Pentru mulţi dintre foştii preşedinţi ai CNAS şi mafiile din jurul lor, sistemul informatic a fost o vacă de muls

0
636

Deşi ne-a costat o groază de bani, sistemul informatic de la CNAS nu funcţionează şi, chiar şi atunci când se zice că funcţiona, nu mergea bine deloc. Au tot fost blocaje, dar în afară de anchetele penale nmimeni nu a răspuns pentru defecţiunile constatate, avertizează deputatul USR Claudiu Năsui.

„Sistemul informatic a fost o vacă de muls pentru mulţi dintre foştii preşedinţi ai CNAS şi mafiile din jurul lor. De aceea mai toţi foştii preşedinţi ai Casei se află în diferite stadii ale urmăririi penale pentru „activitatea” lor la CNAS. Unii chiar pentru corupţie în construirea acestui sistem.

Pe lângă costurile iniţiale, sistemul a mai costat bugetul de stat încă aproape 200 de milioane de lei. O mică avere toată, evident, din banii contribuabililor.

Pentru a evalua calitatea tehnică a sistemului e suficient să ne uităm chiar pe site-ul CNAS unde există pagini dedicate defecţiunilor. Şi ce vedem? Nu a trecut nicio lună fără întreruperi şi blocaje. De fapt, ce avem acum e doar un blocaj mult mai mare decât cel cu care ne-am obişnuit. Dar blocaje au tot fost şi chiar foarte des. În afară de anchetele penale, în derulare sau chiar terminate, nimeni nu a răspuns pentru defecţiunile constante care au costat până acum timp, nervi şi efort din partea doctorilor şi a pacienţilor”, scrie Năsui.

Potrivit acestuia, povestea soft-ului de la CNAS a început prost din start. Firma care câştigase contractul iniţial de 25 de milioane de euro, a intrat în insolvenţă în doar 2 ani de când a semnat contractul. Dubios, nu? Iar de acolo lucrurile au continuat la fel. Firme de casă au primit contracte bănoase şi doar au cârpit sistemul mai departe.

În 2016 sistemul a picat de tot. Preşedintele CNAS de atunci, domnul Ciurchea (acelaşi cu cel care a fost numit acum), şi-a dat demisia. „Dar cine primeşte bani şi misiunea de a repara problemele sistemului? Nimeni altul decât domnul Sebastian Ghiţă, care la câteva săptămâni după primirea contractului cu CNAS fuge din ţară. Motivul? este cercetat penal de DNA, printre altele, pentru intermedierea de licitaţii cu statul în schimbul unui procentaj din valoarea contractului câştigat. Totuşi, firma domnului Ghiţă repară sistemul pentru un timp. Defecţiunile, însă, fiind tot la ordinea zilei”, notează deputatul USR.

În 2019, CNAS o dă în bară din nou. Începe o licitaţie de mentenanţă pe care o anulează, lucru care lasă sistemul fără mentenanţă. Vina este rapid aruncată pe STS care o aruncă la rândul lui pe CNAS.

Şi uite aşa statul a cheltuit sute de milioane de lei din banii noştri pentru un sistem care tot nu merge. Nu doar atât dar cel care a ajuns în fruntea sistemului a mai fost de două ori preşedinte al CNAS.

„Problema CNAS nu se rezolvă cu o demisie sau două. Demisii care au survenit ca urmare a replicii cinice a unui purtător de cuvânt pe care l-a luat gura pe dinainte. Problema vine din natura sistemului care se bazează toată pe un monopol de stat. Acolo trebuie acţionat. De ce ar încerca casa să se comporte altfel când pentru ea timpul trece, banii intră?                Dacă vrem să schimbăm natura sistemului, trebuie să deschidem sistemul către concurenţă şi antreprenoriat. Românii trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă un asigurator. Iar statul trebuie să fie un finanţator şi un reglementator al sistemului.                                          În ultimii 12 ani, cheltuielile statului român pe sănătate s-au înmulţit de 3.5 ori. Asta în condiţiile în care numărul pacienţilor a scăzut cu ~17%. Marea majoritate din bani fiind cheltuiţi de CNAS. S-a îmbunătăţit sistemul de banii ăştia? Evident că nu. Românii care pleacă pe capete din România citează serviciile execrabile de sănătate în top 3 motive pentru care pleacă”, încheie Năsui postarea de pe pagina sa de Facebook.

Toate detaliile pe:

https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/nasui-despre-sistemul-it-casei-sanatate-ne-a-costat-sistem-nu-mergee-sebastian-ghita-primit-bani-repara-problemele-1_5d3aa36d892c0bb0c6dbbd2a/index.html

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here