Pe fondul scumpirilor scade accesul la achiziţia unei locuinţe noi

0
1442
Ministerul Finanțelor Publice

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România, creşterile salariale înregistrate, în special, în ultimele luni ale anului 2017 au contracarat o mare parte din efectul scumpirii locuinţelor, însă indicele de accesibilitate calculat la final de an consemnează o uşoară înrăutăţire faţă de luna ianuarie.

Datele Coldwell Banker România arată că în acest moment există peste 100 de proiecte rezidenţiale medii şi mari aflate în diferite etape de dezvoltare numai în Bucureşti şi împrejurimi. În acelaşi timp, numărul proiectelor din Bucureşti şi împrejurimi care au planificat livrarea în acest an a cel puţin 200 de locuinţe fiecare a urcat la aproape 25, dublu comparativ cu 2017, în timp ce numărul proiectelor de dimensiuni foarte mari, cu peste 1.000 de locuinţe, a cunoscut de asemenea o creştere semnificativă.

Brokerul imobiliar calculează accesibilitatea unei locuinţe în funcţie de salariul mediu pe economie, preţurile medii pe metrul pătrat şi cursul de schimb leu – euro.

În luna ianuarie a anului 2018 erau necesare aproximativ 117 de salarii medii pe economie, sau o perioadă de aproximativ 9,8 ani, pentru achiziţionarea unui apartament nou cu două camere în  Bucureşti, în creştere uşoară faţă de 114 salarii medii la începutul anului anterior dar mai puţin comparativ cu 119 salarii medii la începutul anului 2016 şi de peste trei ori mai puţin comparativ cu vârful pieţei din 2008, când erau necesare 395 de salarii medii sau o perioadă de aproximativ 33 de ani. Compania estimează pentru acest an o perioadă necesară de 9,7 ani pentru achiziţia unui apartament nou cu două camere.

Majorarea ROBOR, indicator după care sunt calculate dobânzile creditelor ipotecare în lei, dar şi uşoara devalorizare a monedei naţionale în raport cu euro în a doua parte a anului au constituit factori potenţiali negativi, însă impactul înregistrat asupra pieţei rezidenţiale este deocamdată unul minor.

Impactul redus în primă instanţă a majorării dobânzilor poate fi observat şi luând în calcul faptul că în 2017 au fost încheiate la nivel naţional aproape 628.000 de tranzacţii, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, valoare care include tranzacţiile cu locuinţe şi terenuri.

Numai în Bucureşti şi Ilfov au fost cuantificate aproximativ 124.000 de tranzacţii, un număr mult mai ridicat comparativ cu cele 9.533 de locuinţe noi livrate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Contextul macroeconomic general bun şi solvabilitatea cererii, cu cinci sectoare economice în care salariul mediu net lunar este de peste aproximativ 1.000 de euro (IT, extracţia petrolului, sectorul bancar, transporturi aeriene şi industria grea) au determinat tot mai mulţi dezvoltatori să lanseze proiecte rezidenţiale, gradul de încredere al investitorilor în piaţa rezidenţială fiind la cel mai ridicat nivel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here