Pensiile a milioane de români sunt în pericol, ca urmare a reducerii contribuției la Pilonul II de pensii

0
897

Deși contribuția ar fi trebuit să ajungă la 6% din 2016, Guvernul a decis să o reducă de la 5,1%, la 3,75%.

O persoană fizică a sesizat la CCR un articol cheie din ordonanţa de urgenţă prin care s-a realizat modificarea. Este vorba chiar de cel prin care Executivul a făcut această reducere.

Diminuarea contribuţiei ar putea avea un impact negativ asupra pensiilor private a şapte milioane de salariaţi.

Acţiunea este foarte importantă în sensul în care dacă oficialii Curţii Constituţionale admit excepţia de neconstituţionalitate a articolului respectiv, contribuţia ar putea reveni la nivelul anterior, de 5,1%, scrie profit.ro.

Persoana fizică susţine că reducerea contribuţiei reprezintă o ingerinţă în relaţiile contractuale dintre un participant la Pilonul II şi administratorul contribuţiilor sale. Această ingerinţă nu putea fi prevăzută la momentul aderării la Pilonul II.

Salariatul susţine că articolul îi încalcă dreptul la un trai decent, având în vedere faptul că în momentul aderării la un fond privat de pensii, este normal ca un contribuabil să vireze o contribuţie în continuă creştere, până la 6%.

De asemenea, contribuabilul are dreptul de a primi o pensie proporţională cu contribuţia achitată, în acest sens modificarea apare ca o ingerinţă în contractul părţilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here