Pentru a finanţa deficitul bugetar, Finanţele s-au împrumutat 500 de milioane de lei

0
391

Ministerul Finanţelor Publice s-a împrumutat luni încă 500 de milioane de lei pentru a finanţa deficitul bugetar, urmând ca marţi să aibă loc o licitaţie suplimentară pentru încă 75 de milioane de lei. Finanţele au nevoie să împrumute în acest an 72 miliarde lei pentru a asigura necesarul de finanţare.

Împrumutul de 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, are o maturitate reziduală de 115 luni, la un randament mediu de 4,63% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României, citate de Agerpres.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 672,8 miliarde de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în iulie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,21 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Faţă de luna iunie, împrumuturile programate de MFP în iulie sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 4,86%. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Finanţele au nevoie să împrumute în acest an 72 miliarde lei pentru a asigura necesarul de finanţare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here