Piaţa imobiliară din România : cu cât un apartament vechi este mai spaţios, cu atât el este mai ieftin

0
878

Piaţa imobiliară din România are un paradox interesant: cu cât un apartament vechi este mai spaţios, cu atât el este mai ieftin, susţin specialiştii Imobiliare.ro, care au calculat că preţul unui metru pătrat într-un apartament mai spaţios poate fi şi cu 30% mai mic decât cel dintr-o garsonieră.

Această situaţie este valabilă doar pentru apartamentele vechi, nu şi pentru cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale. Între preţul total şi suprafaţa unei proprietăţi există, în mod firesc, o legătură directă: cu cât o locuinţă este mai spaţioasă, cu atât ea va costa mai mult. În ceea ce priveşte preţul pe metru pătrat, însă, pe piaţa apartamentelor vechi din România poate fi observată o situaţie paradoxală: costul scade pe măsură ce suprafaţa totală a locuinţei creşte (odată cu numărul de camere).

Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cele mai scumpe sunt, din acest punct de vedere, garsonierele, la polul opus situându-se apartamentele cu patru camere. Deşi ar putea fi considerată o „lege” a pieţei imobiliare, de menţionat este, totuşi, că această situaţie nu este valabilă şi în cazul locuinţelor nou-construite.

Bucureşti      

În Capitală, preţul pe metru pătrat util al unei garsoniere în bloc vechi este cu 21,5% mai mare decât cel al unui apartament cu patru camere. Astfel, o unitate locativă monocamerală costă, în medie, 1.337 de euro pe metru pătrat, în vreme ce suma medie solicitată pentru un apartament cu patru camere este 1.100 euro pe metru pătrat.

Pe de altă parte, o locuinţă cu două camere ajunge la 1.271 de euro pe metru pătrat, iar una cu trei la 1.152 de euro pe metru pătrat.

Spre comparaţie, lucrurile arată diferit în cazul pieţei rezidenţiale noi din Capitală, preţurile pe metru pătrat crescând aici odată cu suprafaţa şi numărul de camere. Astfel, într-un bloc nou, o garsonieră ar costa, în medie, 1.218 euro pe metru pătrat, un apartament cu două camere 1.357 de euro pe metru pătrat, unul cu trei camere 1.494 de euro pe metru pătrat, iar unul cu patru 1.498 de euro pe metru pătrat.

Braşov

Aici, o garsonieră este, raportat la preţul pe metru pătrat, cu circa 19% mai scumpă decât un apartament cu patru camere. Astfel, suma medie solicitată în cel dintâi caz era, la finele lunii februarie, 1.154 de euro pe metru pătrat, faţă de 968 de euro pe metru pătrat, în cel de-al doilea. Între cele două extreme de preţ se situează locuinţele bicamerale (cu 1.116 euro pe metru pătrat) şi, respectiv, cele tricamerale (cu 1.033 de euro pe metru pătrat).

Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, o garsonieră costă, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cu aproape 21% mai mult decât un apartament cu patru camere, anume 1.717 euro pe metru pătrat util, faţă de 1.422 de euro pe metru pătrat. Cu valori de 1.595 şi, respectiv, 1.546 de euro pe metru pătrat, unităţile locative cu două şi trei camere se situează, pe de altă parte, mult mai aproape de media de preţ valabilă la nivel de oraş (anume 1.571 de euro pe metru pătrat).

Constanţa

Acesta este singurul care face notă distinctă faţă de celelalte centre regionale, acesta putând fi considerat cea mai echilibrată piaţă dintre cele analizate. Aici, diferenţa între o garsonieră şi un apartament cu patru camere este de doar 2,25%, iar costul pe metru pătrat al unei locuinţe monocamerale este, practic, acelaşi ca al unei unităţi bicamerale – mai exact, 1.136 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.137 de euro pe metru pătrat. În acelaşi timp, un apartament cu trei camere costă 1.096 de euro pe metru pătrat, iar unul cu patru este ceva mai scump, ajungând la 1.111 euro pe metru pătrat.

Iaşi

În acest oraş, diferenţa dintre o garsonieră şi un apartament cu patru camere ajunge la aproape 15% din punctul de vedere al costului pe unitatea de suprafaţă utilă. Astfel, cel dintâi tip de locuinţă ajunge la o medie de 1.061 de euro pe metru pătrat, iar cel de-al doilea la 925 de euro pe metru pătrat. Un apartament cu două camere costă 1.010 euro pe metru pătrat, iar unul cu trei camere 1.001 euro pe metru pătrat.

Timişoara

Timisoara este oraşul cu cea mai mare diferenţă de preţ între o garsonieră şi un apartament cu patru camere, anume aproape 32% – dacă cea dintâi ajunge la 1.383 de euro pe metru pătrat util, cel din urmă ar costa doar 1.049 de euro pe metru pătrat. Un apartament cu două camere, pe de altă parte, se situează la o medie de 1.260 de euro pe metru pătrat, iar unul cu trei camere la 1.158 de euro pe metru pătrat.

Toate detaliile pe:

https://adevarul.ro/economie/imobiliare/paradoxul-apartamentelor-vechi-cumperimai-platesti-30-mai-putin-1_5c912a54445219c57e6df72d/index.html

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here