Pensia de invaliditate nu se mai acordă persoanelor cu SIDA sau cancer

0
1579

Proiectul Legii pensiilor este în dezbatere publică, astfel că acesta poate fi modificat. De asemenea, în Parlament, ar putea fi aduse amendamente. Nu există nicio garanție că, după ce va fi adoptat proiectul Legii pensiilor, președintele Klaus Iohannis nu îl va retrimite în Parlament sau nu îl va ataca la Curtea Constituțională.

Conform noilor prevederi din proiectul Legii pensiilor prezentat săptămâna trecută, persoanele cu SIDA nu mai primesc pensie de invaliditate. Pensia de invaliditate se acordă, la acest moment, persoanelor cu SIDA, dar și celor care suferă de cancer și schizofrenie.

De asemenea, în proiectul Legii pensiilor nu mai este nici prevederea că elevii, studenții și ucenicii care și-au pierdut capacitatea de muncă în timpul practicii primesc pensie de invaliditate.

Pentru a primi pensie de invaliditate, trebuie să fie îndeplinite cumulativ trei condiții:

  1. nu au împlinit vârsta de pensionare, 

2. au contribuit cel putin15 ani lqa sistemul de pensii,  

3. și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

Condiția de a contribui cel puțin 15 ani în sistemul de pensii nu exista până acum. Acest lucru înseamnă că, dacă suferi un accident de muncă la 10 ani după angajare și ai rămas în incapacitate de muncă, statul nu îți va mai acorda pensie de invaliditate.

O astfel de condiție exista până acum, dar doar în cazul celor care nu mai pot lucra din cauza unor accidente care nu au legătură cu munca.

Proiectul mai arată că statul va acorda în continuare asistență celor care au fost răniți în Revoluția din 1989 și nu mai pot lucra.

Trei grade de invaliditate

Conform criteriilor de evaluare, în raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

  • de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;
  • de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;
  • de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.

În cazul tuturor celor trei grade, însă, în funcție de natura afectării, capacitatea poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale.

Criteriile și normele pe baza cărora se va face încadrarea în aceste trei grade se vor stabili prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, cu avizul Ministerului Sănătății. În versiunea anterioară, propuneri puteau face și Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, dar și Serviciul Român de Informații.

Evaluarea capacității de muncă va fi făcută, în continuare, de Institutul Naţional de Expertiză Medicală (INEMRCM).

Deciziile medicilor din această instituție trebuie emise în termen de 45 de zile și se comunică în 10 zile. În termen de 30 de zile de la comunicare, acestea pot fi contestate. La rândul lor, contestațiile se soluționează în 45 de zile.

În proiect se arată :

În vederea efectuării de investigaţii şi examinări de specialitate suplimentare, CNPP, prin INEMRCM, poate încheia contracte de prestări de servicii medicale cu unităţi sanitare de specialitate, în condiţiile legii”.

Pensionarii cu gradul I de invaliditate au dreptul și la o indemnizație de însoțitor, în valoare de 50% din salariul minim brut. În prezent, salariul minim brut e de 1.900 de lei, indemnizația de însoțitor ar fi de 950 de lei. Anterior, cuantumul indemnizației de însoțitor era de 80% din punctul de pensie și era diferită de indemnizația de însoțitor pentru persoanele cu handicap.

Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.

Dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă, în urma revizuirii medicale.

Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă. De asemenea, nu mai e cazul revizuirii medicale nici îăn cazul celor care au împlinit vârstele standard de pensionare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here