Peste 13 milioane de euro, bani și contracte de la stat, dar să-ți facă alții munca, fără să-i plătești

0
2348

Firme controlate de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță au țepuit subcontractorii pe care i-au antamat pentru realizarea unor softuri pentru Ministerul Afacerilor Externe și Inspecția Muncii. Miza – peste 13 milioane de euro: șapte de la Externe și peste șase de la Inspecția Muncii.

Contractul de la Externe, finanțat cu aproximativ 7.000.000 euro din fonduri europene, a fost pasat printr-un sistem de tip suveică între firmele lui Ghiță. Pentru că nu au fost în stare să realizeze softul, oamenii lui Ghiță au angajat o firmă din București. Care, la finalizarea contractului, nu și-a mai primit banii cuveniți. Softurile, deci, s-au produs, firmele lui Ghiță și-au luat banii de la stat, dar cei care au muncit se chinuie să își recupereze banii în instanță.

7.000.000 euro pentru Ghiță și Socol

La începutul anului 2015, Ministerul de Externe a anunțat că a semnat un contract de aproximativ șapte milioane de euro cu firmele Siveco și Expert One Research pentru realizarea Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni, în urma unei licitații publice. Banii au fost asigurați din fonduri europene.

Compania Siveco a fost fondată de Irina Socol, arestată în 2014 pentru evaziune fiscală și spălarea banilor. Aceasta le-a declarat procurorilor Direcției Naționale Anticorupție că a fost obligată să dea mită pentru a obține contracte pe IT de la instituțiile statului. Conform DNA, Socol i-ar fi plătit în jur de 22 de milioane lei și lui Sebastian Ghiță pentru a-i facilita accesul la contractele publice.

Cealaltă firmă, Expert One Research, este fosta companie XOR IT Systems, parte din grupul de societăți controlate prin interpuși de Sebastian Ghiță. Conform documentelor de la Registrul Comerțului, Expert One Research este deținută în acte de Gabriel Găitănaru. Din 2007 până în 2010, Găitănaru a lucrat ca inginer IT la firma Teamnet, apoi a fost avansat pe funcția de manager de proiect. Ulterior, a fost transferat pe funcția de manager de proiect la XOR IT Systems, iar din 2013 ocupă postul de manager la Expert One Research.

Ulterior, contractul a fost pasat neoficial între firme controlate de Sebastian Ghiță. Astfel, Expert One Research a apelat la o altă firmă din grup, Team Business Services (TBS), pentru a realiza programul contractat de Ministerul de Externe. Dar nici TBS nu a realizat programul informatic, ci a semnat un contract de prestări servicii cu o firmă mică din București, SBM Development Services. Abia aceasta din urmă urma să realizeze Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC) pentru consulatele din subordinea Ministerului de Externe, în septembrie 2015. Conform contractului, SBM trebuia să-i învețe pe angajații consulatelor românești cum să folosească programul.

„După semnarea contractului, ne-am dus la Ministerul de Externe să realizăm softul. Dacă ne întreba cineva de unde suntem, trebuia să spunem că de la Expert One Research, nu de la TBS. Nu am semnat nici un contract cu Expert One Research“, a spus, sub anonimat, o reprezentantă a SBM, care a lucrat la realizarea softului.

Ulterior, angajații firmei SBM au fost trimiși în mai multe consulate românești, inclusiv în SUA și Grecia, pentru a implementa proiectul, dar și pentru a le explica angajaților cum să îl folosească.

După ce au terminat de implementat programul SIMISC în consulatele românești, firma SBM s-a trezit că nu își mai primește banii de la TBS. Motiv pentru care și-a solicitat drepturile în instanță.

„Având în vedere că, de la data scadentă a facturilor pe care le vom atașa la prezenta cerere, a trecut o perioadă lungă de timp, și cu toate că am încercat o soluționare pe cale amiabilă a acestui diferend, luând legătura de mai multe ori cu debitoarea să-și achite debitul restant, societatea TEAMNET BUSINESS SERVICES SRL a dat dovadă de o totală rea credință și fără a contesta în vreun fel debitele restante de plată nu își onorează obligațiile de plată asumate. Ba mai mult, avem corespondența prin care ne confirmă și recunoaște aceste debite, cât și penalitățile aferente“, se menționează în cererea depusă de TBS la instanță.

Centrala Ministerului de Externe este una dintre instituțiile monitorizate atent de serviciile de informații românești. Cum a ajuns TBS să se ocupe de această afacere, dacă nu a fost contractată oficial de Ministerul de Externe?

Conform anunțului de atribuire a licitației, făcut public în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, persoanele cu funcții de decizie legate de procedura de atribuire a contractului au fost directorul Daniel Eusebiu Goșea și șef serviciu Alexandru Enache. Daniel Goșea conduce Direcția Schengen din MAE. Acum este director de programe pentru Organizarea Președinției UE. Goșea este un apropiat al lui Robert Cazanciuc, fost secretar general al MAE și ministru al Justiției în Guvernul Ponta. În prezent, Cazanciuc este senator din partea PSD și șeful comisiei juridice din Senatul României.

„Robert Cazanciuc era prieten cu Sebastian Ghiță. Cum crezi că a câștigat Ghiță contractul SIMISC? De această afacere a fost pus să se ocupe omul de încredere al lui Cazanciuc, Daniel Goșea, care este și mason“, au arătat pentru RL surse din MAE.

În martie 2016, Direcția Națională Anticorupție Ploiești a solicitat Ministerului Afacerilor Externe toate documentele referitoare la contractul de achiziție a infrastructurii hardware și software de bază, a serviciilor de dezvoltare și implementare pentru Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni. Până în prezent, ancheta nu a fost finalizată.

Firma TBS este deținută de Teamnet International SA. Teamnet a fost înființată de afaceristul Sebastian Ghiță în anul 2001, ca parte a grupului de firme Asesoft. În august 2012, cu câteva luni înainte de a ajunge deputat în Parlamentul României, Sebastian Ghiță a anunțat că și-a vândut acțiunile deținute la Teamnet. Conform Registrului Comerțului, Teamnet International are ca acționari opt firme, printre care și International Finance Corporation, divizia de investiții a Băncii Mondiale, dar și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre din Grecia.

Președintele Consiliului de Administrație este Bogdan Padiu, considerat mâna dreaptă a lui Sebastian Ghiță. Mai mult, Padiu și Ghiță au fost colegi de liceu. Bogdan Padiu este căsătorit cu Maria Luiza Padiu, fostă judecătoare la Judecătoria Sectorului 3. Judecătoarea Padiu și-a dat demisia din magistratură la începutul anului 2012. Soții Padiu dețin împreună societatea Invest Guidance. Maria Luiza Padiu deține și 25% din firma TNI Stock Invest, restul părților sociale fiind deținute de oamenii lui Sebastian Ghiță.

Firma Teamnet International se află în insolvență și este administrată judiciar provizoriu de Trust Insolvency SPRL, reprezentată de Dana Rădulescu.

Direcția Națională Anticorupție a solicitat Registrului Comerțului să notifice firmele Teamnet International și Asesoft International cu interdicția de a fi dizolvate sau lichidate pentru că sunt urmărite penal. Cele două firme sunt acuzate de complicitate la trafic de influență în formă continuată și spălarea banilor. „De asemenea, în cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile aparținând inculpatelor S.C. Asesoft International S.A. și S.C. Teamnet International S.A. până la concurența sumelor de 13.299.972 lei, respectiv 23.195.578,2 lei“, se menționează într-un comunicat al DNA.

Fostul deputat Sebastian Ghiță este acuzat că, din 2007, a început să perceapă comisioane sub forma unor contracte fictive pentru a facilita patronilor din industria IT să obțină contracte publice sau să intervină pe lângă reprezentanții statului pentru a nu bloca proiectele. De exemplu, Sebastian Ghiță a primit, între 2007 și 2014, de la firma Siveco, patronată de Irina Socol, nu mai puțin de 22,8 milioane lei.

„În schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a promis că își va exercita influența asupra factorilor decizionali și funcționarilor publici din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, CNAS, Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate -Imobiliară, Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Consiliului Județean Tulcea, Consiliului Județean Brașov, în vederea atribuirii și derulării în bune condiții (fără -impedimente la acordarea -plăților) a contractelor finanțate din fonduri publice încheiate cu societatea respectivă“, susține DNA într-un comunicat de presă emis în februarie 2017.

XOR IT System a fost deținută de două firme offshore din Cipru: Cardiplan Investments Ltd și Olionvest Holdings Ltd. Rise Project a dezvăluit că cele două firme offshore sunt controlate de o altă firmă, înregistrată în Belize, controlată de Bogdan Padiu, considerat mâna dreaptă a lui Sebastian Ghiță.

Între timp, XOR IT System a fost rebotezată Expert One Research. Totodată, s-au schimbat și asociații din documentele de la Registrul Comerțului. Firma a fost transferată pe numele lui Dan Ionuț Rizea și Gabriel Găitănaru. Ulterior, Rizea s-a retras din firmă iar toate părțile sociale au rămas pe numele lui Găitănaru.

Ministerul de Externe a semnat cu firmele controlate de Sebastian Ghiță contracte în valoare de peste 5,3 milioane euro. Primul contract a fost semnat în mai 2013, în timp ce la conducerea ministerului se afla pesedistul Titus Corlățean. Atunci, a fost semnat un contract în valoare de aproximativ 800.000 euro pentru „servicii de mentenanță pentru Sistemul Național de Informații privind Vizele (SNIV)“.

Contractul a fost atribuit asocierii dintre firmele Asesoft și Teamnet, ambele controlate de Sebastian Ghiță, coleg de partid cu ministrul Corlățean. În septembrie 2013, Corlățean a mai semnat un alt contract încheiat între MAE și Teamnet. De data aceasta, au fost cumpărate servicii în valoare de 3,67 milioane euro. Câteva luni mai târziu, pe 9 decembrie, asocierea dintre Teamnet și Asesoft a primit un contract de 200.000 euro pentru a furniza echipamente de criptare.

Asocierea dintre cele două firme ale lui Ghiță a mai primit de la MAE două contracte în 2015. Pe atunci, ministerul era condus de Bogdan Aurescu. În aprilie 2015, Aurescu a semnat un contract pentru „extinderea infras-tructurii de chei publice, în cadrul Centralei MAE, pentru a se asigura timpi optimi de răspuns la solicitările de eliberare de certificate digitale, autentificarea utilizatorilor prin folosirea dispozitivelor de tip smartcard cu certificat“. Pentru acest contract, MAE a plătit puțin peste 100.000 euro. O lună mai târziu, același grup de firme a mai primit un contract de 544.000 euro pentru a livra ministerului echipamente „în vederea extinderii infrastructurii consulare securizate“.

Inspecția Muncii, aceeași țeapă ca la Externe

Pe 29 septembrie 2014, Inspecția Muncii a anunțat că a cumpărat „infrastructură hardware și software de bază de dezvoltare și implementare a sistemului SIAMC“. Această infrastructură a fost componenta principală a proiectului „Combaterea muncii la negru şi sporirea securităţii muncii în România prin îmbunătăţiri de structură şi proces în cadrul Inspecţiei Muncii“, proiect finanţat prin fonduri europene.

Valoarea contractului a fost de 6,22 milioane euro și a fost atribuit firmei Teamnet International. În acea perioadă, șef la Inspecția Muncii era Ciprian Dragomir.

Și de această dată, tot fără nici o legătură cu contractul, firma TBS a angajat ca subcontractant firma Strategic Business Management. La fel ca în cazul contractului de la MAE, subcontractantul nu și-a mai primit banii.

Toate detaliile pe:

http://romanialibera.ro/special/dezvaluiri/teapa-romaneasca–firmele-lui-ghita-iau-banii-si-contractele-de-la-stat–dar-alte-firme-fac-munca—dezvaluire-rom%C3%82nia-libera-465330

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here