Limitarea creditării şi majorarea dobânzilor schimbă piaţa imobiliară : preţurile locuinţelor stagnează, chiriile cresc

0
1511

Atât anunţul Băncii Naţionale de a plafona nivelul maxim de îndatorare pentru cei care vor să ia credite, cât şi raliul dobânzilor din ultimul an au avut efecte asupra vânzării şi cumpărării de locuinţe. În timp ce este aşteptat ca aceste trenduri să nu aibă impact asupra preţurilor locuinţelor, chiriile în schimb vor fi afectate.

BNR reintroduce limitele pentru nivelurile maxime de îndatorare pentru persoane sau familii care caută credite de consum sau ipotecare. Aceste rate ale serviciului datoriei vor deveni cel mult 40% pentru împrumuturile în lei şi 20% pentru valuta străină începând din 2019.

Conform estimărilor companiei de consultanţă imobiliară Colliers International Romania, impactul în ceea ce priveşte preţurile din piaţa rezidenţială va fi orientat în cea mai mare parte către locuinţele cu preţuri scăzute şi medii. Pe fondul noilor limitări care vor avea impact asupra cererii, vânzările de locuinţe au început deja să scadă în ultimele luni. În egală măsură, finalul anului 2017 şi prima parte a anului 2018 au părut destul de puternice pe zona de vânzări, ca urmare a temerii de a rata o oportunitate: ratele dobânzilor au crescut mult în ultimul an, astfel că multe persoane poate au dorit să cumpere un apartament cât mai repede, ceea ce ar fi condus la o scădere semnificativă după mijlocul anului 2018.

Pe de altă parte, în primele 9 luni ale anului, vânzările apartamentelor au scăzut cu 13%, procentaj puţin impresionant, în timp ce numărul de case vândute a fost aproape neschimbat (-5% faţă de anul trecut).

Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International Romania, a declarat:

„În condiţiile unei pieţe constrânse, această reglementare va fi relevantă pentru piaţă, dar mai puţin decât pare la prima vedere. Potrivit băncii centrale, media actuală a serviciului datoriei unui debitor individual este de aproximativ 47%, în timp ce pentru o familie cu doi copii, nivelul este apropiat de noua limită. Totuşi, impactul general va fi parţial compensat de reclasificarea definiţiei venitului disponibil”.

Băncile au devenit mult mai indulgente în acordarea de împrumuturi noi decât în trecut: serviciul datoriei pentru noile credite acordate persoanelor cu venituri mici a crescut cu peste 10 puncte procentuale în perioada martie 2017 şi martie 2018, până spre 57% faţă de media pieţei de 43%. Acesta este motivul pentru care locuinţele cu preţuri scăzute şi medii ar putea să sufere cel mai mult, deoarece persoanele cu venituri mici sau medii au sărit cu mult pragul de îndatorare de 40% pentru credite în lei.

Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania, spune că este puţin probabil ca o scădere generalizată şi semnificativă a preţurilor să aibă loc strict din cauza regulamentului nou al BNR şi a contextului actual al pieţei.

Totuşi, potrivit lui, anul 2019 are şanse să devină un an de reechilibrare a aşteptărilor dezvoltatorilor, a băncilor şi a potenţialilor cumpărători.

„Precizăm că nu luăm în calcul revenirea unor tensiuni economice majore în economia globală sau europeană, care ar risca să înrăutăţească impactul noilor reglementări”, a explicat Pop.

Aşteptările Colliers pe termen scurt indică o revitalizare a trendului de cumpărare în ultima parte a anului, mai ales din partea oamenilor care ar risca să nu îşi mai permită un credit, dar fără ca această tendinţă să alimenteze preţurile. Dezvoltatorii vor fi mai degrabă bucuroşi să mai reducă din stocurile lor actuale, având în vedere perspectiva cererii reduse începând cu anul 2019. Mai mult decât atât, proiectele rezidenţiale care nu au fost începute ar putea aştepta o clarificare a situaţiei, cel puţin până la mijlocul anului 2019, mai ales că un stoc impresionant este deja în plin proces de livrare; în plus, dezvoltatorii care nu au reuşit să vândă un număr important de apartamente în faza de dezvoltare ar putea amâna data livrării.

„Pe termen mediu şi lung, impactul în ceea ce priveşte preţurile va fi inegal, orientat mai mult către cele sub media pieţei rezidenţiale; urcând către valorile superioare, impactul va fi mai diminuat. În acelaşi timp, vom vedea şi o creştere a pieţei de închirieri”, a încheiat Mihai Pătrulescu.

În opinia Colliers, se va observa un efect mai redus şi asupra valorii apartamentelor din zonele centrale sau cu o conectivitate foarte bună la hub-uri de afaceri prin comparaţie cu apartamentele sau casele de la periferia oraşelor.

Totodată, diferenţa de preţ dintre apartamentele noi şi cele vechi ( zonele centrale nu sunt luate în calcul) va deveni mult mai mare decât în prezent. Întrucât va deveni mai dificil să deţii o locuinţă, chiriile vor creşte pe termen lung, cu efect simţitor şi în următorii doi-trei ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here