei ori mai mare în zona Kiseleff, decât în zona Berceni, din București”, spune Maria Seder Neda, autoare a cărții „Cum să-ți cumperi o casă!”.

  1. Zona este cel mai important factor.Prețurile medii pe metru pătrat la apartamente similare ca design și confort, dar situate în zone ultracentrale sau de lux pot fi și de trei ori mai mari decât cele ale apartamentelor din cartierele obișnuite.
  2. Construcția cu stil sau operă a unui arhitect cunoscut este cu 10-25% mai scumpă decât una obișnuită. Totodată, apartamentele din blocurile tip vilă pot fi cu 5-10% mai scumpe decât din cele obișnuite de patru etaje.
  3. Garajele sau locurile de parcare. Un loc de parcare în fața blocului este mai ieftin decât un garaj, iar proprietarul vă poate cere cel mult cu 5% mai mult decât pentru un apartament similar, dar fără loc de parcare. În cazul apartamentelor noi, un loc de parcare poate costa și 20% în plus, peste prețul locuinței.
  4. Lumina naturală se calculează cu 5% în plus pentru fiecare latură luminată natural: dacă locuința este scăldată în lumină doar pe o latură, atunci este cu 5% mai ieftină decât una cu lumină naturală pe două laturi.
  5. Un apartament situat la parter într-un bloc cu lift este mai ieftin cu 10-15% față de unul situat la etajele imediat superioare; un apartament aflat la ultimul etaj este cu 15-20% mai ieftin decât unul de la etajele intermediare (din cauza izolației de pe bloc, care trebuie refăcută periodic și de care nu le pasă vecinilor de bloc, care cu greu cotizează la reparații; în plus, la ultimul etaj, vara este mai cald și iarna mai frig).
  6. Liniștea adusă de traficul scăzut al zonei este un alt factor important. Dacă apartamentul dă direct la stradă, într-o zonă intens circulată, zgomotoasă, cu tramvaie și magazine la parter, prețul poate fi scăzut cu 10%.
  7. Existența și numărul balcoanelor ridică prețul unui apartament sau case, cu 5-10%.
  8. Pentru un sistem propriu de încălzire (centrală termică sau sobă cu gaze) se calculează cu 5% mai mult decât pentru un apartament legat la rețeaua de termoficare sau o casă cu sobă cu lemne sau cărbuni.
  9. Înălțimea blocului. Dacă un bloc are peste cinci etaje, apartamentele trebuie să fie cu 3% mai ieftine decât într-un bloc cu patru etaje și lift din aceeași zonă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here