Pentru a putea plăti subvenţiile restante pentru căldura consumată de bucureşteni iarna trecută, Firea vrea să împrumute 100 de milioane de euro de la Guvern, pe care să le returneze în următorii 20 de ani

0
1051

Municipalitatea a decis ca – dupa incheierea sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti – sa-i convoace pe consilieri la o sedinta de indata. O astfel de sedinta se organizeaza, de regula, pentru rezolvarea unor chestiuni urgenta.

In acest caz, Administratia Firea vrea sa ii conviga pe consilieri sa adopte o hotaare prin care sa ii permita sa contracteze un imprumut in valoare de 462.661.949 lei.

Acesti bani ar urma sa fie folositi pentru “plata subventiilor restante aferente furnizarii energiei termice catre populatie”.

Parte dintre consilierii Opozitiei au protestat. Parte au parasit sedinta. Dar, in cele din urma, proiectul s-a adoptat cu 28 de voturi pentru si niciunul impotriva.

Bucurestenii nu platesc decat o mica parte din costul incalzirii. Restul este acoperit de PMB, prin subventii. Mai exact, PMB poate plati in avans sume catre Romgaz, care in contul banilor primiti livreaza gaz catre ELCEN. Iar ELCEN, la randul sau, livreaza agent termic catre RADET, care il distribuie populatiei.

Cealalta varianta este ca PMB sa plateasca subventia catre RADET, urmand ca banii sa ajunga la ELCEN, care urmeaza sa plateasca Romgaz.

Pana la acest moment, PMB nu a platiti decat subventiile pe decembrie. Iar ELCEN a anuntat ca din iunie risca sa nu mai primeasca gaz de la Romgaz si sa nu mai poata da apa calda in Capitala.

In repetate randuri, conducerea RADET a declarat pentru Ziare.com ca banii de subventie au venit mai greu de la Guvern, dar ca ei exista si vor fi platiti. Se pare, insa, ca banii nu exista.

Gabriela Firea a declarat ca s-a ajuns in aceasta situatie din vina Guvernului.

“Vreau sa va spun de ce s-a ajuns aici, dupa ce 3 ani de zile n-am avut nicio intarziere. In decembrie anul trecut, PMB a primit o suma mai mica cu 500 de milioane de lei care era planificata pentru plata gazelor. Nu am primit nicio explicatie oficiala si clara.

Sumele ni se cuveneau, iar directia de specialitate deja planificase platile. Ulterior, PMB a primit sumele de la Ministerul Finantelor am primit luna de luna cu cate 100 de milioane de lei mai putin decat ni se cuvenea”, a spus Gabriela Firea.

Nemultumiti de intentia Gabrielei Firea de a face imprumutul, consilierii PNL au parasit sedinta.

De asemenea, a plecat si consilierul general Octavian Berbeceanu (USR), care a apreciat ca acest imprumut este nepotrivit si ca “pana si copiii nostri” vor fi nevoiti sa-l plateasca.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here