Palmă grea pentru Raiffeisen. Banca nu poate închide arbitrar conturile firmelor românesti

0
417

Banca Raiffeisen Bank, instituție financiară cu capital austriac, a fost împiedicată de către Judecătoria Sectorului 1 să închidă conturile unui antreprenor român, cu afaceri în domeniul comerțului cu metale și minereuri (dar nu numai), conform unei sentințe dată la începutul acestui an.

La câteva zile după ce cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat că este împotriva aderării României la Spațiul Schengen, Raiffeisen Bank a transmis antreprenorului decizia de închidere a conturilor, măsură justificată, neoficial, prin faptul că ar avea un rulaj mic prin banca austriacă. Însă reprezentanții firmei românești au spus că motivul invocat nu este real. De altfel, conform site-ului Ministerului Finanțelor, această companie a avut o cifră de afaceri de circa 3 milioane de lei în 2021 și 2,8 milioane de lei în 2020 – asta deși în ultimii doi ani afișați pe portalul mfinante.ro. Compania are (la nivelul anilor menționați) 60 de angajați.

Reprezentanții acesteia, deși ne-au pus la dispoziție toate documentele necesare, au dorit să păstrăm anonim numele firmei – cel puțin pentru moment. Banca a fost acționată în judecată și a pierdut. ”Admite cererea de ordonanță președințială formulată de …. în contradictoriu cu pârâta RAIFFEISEN BANK S.A. Dispune suspendarea efectelor Adresei nr. …. şi ale Adresei …, cu consecinţa menţinerii active a conturilor deţinute de reclamante la RAIFFEISEN BANK S.A. Obligă pârâta la plata către reclamante a sumei de 20 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunțare”, se arată în minuta instanței.

De ce a recurs Raiffeisen la închiderea conturilor?

Money.ro i-a întrebat pe responsabilii cu comunicarea din cadrul Raiffeisen Bank de ce s-au gândit să închidă conturile omului de afaceri. Mailul nostru a rămas fără răspuns. Am trimis o nouă solicitare după pronunțarea sentinței și nu am primit nimic.

CEO Raiffeisen Bank, Zdenek Romanek, a transmis public, pe 22 decembrie, un mesaj de susținere a aderării României la Spațiul Schengen. Un mesaj, spune el, ”ca de la români la români”.

Iată ce a transmis CEO Raiffeisen Bank, Zdenek Romanek:

Dragi clienți,

Datorită încrederii pe care ne-o acordați, suntem azi o bancă puternică, bine capitalizată, cu o poziție de lichiditate solidă. Fără îndoială, împreună, ne vom continua dezvoltarea și în 2023, pe aceste fundamente sănătoase.

În ultimele două săptămâni, alături de cei 5.000 de colegi din Raiffeisen Bank, am trecut printr-o perioadă marcată de multă nemulțumire, generată de contextul aderarii la spațiul Schengen.

Susținem pe deplin aderarea României la spațiul Schengen. Ne-am luat un angajament ferm pentru sprijinirea autorităților în următoarele etape ale procesului. Știm că și dumneavoastră, clienții noștri, sunteți dezamăgiți de acest rezultat intermediar.

Echipa din Raiffeisen a discutat despre această situație cu unii dintre clienții nostri, cei care și-au exprimat deschis nemulțumirea. A vorbit cu fiecare dintre ei. Sincer, ca de la români la români, care își doresc ce e mai bine pentru țară și pentru dezvoltarea ei.

Suntem o bancă în care lucrează buni profesioniști români, care vin la serviciu să răspundă nevoilor dumneavoastră – prin servicii digitale simple și prin consultanța financiară menită să vă susțină proiectele personale sau de business.

Vă doresc Sărbători fericite și un an nou cu bine! Vă mulțumesc pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi!”

Raiffeisen Bank a închis mii de conturi în România

Revenind la închiderea, fără prea multe explicații, a conturilor firmei românești, situația nu este unică. În martie 2022, agrointel.ro scria despre faptul că Raiffeisen Bank închide mii de conturi în România – iar situația a intrat în atenția ANPC.

În urma verificărilor efectuate de către comisarii de la ANPC s-a constatat că sesizărilor clienților sunt întemeiate, iar comportamentul băncii a fost abuziv.
„Vă comunicăm că petiția a fost concluzionată drept întemeiată. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că profesionistul a decis denunțarea unilaterală a relațiilor contractuale referitoare la conturile de cont curent începând cu data de 16.02.2021, în baza prevederilor art. 3.6.2. din Condițiile Generale de Derulare a Operațiunilor Bancare care prevăd că „Banca va putea să denunțe unilateral raportul juridic de Cont Curent, oricând, fără a fi necesară justificarea unei astfel de decizii, cu un preaviz scris de două luni calendaristice transmis conform regulilor prevăzute la Secțiunea 8.2 Notificări”, se menționează foarte clar în răspunsul ANPC către unul dintre clienții care s-a trezit cu conturile blocate fără nicio justificare.

Asta se întâmpla în martie, când nu exista problematica actuală, cea de refuzare a intrării în Spațiul Schengen a României de către Austria. Acum însă, când tot mai multă lume vorbește despre boicotarea companiilor austriece prezente în România, să treci la închiderea conturilor unor companii locale pare o măsură de contra-boicot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here