Guvernul analizează posibilitatea aplicării cotei reduse de TVA de 5% la achiziția de locuințe scumpe

0
1441
asigurare_locuinte

Potrivit organizației profesionale Clubul Profesioniștilor în Imobiliare, acest lucru se poate realiza fără a mai ține cont de prețul acesteia și posibilitatea ca un cumpărător să beneficieze în mod repetat de această facilitate.

De altfel, în ultima variantă a programului de guvernare se vorbeşte despre propunerea de reducere a TVA-ului pentru vânzarea de locuinţe cu o suprafaţă mai mică de 120 mp, fără a se mai preciza o limită de preţ.

În prezent, Codul Fiscal precizează faptul că un cumpărător poate beneficia de o cotă redusă de TVA, pe care o poate folosi o singură dată, doar în cazul în care imobilul achiziţionat are un preţ de până la 450.000 de lei (adică aproximativ 100.000 de euro). Pentru restul tranzacţiilor, valoarea TVA este de 19%.

Ovidiu Șandor, antreprenor timişorean, este dezvoltatorul mai multor centre de afaceri din Timişoara şi Cluj-Napoca, este de părere că, prin eliminarea pragului de 450.000 de lei pentru aplicarea unei TVA de 5%, Guvernul are ocazia să ia o măsură politică cu caracter social, care va avea ca beneficiu facilitarea accesului la o locuire decentă, încurajând, în mod indirect, atât natalitatea, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru tinerele familii.

„A avea acces la un apartament cu trei-patru camere pentru o familie cu copii nu este un lux, ci o normalitate. Limita actuală de preţ nu corespunde realităţilor din piaţă. Apartamentele cu trei şi patru camere, cu o poziţionare bună în oraşele dezvoltate, nu se încadrează în acest preţ din cauza creşterii costurilor de construcţie, a materialelor, a forţei de muncă. Unii dezvoltatori apelează astfel la diverse artificii fiscale pentru a încerca să se încadreze, iar familiile din oraşele mari sunt astfel defavorizate. Prevederile actuale, deşi bine intenţionate, nu li se adresează. Bineînţeles, pentru că este o prevedere fundamental socială, nu trebuie încurajată achiziţia luxului, iar acest lucru se poate limita uşor prin suprafaţă.”, spune Ovidiu Șandor, fondator şi CEO al companiei Mulberry Development.

Cea mai mare parte a cererii de locuinţe noi din marile oraşe ale ţării este orientată în momentul de faţă spre proprietăţile de până la 100.000 de euro – este vorba despre o pondere de 71% din totalul căutărilor de locuinţe noi, potrivit datelor imobiliare.ro.

Ponderea locuinţelor noi cu o suprafaţă utilă de până la 120 de metri pătraţi este sensibil mai mare în majoritatea oraşelor mari din ţară, ajungând la 84% din total, potrivit ofertelor listate pe portalul imobiliare.ro.

Andreea Comşa, CEO al companiei de consultanţă Premier Estate Management, consideră că implementarea reducerii la TVA pentru achiziţia de locuinţe noi, aşa cum este aplicată în prezent, este limitată şi neactuală.

„Evoluţia economiei, creşterea puterii de cumpărare, creşterea cererii, creşterea cursului valutar, creşterea costurilor de construcţie, în special cu forţa de muncă, toate acestea au avut drept consecinţă creşterea preţurilor locuinţelor. Rezultatul e că în Bucureşti, Timişoara, Cluj, cumpărătorii sunt privaţi astfel de accesul la locuinţe cu trei sau patru camere. Aceasta în condiţiile în care suntem pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte calitatea fondului nostru locativ şi numărul de camere per locatar.”, explică reprezentanta Premier Estate.

Cătălin Priscorniţă, CEO al agenţiei clujene Blitz, consideră că un impact mai mare, semnificativ pozitiv pentru piaţa imobiliară, l-ar avea, dincolo de eliminarea pragului financiar de 450.000 de lei, extinderea aplicabilităţii TVA de 5% şi pentru cei care au achiziţionat deja o locuinţă (sau mai multe) beneficiind de această facilitate. „Dacă poţi să cumperi mai multe apartamente cu TVA de 5%, deja nu mai e vorba de o măsură socială, ci de o măsură pentru publicul larg, care ar dinamiza mult piaţa imobiliară.”, conchide acesta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here