Pesticidele din legume și fructe nu sunt un pericol

0
3638
Pesticide

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) spun că reziduurile de pesticide din legumele şi fructele româneşti nu prezintă niciun risc pentru consumatori.

În contextul în care săptămâna trecută au apărut mai multe materiale de presă care prezentau procentele de reziduuri de pesticide, sub limita admisă, ca un fiind un pericol pentru sănătatea publică, Ministerul Agriculturii încearcă să liniștească populația.

Sub limita maximă

„Din rapoartele de monitorizare realizate anual de către Autoritatea Naţională Fitosanitară rezultă că procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maximă admisă, deci nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezintă în mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie să fie una corectă. Nu orice conţinut de reziduu de pesticid înseamnă şi pericol pentru sănătatea umană. Periculoase sunt într-adevăr doar cele ale căror valori depăşesc limita maximă admisă. Rezultatele obţinute la aceste controale se înscriu în media la nivel european”, se arată în comunicatul MADR. Potrivit raportului realizat de Autoritatea Naţională Fitosanitară şi publicat pe site-ul MADR, în 2015 au fost preluate şi analizate 1.107 probe de fructe, legume şi cereale din care 1.095 probe au fost conforme (fie nu prezentau deloc reziduuri de pesticide, fie aveau sub limita admisă), iar 12 probe au fost neconforme, adică au avut reziduuri de pesticide peste limita admisă, ceea ce se traduce într-un procent de doar 1,08%.

1.107 probe

Au fost analizate 1.107 probe: 365 probe fructe, 624 probe legume şi 118 probe cereale. Din cele 624 probe de legume, 179 (28%) au avut reziduuri de pesticide sub limita maxima admisa şi 11 probe ( o probă de pătrunjel frunze, o probă de ceapă verde, două probe de spanac, şapte probe de salata), au avut reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă. În cazul probelor de fructe analizate, 168 probe (46,02%) au avut reziduuri de pesticide cu valori inferioare limitei maxime admise şi o proba de mere care a avut reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă. Din 22 probe de cereale analizate 18.65% au avut reziduuri de pesticide cu valori sub limita maximă admisă”, arata raportul realizat Autoritatea Naţională Fitosanitară, instituţie din subordinea MADR.

Agrostar a cerut clarificarea situației

Răspunsul Ministrului Agriculturii vine în urma solicitării Agrostar, o federaţie sindicală din domeniul agricol, care a cerut clarificarea situaţiei pesticidelor din legumele şi fructele româneşti, după ce presă a prezintat produsele autohtone ca fiind periculoase din cauza reziduurilor de pesticide depistate, sub limita admisă.„Conţinutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislaţia europeană nu trebuie să afecteze comercializarea produselor româneşti.”, au subliniat reprezentanţii MADR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here