Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPGG), care are membri precum Romgaz sau OMV Petrom, cei mai mari producători de gaze, a comandat un studiu care arată că s-ar putea proteja onsumatorii vulnerabili de energie din România, care reprezintă circa 20% din populaţia totală a ţării, printr-o „taxă socială“ impusă tuturor celorlalţi consumatori, dar şi prin discounturi acordate de furnizori.
Studiul arată că există o protecţie inadecvată a consumatorilor vulnerabili din România şi că nu există o definiţie corectă a consumatorului vulnerabil, deoarece de cele mai multe ori sunt luate în calcul veniturile consumatorului şi nu cheltuielile acestuia cu încălzirea în raport cu veniturile.
Ultimele studii publicate estimează că sărăcia energetică afectează în realitate aproximativ 20% din populaţia din România, deşi în prezent numai 4,6% din români sunt văzuţi drept „consumatori vulnerabili” şi beneficiază de ajutoare de încălzire. Această situaţie a avut loc pentru că condiţiile de obţinere a ajutoarelor de energie nu au fost actualizate de câţiva ani, în ciuda unei creşteri a veniturilor, astfel că mai multe gospodării nu au mai îndeplinit criterii pentru a obţine ajutoarele.
După ce consumatorii vulnerabili de energie sunt identificaţi, este necesară aplicarea unui program larg de protecţie a acestora, arată studiul. „Pot fi luate în calcul mai multe opţiuni de finanţare a unei scheme de protecţie a clienţilor vulnerabili, cum ar fi introducerea unei taxe sociale pe facturile de energie (gaze naturale şi curent electric) plătite de utilizatorii finali, inclusiv segmentele clienţilor casnici şi non-casnici”, potrivit studiului. Ei spun că un fond de aproape un miliard de lei pe an va oferi o protecţie eficientă împotriva sărăciei energetice în România.
„Într-adevăr, presupunând că consumatorii vulnerabili reprezintă aproximativ 20%, din populaţia României, fondul se va concretiza într-un ajutor anual de aproximativ 650 lei/an pentru fiecare gospodărie vulnerabilă. Această valoare poate acoperi aproximativ 50% din factura anuală de gaze naturale plătită de un client casnic din România”, mai arată documentul. Companiile energetice spun că pot şi ele contribui la finanţarea acestor scheme, dând exemplul comercianţilor din Marea Britanie care aplică reduceri anuale pentru anumiţi clienţi vulnerabili, în funcţie de cota de piaţă.