Pentru prima dată în istorie, PIB-ul României va depăşi 200 de miliarde de euro

0
1151
compensare pib

Premierul Mihai Tudose a susţinut, în timpul şedinţei de Guvern de adoptare a proiectului legii Bugetului pe 2018, că PIB-ul României va depăşi pentru prima dată în istorie 200 de miliarde de euro, la o creştere economică „mai puţin decât pesimistă“ de 5,5%.

„În pofida tuturor criticilor corului bocitoarelor, este un proiect bun pentru un an bun, bazat pe cifre care nu sunt nicidecum optimiste, ci mai puţin decât pesimiste, aş putea spune. Avem în vedere o creştere economică de doar 5,5%, în condiţiile în care toată lumea prognozează o creştere mai mare a PIB-ului. Prevede venituri estimate cu 30,9 miliarde de lei mai mari faţă de 2017 şi este pentru prima dată când PIB-ul României depăşeşte 200 de miliarde de euro“, a declarat premierul.

Comisia Naţională de Prog­noză vede pen­­tru 2018 un PIB de aproape 200 mld. euro, ceea ce va în­semna că Romania va tre­­ce, foarte pro­babil, de eco­no­miile Ce­hiei şi Greciei, ţări care au doar însă cate ze­ce milioane de locuitori. Borna an­te­rioa­ră de 100 mld. euro a fost tre­cută în 2006, cand PIB-ul a fost de 99 mld. euro. În 1990 PIB-ul era de 35 mld. euro în ba­nii de as­tăzi. Dublarea PIB-ului în euro în circa ze­ce ani înseamnă că putem presu­pu­ne că Ro­mania va avea un PIB de 400 mld. euro în 2027. Polonia are astăzi un PIB de 424 mld. euro.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a re­­vizuit, în prog­noza de toamnă a prin­ci­palilor in­di­catori macroeco­no­mici, de la 5,2% la 5,6% creş­­terea economică pentru 2017 (procent pe care se ba­zează şi prima rectificare bu­ge­tară), ce­­ea ce determină mo­di­fi­carea prognozelor pe anii viitori.

Astfel, PIB-ul ar urma să fie în acest an de 837 mld. lei, faţă de 815 mld. lei cat era anticipat în prognoza de primăvară a CNP.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here