Pensiile din Interne, Apărare şi SRI au crescut de 15 ori în ultimii 16 ani, cele de stat – doar de opt ori

0
1781

Pensia medie de asigurări sociale de stat, încasată de imensa majoritate a românilor, a crescut de opt ori în ultimii 16 ani, în timp ce pensiile din Apărare, MAI şi SRI – de 15 ori, potrivit unei analize realizate de Consiliul Fiscal, cu datele Institutului Naţional de Statistică. 

Evoluţia din ultimii 16 ani a pensiilor medii de asigurări sociale de stat, a pensiilor medii ale avocaţilor, cultelor, agricultorilor şi nu în ultimul rând – ale militarilor a fost analizată de Consiliul Fiscal şi publicată în raportul anual al instituţiei. Experţii Consiliului Fiscal au analizat dinamica pensiilor din ţara noastră în perioada anilor 2001 – 2017, pornind de la datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Graficul rezultat – mai jos. 

Potrivit datelor INS, pensiile medii ale militarilor au crescut de circa 15 ori în ultimii 16 ani, în vreme ce pensiile medii de asigurări sociale de stat, de aproximativ opt ori.

Concret, în anul 2001, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de circa 125 de lei. Spre comparaţie, pensia medie a militarilor s-a ridicat la aproximativ 250 de lei în 2001.
În anul 2017, pensia medie de asigurări sociale de stat a depăşit uşor 1.000 de lei, în vreme ce pensia medie militară a depăşit sensibil 3.750 de lei, potrivit INS.

“Revenirea la sistemul pensiilor speciale, eliminate în anul 2010, și apariția multiplelor derogări şi a pensiilor speciale noi pune în pericol durabilitatea reformelor inițiate anterior și generează presiuni suplimentare pe deficitul bugetului de asigurări sociale. Legile adoptate recent introduc reguli noi, asigurând condiții mai bune de pensionare anticipată și formule de calcul mult mai generoase, bazate pe salariul câștigat cu puţin timp înainte de pensionare. Trebuie menționat însă că și sistemul unitar de pensii aplicat în prezent prevede condiții mai bune pentru unele categorii de lucrători, cu scopul de a compensa condițiile de muncă deosebit de periculoase și carierele profesionale mai scurte”, spun experţii Consiliului Fiscal.

Începând cu anul 2015 au fost reintroduse pensiile speciale, remarcându-se o diminuare a legăturii dintre contribuțiile de pensii acumulate și viitoarele drepturi la pensii care contribuie la generarea unui impact negativ asupra sustenabilității pe termen lung a sistemului de pensii, cu atât mai mult cu cât și alte grupuri profesionale vor fi de asemenea încurajate să facă presiuni pentru restabilirea/instituirea unor privilegii. Mai mult, renunțarea la formula de indexare a pensiilor începând cu anul 2017 afectează substanţial sustenabilitatea sistemului de pensii, abordarea discreționară şi abandonarea regulilor având potenţialul de a contribui la adâncirea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat şi la menţinerea autofinanţării bugetului asigurărilor sociale de stat la un nivel redus, semnalează Consiliul Fiscal.

Conform raportărilor INS, în anul 2017, pensia medie de asigurări sociale de stat s-a ridicat la 1.026 lei, iar cea a agricultorilor a fost de 422 lei. Totodată, în anul 2017, pensia medie a militarilor a ajuns la 3.756 lei şi e cu 23,12% mai mare decât în anul 2016. Este de remarcat faptul că pensia medie lunară corespunzătoare beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a înregistrat o creștere de aproximativ 91,57% în intervalul 2010-2017, în urma recalculării conform prevederilor Legii nr. 119/2010 și ale OUG nr. 1/2011 și a creşterilor ce au urmat, în condițiile în care prognozele inițiale indicau o scădere a acestora în urma aplicării principiului contributivităţii. Articolul 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat prevede că diferenţele între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010 şi a OUG nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se restituie titularilor, la cererea acestora, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare legii, explică specialiştii Consiliului Fiscal.

Majoritatea pensiilor militare sunt pensii de serviciu.

Pensiile de serviciu ale militarilor sunt pensii speciale. Câteva argumente în acest sens:

Pensiile pe care le primesc nu li se stabilesc funcţie de contribuţia efectivă la pensii, ca în cazul pensionarilor de rând. Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei, mult mai avantajos decât pentru restul românilor.

*Militarii care primesc pensii speciale iau 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie.

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se plătesc numai din bugetul de stat.

Durata stagiului de cotizare la pensie care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu, mai scurt decât în cazul majorităţii românilor. 

*Cel puţin 25 de ani vechime efectivă, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here