Pe piaţa RCA , deşi tarifele scad, a crescut rata daunei, costul reparaţiilor şi numărul de reclamaţii la ASF

0
825

Numărul foarte mare de petiţii primite de ASF a determinat autoritatea să atenţioneze voalat asigurătorii de RCA că ar trebui să plătească daunele la tarifele cerute de service-uri, chiar dacă nivelul acestora (manopere şi piese de schimb) a crescut cu până la 39% în ultimii doi ani.

În schimb, pe fondul deprecierii leului, tarifele la RCA au scăzut în aceeaşi perioadă de timp, iar rata combinată a daunei a devenit din nou supra-unitară. Toate aceste aspecte crează o bulă care s-ar putea să nu aibă acoperire financiară.

În condiţiile în care subscrierile poliţelor facultative CASCO au crescut în acest an (cu 19,7% în perioada ianuarie – septembrie 2018), valoarea primelor brute subscrise de asigurătorii RCA a scăzut constant încă de la începutul anului: minus 13% în primul trimestru, minus 6,3% după primele nouă luni din 2018. Asta în condiţiile în care asigurătorii au achitat despăgubiri mai mari, iar rata combinată a daunei RCA a urcat la 107,40% până la sfârşitul lunii septembrie, comparativ cu 96,38%, în urmă cu un an.

O tendinţă asemănătoare s-a manifestat şi pe segmentul asigurărilor CASCO, unde, comparativ cu perioada similară a anului anterior, rata combinată a crescut de la 105,9% la 109,7%. Asta în condiţiile în care tarifele RCA au scăzut în urma aplicării noii legi RCA, intrată în vigoare în 2017.

În toată această perioadă, la Autoritatea de Supraveghere Financiară  se înmulţeşte numărul reclamaţiilor venite de la consumatori şi service-uri, reclamaţii care vorbesc de refuzuri sau întârzieri mari la plata daunelor de către asigurători. În replică şi subliniind că “este nevoită să facă acest lucru din cauza petițiilor primite și a faptului că firmele de asigurare înțeleg să aplice diferit legea”, ASF a transmis săptămâna trecută o scrisoare tuturor firmelor de asigurare care vând RCA în România.

Semnată de vicepreședintele ASF pentru sectorul asigurărilor, Cristian Roșu, scrisoarea exprimă mai mult sau mai puţin voalat toate nemulțumirile pe care service-urile și asociațiile lor, mai ales ASSAI, le-au transmis prin media sau direct ASF. Acoperirea “perioadei de nefolosință” este singurul subiect explicit la care face referire Autoritatea în scrisoare. Exact acest subiect este și cel mai intens promovat de asociațiile service-urilor.

Potrivit legii, firmele de asigurare sunt obligate să acopere inclusiv problemele cauzate păgubitului de lipsa automobiliului, cât timp stă la service, pentru reparații. Este vorba despre plata unei mașini la schimb, pentru această perioadă, mașină care este, de multe ori, oferită chiar de firme care aparțin sau sunt partenere service-urilor. În acest zone există situații când firmele de asigurare au refuzat să plătească invocând fie tarifele prea mari pretinse de service-uri, fie alte posibile nereguli.

În concluzie, ASF atrage atenţia că asigurătorii trebuie să respecte prevederile legale şi spicuieşte prevederi din lege prin care îi îndeamnă pe asigurători să plătească tarifele cerute de service-uri, nu doar pentru manoperă şi piesele de schimb necesare lichidării daunei, ci şi costul maşinii închiriată de acelaşi service.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a transmis o analiză realizată pe baza datelor Audatex, companie care oferă servicii de soluţionare a daunelor. Potrivit acesteia, preţul mediu anual al principalelor piese de schimb folosite la repararea autoturismelor a crescut cu 15%, până la 39% în perioada 2016-2018.

De exemplu, în cazul unui autoturism Dacia, cea mai răspândită marcă auto la nivel local, preţul mediu al unei aripi faţă dreapta a fost de 413 lei în 2018, faţă de 384,5 lei în 2017 şi 350 lei în 2016. Creşterea în ultimii trei ani în acest caz a fost de 17,8%. Pe de altă parte, o bară de protecţie faţă a costat în medie 677 lei în 2018, în creştere cu aproximativ 22% faţă de 2016, în timp ce un far a costat în medie 500 de lei, cu peste o cincime mai mult decât în 2016.

La nivelul anului 2017, totalul parcului auto naţional a fost de 7.635.775 vehicule înmatriculate, din care un procent de 78,53% a reprezentat categoria de autoturisme.

BAAR precizează că cele mai importante mărci, din punct de vedere al ponderii lor în categoria autoturisme au fost:

1.Dacia cu 22,21% din total,

2.Volkswagen, 16,53%,

3.Opel, 11,33%,

4.Ford, 7,44%”.

Nu în ultimul rând, facem precizararea că valoarea medie de reparație așa cum rezultă aceasta din totalul devizelor/calculațiilor efectuate prin intermediul programului AUDATEX de către unitățile reparatoare auto din România în perioada 2016 – 2018, a fost de 8.304 lei la nivelul lui 2018, pentru toate mărcile, iar creşterea a fost de 18,7% în 2018 faţă de 2017.

În aceste condiţii, cu o rată combinată a daunei de 107,4% la 9 luni (la final de an este probabil mai mare, dar nu au fost prezentate datele de către ASF), cu un trend de creştere a devizelor de daună de două cifre anual şi tarife RCA în scădere nu este exclus riscul ca, la un moment dat, unul dintre asigurătorii RCA să nu mai aibă posibilitatea să plătească aceste costuri în creştere pe fondul unei pieţe în scădere.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here