Pentru a înfiinţa firma municipală de străzi, Firea închiriază utilajele de la Administraţia Străzilor

0
1195

In şedinţa din 19 aprilie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins  proiectele de hotărâre privind transmiterea către companiile municipale Parking Bucureşti SA, Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA şi Managementul Traficului SA a patrimoniului pentru serviciile publice pe care le vor prelua aceste companii. PNL şi USR au votat „împotrivă” şi era necesar un vot de două treimi pentru aprobarea proiectelor.

După ce opoziţia s-a opus transferului patrimoniului Administraţiei Străzilor către noua firmă a municipalităţii, Primarul General Gabriela Firea a găsit o altă soluţie pentru operaţionalizarea Companiei Municipale Străzi, Poduri şi Pasaje (CMSPP): închirierea utilajelor.

Municipalitatea va plăti lunar peste 333.000 de lei pentru închirierea unor utilaje de la Administraţia Străzilor Bucureşti (ASPMB), potrivit unui proiect de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Documentul prevede că echipamentele şi utilajele folosite de angajaţi vor putea fi închiriate, la nevoie, de către alte instituţii din subordinea municipalităţii.

In expunerea de motive a proiectului de hotărâre, se arată:

„Instituţia deţine în patrimoniu o gamă largă de autovehicule, utilaje şi dispozitive necesare desfăşurării activităţilor specifice administrării şi întreţinerii patrimoniului public şi privat al municipiului Bucureşti, conform atribuţiilor deţinute, şi pe care intenţionează să le şi închirieze, la necesitate, către entităţile subordonate Municipiului Bucureşti sau la care Municipiul Bucureşti este acţionar majoritar. Acestea se vor închiria fără deservent şi fără carburant”.

Pe lista echipamentelor pe care Administraţia Străzilor vrea să le închirize se află generatoare de curent, aparate de curăţat, maşini, freze, sisteme de topit zăpada, autoutilitare, autospeciale.

Pe de altă parte, angajaţii Administraţiei Străzilor au intrat într-o grevă spontană, oprind lucrul timp de două ore, după ce conducerea acesteia a decis să închirieze echipamentele şi toate utilajele altor instituţii din subordinea Primăriei Capitalei, când acestea au nevoie.

Sindicaliştii din Administraţia Străzilor se plâng că în acest fel ei rămân practic fără obiectul muncii.

„Am intrat în grevă spontană, am oprit lucrul timp de două ore. Suntem revoltaţi din cauza punctului 73 de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, cel care prevedere închirierea echipamentelor noastre de către companiile municipale. Am discutat cu domnul director Bogdan Tîrlea, care practic ne-a spus că el este şeful şi el poate hotărî ca aceste echipamente să fie închiriate. Cu alte cuvinte, ne dă afară. Oricum, cred că până la sfârşitul anului ne mai ţine”, a declarat pentru News.ro vicepreşedintele Federaţiei sindicatelor din Administraţiei Publică Locală şi preşedinte al sindicatului din Administraţia Străzilor, Dan Georgescu.

El a explicat că este foarte probabil ca până la finalul anului să fie obligaţi să îşi dea demisia toţi angajaţii din Administraţia Străzilor, iar apoi să se angajeze la compania municipală care va prelua serviciul public pe care îl desfăşoară acum Administraţia Străzilor.

Chiar şi aşa, spune el, nu doar că vor sta trei luni în perioada de probă, deci postul nu este asigurat, dar îşi vor pierde şi toate drepturile pe care angajaţii le au acum.

„Aceste companii municipale trebuie să apară, în septembrie, cu echipamente şi utilaje pentru a încheia contracte. Trebuie să demonstreze că au echipamente, altfel nu pot obţine contracte”, a spus Dan Georgescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here