Pentru ca leul să nu se deprecieze și mai consistent, iar cursul să fie menținut constant, BNR a cheltuit în 2017 circa 750 milioane de euro din rezerva valutară

0
1029
BNR

BNR a cheltuit anul trecut circa 750 milioane de euro din rezerva valutară, astfel că față de 1 ianuarie 2017, astăzi avem 33,494 miliarde euro, față de 34.242 miliarde euro, la începutul anului trecut.  O bună parte din rezervă s-a dus pentru menținerea cursului de schimb, lucru pe care oficialii Băncii Centrale nu îl comentează niciodată. Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.612 miliarde de euro. E drept, gradul de acoperire în luni de import a mai scăzut în 2017, însă nu la un nivel care să genereze alerte.

Rezerva de aur a României este peste cea a statelor din regiune, de pildă rezerva de aur a băncii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia – de 7,8 tone, din Lituania – de 5,9 tone, din Polonia – de 103 tone ( dar Polonia are o populație dublă față de cea a României), iar a Slovaciei – de 31,7 tone. Isărescu a atras anul trecut atenția că  rezerva internațională a României nu trebuie să crească. “Anumite fluctuații în sus și în jos sunt absolut normale. Stabilizăm rezerva în funcție de foarte mulți alți indicatori”, mai explică Isărescu.

BNR inves­tește propriile rezerve internaţionale în obligaţiuni, aur, sau plasa­mente la alte instituţii financiare, dar nu în active mai riscante,precum acţiuni, sau în alte instrumente financiare complexe, deși acestea ar putea  oferi randamente mult mai mari, însă cu riscuri mult mai ridicate. Pentru a putea investi  în acțiuni, ar fi nevoie de o decizie a Consiliului de Adminsitraţie al BNR.

Guvernatorul Băncii Naționale a României a explicat și de ce o parte din rezerva internațională este ținută în afara țării. ” Astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de  conturi”. Altfel, a mai adăugat Isărescu în cadrul unei prelegeri susținute la la Alba Iulia, rezerva internațională nu ar avea “nicio valoare”.

“Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezerva internaţională. Nu e rezerva internă. Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de-aia se numeste rezerva internaţională. Dacă am ţine banii în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Ii ţinem in conturi în străinatate. Așa se ţine”, a declarat guvernatorul BNR.

Isărescu a adăugat că poate “pare contraintuitiv”, dar “în momentul în care am ţine rezerva valutară în ţară, în primul rand am credita pe gratis, fără dobandă, ţările emitente de monedă ale monedei respective si, în al doilea rand, nu am asigura convertibilitatea”.

Potrivit unui comunicat transmis de BNR, în cursul lunii decembrie 2017, au avut loc următoarele operaţiuni:

  •     Intrări de 2.424 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene (1.045 milioane euro) și altele;
  •     Ieşiri de 1.992 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice şi a altor obligații externe denominate în valută (inclusiv plata Ministerului Apărării Naţionale în sumă de 766 milioane dolari americani aferentă programului de înzestrare HSAM) şi altele.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2017 au fost de 37.106 mld. euro, faţă de 36.705 miliarde euro la 30 noiembrie 2017 și faţă de 37.905 miliarde euro la 31 decembrie 2016.

Toate detaliile pe:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22205204-bnr-cheltuit-2017-circa-750-milioane-euro-din-rezerva-valutara-buna-parte-din-bani-dus-mentinerea-cursului-pentru-leul-nu-deprecieze-mai-consistent.htm

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here