Pe scurt, povestea unei prinţese…

2
5459

„A fost odată ca niciodată, că de nar fi, nu sar povesti…” Aşa încep frumoasele basme ale copilăriei… Pentru că este weekend, m-a gândit sa va spun o poveste auzită de curând, despre destinul unei micute Prinţese, model de devenire prin talent si muncă îndârjită, dar mai ales, de jertfă pentru cei condusi de tatăl său, Mărețul Rege…

A fost odată un orăşel micuţ, liniştit şi frumos, aşezat la poalele munţilor… De fapt, este si astazi dar am vrut să urmez linia basmelor… Prin grija Marelui Rege, orăşelul are de toate: centru cu statuie ecvestră în fața palatului, Casă de Cultură cu busturi în gradină, Sala Polivalentă, echipă de handbal multinațională, strand, parc, patinoar, SPA si spital, unde vin să se trateze şi oamenii de prin așezarile învecinate.

Pentru că acţiunea poveștii se petrece în zilele noastre, cochetul spital are şi un site pe internet, unde, la secţiunea “Conducere”, lista începe cu numele şefului unităţii de îngrijire a sănătăţii. Deodată, povestitorul simți o emotie uriașă… În funcția de manager se afla chiar ea, fiica Atotputernicului Rege, purtătoare a titlului profesional “EC.”, sacrificată în slujba sănătății oamenilor din frumosul orăşel… Pentru jertfa sa uriaşă, Consiliul de coroană o recompensează pe micuța Prinţesă,  în fiecare lună, cu modica sumă de 17.220 lei… Găndi: „Atat de puțin pentru atât de mult, cum este posibil?! ” Simți, deodata, cum i se umezesc ochii… Cum ar fi viața noastră fără astfel de eroi?

Privind impresionat cele înscrise acolo, pe site, povestitorul deveni dintr-o dată, nedumerit… Înţelegea că Prințesa primise numele de la familia soţului, frumoasele prenume de la Rege, puternicul conducător al urbei şi de la Regina cea aprigă şi descurcăreaţă, dar titlul de “EC.”, de unde o fi apărut? Acum, nu trebuie să-l suspectaţi pe povestitor de naivitate sau prostie, pentru că  măcar atâta lucru ştie şi el… Abrevierea “EC.” vine de la profesia de ECONOMIST, însă, spre marea sa mirare, pe aceasta nu o găsise nicăieri, pe tot traseul devenirii celei care, astăzi, ocupă fotoliul incomod şi atât de puțin rasplătit, de responsabil suprem al prestarii serviciilor de sănătate către supuşii Regelui. Mai ştia că acest titlu îl primesc doar cei care studiază economia, la finalul absolvirii instituţiilor de învăţământ superior, specifice. Nici liceul cu profil economic nu te face ECONOMIST iar cel teoretic, absolvit de Prințesă, nici atât…

Oare Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii aflată în marele municipiu din apropiere, ar fi putut? Nu, din moment ce, după 5 ani de la absolvire, i-a eliberat Prinţesei, în urma examenului de licenţă, doar o diplomă de inginer.

Să fi contat atât de mult, în devenirea sa, ca ECONOMIST, faptul că după terminarea studiilor timp de trei ani, Prinţesa a dat o fugă prin Germania prietenă, pentru un schimb de experienţă, în cadrul căruia a ocupat onorabile funcţii de lucrător comercial în două restaurante aflate în oraşele  Shondorf şi Munchen? Primul dintre aceste restaurante este o pizzerie, iar cel de-al doilea, o elegantă locaţie McDonald’s. Este de apreciat dorinţa de muncă şi de cunoaştere a micuţei Prinţese însă nici interacţiunea cu persoane de alte naţionalităţi, cu obiceiuri şi culturi diferite, nu avea cum să îi confere titlul profesional de ECONOMIST. Faptul că a lucrat zi de zi cu clienţii, că a preluat comenzi, că a încasat bani şi a făcut inventare, chiar dacă acestea aveau ca finalitate înregistrarea în contabilitate, nu ar fi putut fi determinante în obținerea unui astfel de titlu.

După schimbul de experienţă lingvistică, dublat de activităţi de cercetare şi documentare profunde, întreprinse în frumoasă ţară a lui Goethe şi Wagner, tânăra Prinţesă se întoarce acasă, lângă familie, pentru a-şi obţine diploma de licenţă, la care, temporar, renunţase din dorința de a cunoaște lumea. Doi ani mai târziu, după studii aprofundate, devine Master în Administraţie Publică Europeană, la aceiaşi celebră universitate, dar la Facultatea de Drept, de această dată.

Se pare că acolo, departe de casă, printre pragmaticii germani, Prinţesa noastră a realizat că Ştiinţele Agricole, Industria Alimentară şi Protecţia Mediului nu o reprezintă şi că aspiraţia europeană este cea care îi va defini viitorul. Este posibil ca însuşi tatăl, Măreţul Rege, să-i fi deschis ochii şi să-i fi spus, părinteşte, la ceas de seară, pe terasa unuia dintre multele lor castele: „Învaţă administraţie publică, fata mea! Nu de-asta de care fac eu, acum, ci d-aia, europeană… Cine ştie, mâine-poimâine ajungi în locul meu… Crezi că eu lupt degeaba, în fiecare zi? Pentru tine vreau să fac oraşul ăsta tot mai frumos şi mai european, aşa, ca o shawarma d-aia, bună, cu de toate? Eu am ţinut minte tot ce mi-ai povestit tu despre pizza şi hamburgerii ălora din Germania, dar nimic nu se poate compara cu o shawarma… Uită-te în jur, la oraşul ăsta şi ai să-mi dai dreptate!”

Revenind la Prinţesa, devenită, între timp și pe negăndite, şefă la sănătate, trebuie să spun, cu riscul de a strica basmul, că titlul de ECONOMIST, „EC.” sau „ec.”, aşa cum apare în dreptul numelui său, atunci când semnează documentele oficiale, nu are cum să fie valid.

În Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, capitolul privind Conducerea spitalelor, la Art. 176, se specifică următoarele:

Art. 176.

(1) Spitalul public este condus de un manager, persoană fizică sau juridică.

(2) Managerul persoană fizică sau reprezentantul desemnat de managerul persoană juridică trebuie să fie absolvent al unei instituții de învățământ superior medical, economico-financiar sau juridic și să îndeplinească una dintre următoarele condiții:

 1. A)să fie absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului sănătății;
 2. B)să fie absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii.

În care dintre aceste situații s-a încadrat Mica Prinţesă pentru a putea ocupa funcţia de şef de spital? În primul rând, CONDIŢIE PRIMORDIALĂ CONFORM LEGII, domnia sa, ar trebui să fie absolventă a unei instituții de învățământ superior medical, economico-financiar sau juridic şi NU ESTE! Faptul că a obţinut un master la Facultatea de Drept nu înseamnă că este jurist. Specializarea domniei sale este strict pe Administraţie Publică Europeană. Cumulativ, dacă Prinţesa ar fi îndeplinit acest prim criteriu, ar fi trebuit să mai fie, ori, a) absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului sănătății”, ori, b) absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii.”

Oare cum au fost convinşi membrii comisiei de examinare si ai Consiliului de coroană, să forţeze limitele legii astfel încât să admită că un Master în Administraţie Publică Europeană poate fi asimilat punctului „B”, de la articolul din Lege, mai sus menționat? Probabil că şi-au spus, în momentul în care au văzut că unicul candidat pentru funcţia de şef de spital era însuşi fiica Regelui: „Are diplomă de master în administraţie publică europeană? Are, deci, merge! Dacă scrie administraţie, restul nu mai contează… Hai, să nu-l supărăm pe Maria Sa că uite cât se zbate pentru noi, ca să ne fie bine. Şi-apoi, trei dintre noi lucrăm direct pentru el. De la palat primim o pâinică bună pe care o ducem fiecare, acasă, la copilaşi.” Numai că nu despre asta este vorba… Paragraful din lege face referire explicită la „masterat sau doctorat în MANAGEMENT sanitar, economic sau ADMINISTRATIV”.

Din nefericire, oricât ar fi fost de recomandată de voce, talent, prezenţă şi descendentă, Prinţesa lu’ Tata nu are nicio legătură cu profesia de economist şi nici nu a absolvit un masterat în management. Domnia sa este doar inginer în Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului cu master în Administraţie Publică Europeană. Atât! Nu are nicio legătură cu cerinţele necesare ocupării funcţiei de şef de spital. Sa fi ajuns micuta Printesă, impinsă de Marețul Rege si curtenii sai, în nefericita situație de impostură, dupa ce s-a sacrificat atât de mult? Oare membrii comisiei sa fi comis o ilegalitate, de dragul Atotputernicului Rege, pe care Consiliul de coroană a validat-o?  Cât de cruda poate fi viata, câteodată! Vrei să faci bine si uite ce se poate întămpla…

Până să decidă că a venit timpul să se jertfească pentru comunitate, Prinţesa a făcut nenumărate eforturi de pregătire pentru acest înălţător moment… După cei trei ani de ospătărie sau de lucrări comerciale, jertfiţi printre străini, în Germania cea rece, s-a mai pregătit în producţie şi vânzări pe la diverse companii din jurul casei, cu gândul la cei pe care Tatăl său îi conduce și la momentul în care se va sacrifica pentru ei.

Însă, cum niciun sacrificiu nu este în zadar, viitorul Prinţesei incepe să se arată luminos. Tatăl sau, prea puternicul Rege, a hotărât ca toate aceste lucruri să fie încuiate, departe de ochii oamenilor răi, sub o sută de lacăte pentru ca nimeni, vreodată, să nu poată ajunge la ele, ca să-i supere fata, iar pentru jertfa sa, a facut totul pentru a-i oferi un nou şi frumos ambulatoriu care va fi construit cu mulţi bani, inclusiv europeni, proveniţi şi de la cei pe care, Prinţesa, cu mulţi ani în urmă, i-a servit cu pizza şi hamburgeri.

În loc de final.

Cu inima plină de emoţia acestor întâmplări cu final fericit, vă spun că poveştile cu regi puternici şi prinţese vor fi, întotdeauna, iubite de cei care le citesc, tocmai pentru că se termină frumos! Timpul ne va arăta, cu siguranță, acest lucru…

*** Această poveste este o ficţiune. Orice asemănare cu personaje reale, este pur întâmplătoare.

2 COMMENTS

 1. O noua provocare pentru institutiile statului.O poveste pentru cei care nu sunt setati sa taca, sa nu ia atitudine.Un Rege care a atins apogeul faptelor ilegale, detinatorul unei suspecte imunitati.In cazul in care mai era nevoie de vreo confirmare, acesta este un regat in care:
  “ minciuna sta cu Regele la masa”,
  “ În jâlţu-i moale, tolănită, scrie .
  Cu pana ei de aur Linguşirea”
  ”Că Adevărul a fost dat afară
  Şi slugile l-au îmbrâncit pe scară,
  Fireşte, de la sine se-nţelege.”
  Nu mă interesează dacă le vor înțelege cei care stau cu regele la masa, îmi doresc să le înțeleagă ceilalți, bine intenționați, care din motive subiective sau obiective, se manifesta mai mult pe retelele de socializare.

 2. Concluzii dupa numeroasele dezvaluiri despre Onorabilul cetatean de onoare, primarul orasului Cisnadie, tatal managerului Spitalului Orasenesc,Maretul Rege:desemnarea Dlui Gheorghe Huja ca viitor candidat la primaria Cisnadie , din partea PNL, este o recompensa pentru “buna purtare si merite deosebite” in cheltuirea banului public pentru proiecte inutile orasului si sacrificiul in scopul satisfacerii intereselor personale si de grup. In al 3-lea mandat va stabili un nou record atingand apogeul abuzurilor nesanctionate.Acesta sa fie portretul unui primar intr-un oras european?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here