Până în 2020 comerțul online din România poate ajunge la 5 miliarde de euro

0
1076
comertul online

Comerțul online va depăși 2,5 miliarde de euro anul acesta și are potențial de a-și dubla valoarea până în 2020, estimează Asociația Română a Magazinelor Online din România (ARMO).

Deşi dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene România se situează pe ultimul loc în ceea ce priveşte digitizarea, iar progresele înregistrate în ultimii ani sunt mai degrabă lente, România are perspective foarte bune de creştere în perioada imediat următoare pe fondul măsurilor de dezvoltare a infrastructurii de comunicaţii, dar şi de creştere a competenţelor digitale, după cum arată raportul intermediar privind sectorul digital din UE (EDPR), publicat recent de Comisia Europeană.

Raportul urmăreşte progresele înregistrate de statele membre în domeniul digitizării, combinând datele cantitative furnizate de Indicele Economiei şi Societăţii Digitale (Digital Economy and Society Index, DESI) cu informaţii calitative privind politicile specifice ale fiecărei ţări. Raportul este structurat în jurul a cinci capitole: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale şi servicii publice digitale.

În raportul DESI pentru 2017, România face parte din clusterul de ţări cu performanţe scăzute, alături de Bulgaria, Grecia, Italia, Croaţia, Polonia, Cipru, Ungaria şi Slovacia. La polul opus, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda au cele mai avansate economii digitale din UE.

Deşi românii utilizează intens reţelele de socializare şi apelurile video, aceştia manifestă reticenţă în ceea ce priveşte tranzacţiile online, România înregistrând unele dintre cele mai scăzute niveluri din UE în ceea ce priveşte cumpărăturile online şi serviciile bancare online, se mai arată în raport.

„Comerţul online se poate dezvolta peste o infrastructură digitală solidă şi având o populaţie cu competenţe digitale bune. Vestea bună este aceea că avem perspective favorabile de creştere în ambele direcţii, ceea ce ne îndreptăţeşte să anticipăm o dublare a comerţului online până în 2020. Să cumperi online înseamnă să economiseşti timp şi bani, să găseşti diversitate mai mare de produse şi servicii mai bune, pe care să le accesezi din confortul propriei locuinţe”, a declarat Florinel Chiş, director executiv Asociaţia Română a Magazinelor Online.

Raportul relevă că România deţine cea mai mare pondere a abonamentelor la Internet din Uniunea Europeană, iar utilizarea serviciilor mobile de bandă largă este în creştere accelerată. Rata digitizării economiei, inclusiv în ceea ce priveşte serviciile publice, şi nivelul competenţelor digitale sunt încă scăzute, însă, România a adoptat Strategia naţională privind Agenda Digitală pentru România 2020 , în februarie 2015.

Conform raportului, România are avantajul unor costuri scăzute de acces la internet şi viteză foarte bună, însă sunt necesare eforturi susţinute pentru a ajunge la o acoperire cât mai mare a întregii ţări.

În ceea ce priveşte competenţele digitale, România, deşi sub media Uniunii Europene, a înregistrat progrese. În continuare, doar 56% dintre români folosesc internetul în mod regulat faţă de 79% media Uniunii Europene. Însă România are o bază solidă de absolvenţi în domeniul ştiinţei, tehnologiei, matematicii şi ingineriei, iar proporţia specialiştilor IT&C în economie creşte odată cu dezvoltarea a numeroase centre de software şi servicii aflate în căutarea de specialişti.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe iniţiative publice de educare a populaţiei în domeniul digitizării, mai arată studiul. Tehnologia nu e foarte folosită în România nici de către mediul de afaceri. Cea mai mare creştere faţă de anul trecut a fost înregistrată la utilizarea platformelor de socializare, de la 6% la 8%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here