Peste 240 de persoane introduse ca părți civile în Dosarul Colectiv

0
3295
Dosarul Colectiv

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează că, până în prezent, în dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul Colectiv, procedura de introducere ca părţi civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 de persoane.

“Au fost audiate, până în acest moment, peste 140 de persoane ce au avut calitate fie de persoană vătămată, părţi civile fie ca victime, fie ca succesori în drepturi ai celor decedaţi. Tuturor acestor persoane, prin întocmirea unor procese verbale, le-a fost adus la cunoştinţă obiectul cauzei, stadiul cercetărilor, a fost reţinută calitatea în care doresc să participe în procesul penal, drepturile şi obligaţiile procesuale. Pentru un număr de peste 100 de persoane, constituite sau nu părţi civile dar având calitate de persoane vătămate în cauză care, din motive obiective nu s-au putut prezenta fiind anterior citate, procedura de comunicare a obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, a drepturilor şi obligaţiilor procesuale s-a realizat prin apărătorii aleşi. Până la acest moment, procedura de introducere în cauză ca părţi civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 persoane”, arată DNA.

Au refăcut rechizitoriul
DNA reaminteşte că, urmare a deciziei din 15 februarie a Curţii Militare de Apel Bucureşti, prin care s-a dispus restituirea cauzei, la 7 martie, procurorii militari din DNA au reluat urmărirea penală, inclusiv refacerea rechizitoriului şi identificarea tuturor persoanelor vătămate, victimelor şi succesori în drepturi ale acestora.

Sursa citată menţionează că, în acest dosar, alte 15 persoane nu s-au prezentat deşi au fost citate de două ori, la date succesive.

“În perioada imediat următoare, activităţile procedurale şi procesuale vor continua cu alte persoane care au fost deja citate.

La cererea procurorilor au fost întocmite un raport de constatare criminalistică şi un raport de constatare tehnico – ştiinţifică. Obiectivele şi concluziile acestor rapoarte nu pot fi comunicate, în acest moment, conform art. 12, alin. 1 lit. e) din Legea 544/2001. Conform Deciziei nr. 4 din 15.02.2016 a Curţii Militare de Apel Bucureşti, în cauză urmează a fi readministrate şi probele testimoniale din faza urmăririi penale desfăşurată anterior restituirii”, se mai spune în răspunsul DNA.

Nu s-au impus comisii rogatorii
În prezent, anchetatorii desfăşoară proceduri judiciare de comunicare cu privire la obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, drepturilor şi obligaţiilor procesuale cu persoanele – victime sau părţi civile-, care se află în străinătate, indiferent dacă sunt cetăţeni români sau străini.

“În niciuna dintre situaţii nu s-a impus solicitarea unor comisii rogatorii în statele ale căror cetăţeni au fost victime sau persoane vătămate în incendiul produs în clubul ‘Colectiv’, deoarece procedura de aducere la cunoştinţă a obiectului cauzei, stadiului cercetărilor, a drepturilor şi obligaţiilor procesuale se realizează în conformitate cu prevederile art. 197 alin 1, 2 şi 3 din, art. 198 alin. 1 şi art. 200 alin. 1 din Legea 302/2004 şi în considerarea aplicării dispoziţiilor regăsite în cuprinsul art. 52 alin. 1 şi 2 din Convenţia de aplicarea a acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea graduală a controalelor la frontierele comune, Schengen, 19.06.1990, respectiv ale prev. art. 5 alin. 1 şi 3 din Convenţia din 2000 adoptată de Consiliu în conformitate cu Articolul 34 din Tratatul Uniunii Europene, privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală dintre Statele Membre ale Uniunii Europene”, mai precizează DNA.

În 15 februarie, Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU Bucureşti sunt acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

În urma deciziei instanţei, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părţilor vătămate şi a părţilor responsabile civilmente şi încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu.

George Matei și Antonina Radu, trimiși în judecată
De asemenea, judecătorii au decis înlăturarea de la dosar a probelor administrate de procurori prin încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Pe 25 ianuarie, pompierii George Matei şi Antonina Radu, dar şi Ministerul Afacerilor Interne au ridicat la Tribunalul Militar Bucureşti, instanţa de fond, mai multe excepţii privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul întocmit de DNA. Excepţiile au fost respinse de judecătorii militari, însă au fost admise ulterior de Curtea Militară de Apel.

George Matei şi Antonina Radu, inspectori la ISU Bucureşti cu gradul de căpitan, au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here