Persoanele care sufera de depresie si diabet zaharat, mai expuse riscului de picior diabetic

0
1007
Piciorul diabetic este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului zaharat, care afectează semnificativ calitatea vieții și poate avea consecințe extrem de grave, dizabilitante, în cazul în care nu este tratată și controlată eficient. Această complicație apare ca urmare a deteriorării progresive a senzitivității nervoase (neuropatia diabetică), care în lipsa unei monitorizări atente permite apariția unor răni ce pot trece neobservate, se pot infecta și conduce la ulcerații. În cele mai severe cazuri, poate fi nevoie chiar de amputația membrului afectat. Tocmai din cauza acestei complicații care poate surveni, persoanele cu diabet zaharat au un risc de aproximativ 20 de ori mai mare să sufere o amputație față de persoanele sănătoase. Pe lângă riscul de a dezvolta complicații la nivelul picioarelor, persoanele cu diabet zaharat sunt mai expuse și altor afecțiuni, așa cum este depresia.

Persoanele care au diabet prezintă un risc mai ridicat de depresie, față de populația sănătoasă. Gestionarea diabetului generează o presiune crescută și stres pentru persoanele afectate. Iar în cazul în care acestea se mai confruntă și cu neuropatie diabetică sau au dificultăți în menținerea nivelului glicemic în limitele normale, presiunea poate deveni chiar mai mare, din cauză că pot avea senzația că pierd controlul asupra bolii, potrivit specialiștilor.

Pe de altă parte, persoanele care suferă și de depresie și de diabet pot să fie mai puțin dispuse la a urma cu strictețe regimurile alimentare impuse și regulile de îngrijire, care sunt niște factori importanți în asigurarea unui control eficient al bolii. De exemplu, păstrarea nivelului glucozei în sânge în parametri optimi este extrem de importantă pentru prevenția sau întârzierea afectării nervoase, asociate neuropatiei diabetice. Manifestările depresiei pot duce la neglijarea îngrijirii personale sau la complianță scăzută la tratament, aspecte ce pot contribui la evoluția nefavorabilă a diabetului și la apariția complicațiilor.

De altfel, depresia majoră, o formă severă a bolii, este asociată cu un risc de 2 ori mai mare de picior diabetic.

Simptomele unui episod de depresie majoră includ:
• Stare persistentă de tristețe, anxietate;
• Sentimente de pierdere a speranței, pesimism;
• Sentimente de vină, de neajutorare;
• Pierderea interesului în activități obișnuite, hobby-uri;
• Nivel scăzut de energie, stare de oboseală;
• Dificultăți de concentrare, de amintire a unor lucruri, în a lua decizii;
• Insomnie, prea puține sau prea multe ore de somn;
• Apetit scăzut, pierdere în greutate sau mâncat în exces și creștere în greutate;
• Stare de agitație, de iritabilitate;
• Simptome fizice, precum dureri de cap, tulburări digestive sau durere, pentru care nu poate fi identificată o altă cauză;

În cazul în care este observată prezența a trei sau mai multe dintre aceste simptome sau chiar și a unuia dintre ele, dar pentru o perioadă mai îndelungată (circa două săptămâni) persoana în cauză trebuie să se adreseze specialistului.

Îngrijirea specifică depresiei este fundamentală nu doar din punctul de vedere al tratării afecțiunii, ci și raportat la managementul diabetului zaharat. Practic, eliminarea simptomelor depresiei poate contribui la menținerea aderenței la tratamentul diabetului zaharat, la monitorizarea nivelului glicemic, urmarea unui stil de viață corespunzător, factori care ajută la un control eficient al diabetului zaharat și, prin extensie, la prevenirea sau întârzierea instalării complicațiilor precum neuropatia diabetică și piciorul diabetic.

Ziua Mondială a Sănătății marcată, anual, pe 7 aprilie este dedicată în acest an problematicii depresiei, pentru a îmbunătăți conștientizarea populației cu privire la această afecțiune, care poate fi prevenită și tratată și pentru a reduce stigmatizarea persoanelor cu depresie.

Asociația de Podiatrie susține campania Zilei Mondiale a Sănătății 2017, inițiată de către Organizația Mondială a Sănătății și subliniază importanța evidențierii impactului pe care depresia îl poate avea în rândul persoanelor cu diabet zaharat, care devin mai expuse riscului de picior diabetic.

Astfel, Asociația de Podiatrie atrage atenția asupra necesității abordării multidisciplinare a persoanei cu diabet zaharat, afecțiune asociată cu numeroase comorbidități. Podiatrul este unul dintre specialiștii-cheie în echipa de îngrijire a persoanelor cu diabet, având atât un rol preventiv, cât și curativ în patologia piciorului diabetic.

Referințe:
1 Bondor CI, Veresiu IA, Florea B, Vinik EJ, Vinik AI, Gâvan NA. Epidemiology of Diabetic Foot Ulcers and Amputations in Romania: Results of a Cross-Sectional Quality of Life Questionnaire Based Survey. J Diabetes Res. 2016;2016:5439521.
2,3,4,6 http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/mental-health/depression.html?referrer=https://www.google.ro/
5http://www.medscape.org/viewarticle/765954
7https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20670730
8,9 https://www.adaa.org/understanding-anxiety/depression/symptoms

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here