Pentru rezolvarea inechităților salariale din sistemul public este nevoie de 19,5 miliarde de lei până în 2022

0
1590
salarii_bugetari

Proiectul de lege privind salarizarea unitară prevede că, până în anul 2022, este nevoie de o alocare bugetară de 19,5 miliarde de lei pentru rezolvarea tuturor inechităților salariale din sistemul public, a afirmat, luni, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

În cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT) a fost o întâlnire la care au participat sindicatele și patronatele din domeniu, dar și reprezentanți ai Guvernului.

Creșterea va fi de 37,3%

Potrivit ministrului de resort, creșterea medie a salariilor plătite din fonduri publice va fi de 37,3%, corelată cu creșterea economică prognozată, iar raportul dintre salariul minim și cel maxim va fi redus la 1/13. De asemenea, ministrul a anunțat că proiectul prevede că salariul președintelui să fie la limita de sus a grilei de salarizare, în timp ce remunerația premierului va fi redusă cu 300 de lei față de nivelul actual. În plus, proiectul prevede acordarea de sporuri pentru funcții greu ocupabile (30%), cum ar fi medicii și specialiștii din domeniul informatic, pentru a compensa situațiile în care recrutarea de personal este dificilă, precum și acordarea de sporuri de performanță în limita a 5% din buget.

Consultări la Ministerul Muncii

Proiectul de lege urmează să fie transmis partenerilor sociali în perspectiva consultărilor ce vor avea loc în comisia de dialog social de la Ministerul Muncii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here