Peste 60% din companii ar avea probleme financiare dacă indicele ROBOR ar crește peste nivelul de 4%

0
1509
companiile-multinationale

Un raport al BNR arată care sunt dificultățile pe care le întâmpină companiile românești.

Principalele probleme cu care se confruntă  firmele sunt:

  • nivelul ridicat al fiscalităţii,
  • impredictibilitatea mediului fiscal
  • concurenţa.

Accesul la finanţare se situează pe penultimul loc din punct de vedere al magnitudinii cu care firmele resimt această problemă ca fiind una presantă, potrivit unui raport al BNR.

”Faţă de sondajul anterior (martie 2017), modificări notabile sunt în sensul creşterii pentru costurile de producţie şi disponibilitatea forţei de muncă bine pregătite şi în scădere pentru lipsa cererii”, se arată în document.

În septembrie 2017, 40 la sută dintre companii spuneau că rata medie a dobânzii  la creditele în lei pe care le au contractat se situează în intervalul 3-5 la sută. Firmele care au accesat împrumuturi în euro se finanţează în mare parte la o rată de dobândă cuprinsă între 2 la sută şi 4 la sută. ”Capacitatea companiilor de a face faţă unor  evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este redusă, o creştere de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la împrumuturile denominate în lei, cât şi la cele în euro, afectând semnificativ activitatea companiei şi/sau capacitatea de rambursare a creditului în rândul a peste jumătate din firmele respondente”, spune documentul.

Potrivit BNR, companiile vor să îşi reducă gradul de îndatorare şi nu mai vor să contracteze un credit. În ceea ce priveşte creditele în lei, 37 la sută dintre firmele care au declarat că au nevoie de finanţare au indicat nivelul de 2 la sută ca fiind rata maximă a dobânzii la care ar fi dispuse să se împrumute, în timp ce 29 la sută dintre acestea ar accepta un credit în lei cu dobândă de maximum 4 la sută.

Rata maximă acceptabilă a dobânzii pentru creditele în euro, în percepţia firmelor care necesită finanţare, este de 1,5 la sută în cazul a 41 la sută din acestea, în timp ce alte 21 la sută ar accepta o rată maximă a dobânzii cuprinsă între 1,5 şi 3 la sută.

Rata medie a dobânzii pentru creditele în lei se situa la 3,9 la sută la septembrie 2017,  cu toate acestea doar 12 la sută dintre companii ar accepta un împrumut cu dobânda cuprinsă între 2 la sută şi 4 la sută. În cazul creditelor în euro, rata medie de dobândă la septembrie 2017 era de 2,4 la sută, un procent de 9 la sută dintre firme afirmând că ar  fi dispuse să contracteze un împrumut cu o rată a dobânzii cu valori maxime între  1,5 şi 3 la sută.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here