Peste 9.000 de civili au luat pensie specială în decembrie 2017, iar printre ei se numără magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi grefieri

0
937

Din datele transmise pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice, reiese că civilii ar fi meritat în anul 2017 pensii în valoare totală de 181,27 de milioane lei, în baza contribuţiei virate la pensie, ca românii obişnuiţi. Însă, graţie unor privilegii reglementate pe viaţă, au primit anul trecut pensii speciale care au depăşit 877,12 milioane lei.

Diferenţa dintre cît au primit şi cît li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care au virat-o la pensii am plătit-o cu toţii, de la bugetul de stat, adică peste 695,84 milioane de lei.

Peste 9.000 de civili au primit în luna decembrie a anului 2017 pensie specială. De acest privilegiu,reglementat printr-o serie de legi  beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.

Pensiile speciale ale civililor sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în deplin acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.

Casa Naţională de Pensii Publice e instituţia care administrează pensiile speciale ale civililor.

În anul 2017, celor peste 9.000 de civili li s-ar fi cuvenit pensii speciale în valoare totală de peste 181,27 milioane de lei, reiese din datele transmise exclusiv pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice. Aceştia sunt în fapt banii plătiţi în 2017 de la bugetul asigurărilor sociale pentru plata pensiilor de serviciu ale civililor. Spunem că li s-ar fi cuvenit, fiindcă (doar) aceştia sunt banii viraţi în baza contribuţiei efective pe care pensionarii privilegiaţi au făcut-o la bugetul asigurărilor sociale, la fel ca românii de rând, de-a lungul carierei lor.

Însă sumele totale primite la pensie de cei peste 9.000 de pensionari sunt de 877,12 milioane de lei, adică de aproape cinci ori mai mari decît ar fi meritat să li se plătească.

De ce? Pentru că, pe lîngă suma de 181,27 milioane de lei, care le-a fost plătită în 2017, în baza contribuţiei la pensie, li s-au mai virat de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, încă 695,84 de milioane de lei în anul 2017, în acord cu prevederile legilor prin care şi-au creat aceste privilegii.

În prezent, pensiile speciale ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

Vă amintim că pe 15 septembrie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a făcut o serie de modificări nesubstanţiale la legile care reglementează acordarea pensiilor speciale:

・ pensiile speciale nu mai cresc ori de câte ori se majorează salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii de serviciu. Pensiile speciale sunt indexate doar cu rata medie a inflaţiei, indicator definitiv, stabilit la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Până la 15 septembrie, pensiile speciale au fost  indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
・ valoarea netă a pensiei de serviciu nu mai depăşeşte media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Civilii au primit în anul 2017 pensii speciale în valoare totală de 877,12 milioane lei.
Aceştia ar fi meritat, în fapt, pensii de numai 181,27 milioane de lei, funcţie de contribuţia virată la pensie de-a lungul carierei lor.

  • Suma virată de la bugetul asigurărilor sociale pentru plata pensiilor speciale ale civililor, de 181,27 milioane de lei, este cu 29,8% mai mare decît cea din 2016, reiese din compararea datelor pe care Casa de Pensii Publice le-a comunicat publicaţiei noastre.

Diferenţa pînă la 877,12 milioane de lei am plătit-o de la bugetul de stat, prin taxele şi impozitele plătite obligatoriu de noi toţi la stat.

  • Pensiile speciale ale civililor au costat bugetul de stat în anul 2017 cu 26% mai mult decât în anul 2016, arată datele pe care Casa Naţională de Pensii Publice le-a comunicat la solicitarea Economica.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here