Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară (PMP) au depus 3.318 amendamente la proiectul Legii bugetului de stat pe 2018, blocând parcursul legii

0
1695

Dacă bugetul 2018 nu este aprobat până la sfârşitul anului, execuţia bugetară se face pe legea bugetului din 2017. Este a doua manifestare parlamentară de acest tip după ce deputaţii USR au blocat similar legea care modifică regimul split TVA. Dacă aceasta din urmă nu va fi aprobată până la sfârşitul anului, split TVA va deveni obligatoriu pentru toate firmele din România, conform unei OUG adoptată de guvern în toamnă.

“Amendamentele aduc corecţii elementare bugetului trimis spre adoptare, în ciuda faptului că, pe fond, proiectul de lege nu mai are nimic în comun cu vestitul program de guvernare pe baza căruia PSD i-a păcălit pe români la alegeri, cu promisiunile mincinoase din campania electorală ale principalului partid de guvernământ”, arată partidul în comunicat.

Potrivit sursei citate, parlamentarii PMP au cerut alocarea de resurse consistente pentru continuarea lucrărilor la centura Bucureştiului, consolidarea clădirilor cu grad seismic ridicat, continuarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei, programe şi acţiuni pentru diaspora, pentru implementarea programului “O ambulanţă pentru fiecare localitate” şi pentru construirea a 1.400 de grădiniţe şi creşe în principalele localităţi din România.

Depunerea unui număr ridicat de amendamente pentru blocarea unei legi în dezbateri interminabile are numele de “filibuster”, şi este un mecanism inventat în SUA, folosit în deosebi de minorităţile parlamentare pentru a negocia deblocarea situaţiei prin obţinerea unor avantaje din partea majorităţii.

Prima astfel de acţiune a fost făcută recent de deputatul USR Claudiu Năsui, care a depus 5.000 de amendamente la legea de aprobare a Split TVA.

În cazul în care Legea Bugetului pe 2018 nu e adoptată până la 1 ianuarie, legislaţia prevede că bugetul va fi executat conform legii din 2017, problema fiind că la 1 ianuarie 2018, majoritatea bugetarilor beneficiază de o majorare salarială de 25%, nebugetată în 2017, dar care va intra oricum în vigoare conform legii privind salarizarea unitară.

În cazul în care legea split TVA nu e adoptată până la finalul anului, se va aplica Ordonanţa de Urgenţă adoptată de guvern care face sistemul obligatoriu pentru toate firmele din România.

Forma modificată blocată acum în Parlament restrânge regimul split TVA la firmele în insolvenţă şi la cele cu datorii la TVA. Pe de altă parte, o respingere a legii de aprobare a Ordonanţei, ar elimina total sistemul split TVA, cu aceeaşi condiţie, să se facă până la 31 decembrie.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here