Persoanele din mediul rural au avut carduri dar nu vor să mai audă de ele

0
1613
Persoanele din mediul rural au avut carduri dar nu vor să mai audă de ele

Mediul rural din România este slab bancarizat, având în vedere că doar puțin peste o treime (35%) din populația din această zonă deține un cont bancar, iar mulți dintre cei care au declarat că nu dețin un card bancar spun că au avut unul, dar nu vor să își mai facă, conform unui studiu prezentat cu ocazia aniversări a 20 de ani carduri în România.

„În România, puțin peste o treime din mediul rural este inclusă financiar, având acces la servici financiare de bază precum un cont bancar. Astfel, 85% dintre adulții din mediul urban mare și metropolă, 78% din urbanul mic și doar 35% din rural, au un cont bancar”, reiese din studiul realizate de Brandberry la comanda NOCASH.

80% nu mai vor carduri

Mai mult, în mediul rural se remarcă și un abandon accentuat în materie de produse bancare. „Datele cercetării relevă faptul că un sfert dintre cei care au declarat că nu dețin un cont bancar spun că au avut dar, din diverse motive, au renunțat la el. Situația „abandonului” de servicii financiar-bancare este mai pronunțată pentru populația din mediul rural. Potrivit rezultatelor obținute, 80% dintre cei care locuiesc în rural, și au avut card, nu doresc să-și mai facă unul nou”, spre deosebire de 80% dintre cei din urban care vor să-și deschidă un nou cont de card, se mai arată în analiza citată.

50% din persoanele din orașe primesc salariul pe card

O altă concluzie a cercetării de piață este că peste 50% dintre respondenții de la oraș își primesc salariul pe card, față de doar 23% dintre cei de la sat. Cu toate acestea, 95% din populație utilizează numerarul des și foarte des. Pe de altă parte, conform realizatorilor studiului, anul 2015 a fost primul în care numărul de tranzacții de plăți la comercianți a depășit numărul tranzacțiilor de retragere numerar la ATM-uri.

Cercetarea de piață consemnează faptul că această performanță s-a obținut în condițiile în care doar unul din cinci posesori de card face plăți.

Apetitul pentru comerțul electronic

„Așadar, 80% dintre cei care au card îl folosesc preponderent pentru a retrage numerar și a face plăți cu numerar, față de doar 20% proporția celor care fac plăți preponderent cu card”, se subliniază în studiu. O notă interesantă este apetitul în creștere al românilor pentru comerțul electronic, notează realizatorii studiului. În primele nouă luni din acest an, 20% dintre respondenți au făcut cumpărături din magazinele online românești și 6% din magazinele online din afara țării. În ceea ce privește viitorul, 23% dintre respondenți consideră că plata în numerar va înceta să mai fie majoritară pentru cumpărăturile uzuale într-un interval de 5-10 ani, în timp ce aproape 30% consideră că numerarul va rămâne majoritar și nu va dispărea niciodată.

„Românii au parcurs un drum lung, dar saltul este semnificativ. În urma cu 20 de ani se șoptea PIN-ul la ATM, iar cardul era aruncat la coșul de chitanțe de lângă bancomat după ce se făcea retragerea. Astăzi, milioane de români fac plăți online, iar hipermarcheturile au început deja să introducă posibilitatea de plată cu mobilul a cumpărăturilor. La începutul anilor 2000, tot ele au dat startul dezvoltării pieței odată cu acceptarea la plată a cardurilor. Acum intrăm într-o nouă etapă: cea a plăților mobile, în care cardul ‘dispare’ în smartphone”, a declarat Sergiu Cone, director general NO CASH Capital Consult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here