Ovidiu Megan și Radu Gănescu – invitații Săptămânii Financiare, ediția 17 martie 2023

0
645

În cadrul emisiunii Săptămâna Financiară de la Profit News TV din această vineri:

  • RADU GĂNESCU – Președinte COPAC

BIO Ovidiu Megan

Ovidiu Megan este Directorul Executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, cel mai ambițios & important proiect cultural și economic din acest an pentru dezvoltarea regională a României.

Ovidiu Megan are o experiență vastă în zona managerială, ca:

  • Pro-Rector al Universității de Vest Timișoara,
  • Decan al Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEAA Timișoara)
  • Director al Departamentului de Accesare și Implementare Proiecte din cadrul Universității de Vest Timișoara
  • Director general al Asociației de Dezvoltare IntercomunitarăPolul de Creștere Timișoara.
  • fiind cunoscut și în domeniul organizațiilor non-guvernamentale, fiind unul dintre principalii organizatori ai Flight Festivalsingurul festival de muzică, artă și tehnologie din țară.
  • având, de asemenea, o experiență semnificativă în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile și sponsorizări.

Ovidiu Megan are o carieră impresionantă și pe partea academică, fiind Profesor în cadrul Universității de Vest din Timișoara de peste 22 ani, deținând titlul de Doctor în Științe Economice din anul 2005.

Despre Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2023

Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăția și diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil și se promovează dezvoltarea orașelor prin cultură.

De asemenea, titlul are un impact social și economic pozitiv pe termen lung atât pentru orașe, cât și pentru regiunile învecinate.

Pentru a fi selectate, orașele au trebuit să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor și a comunităților lor.

Timișoara a concurat în prestigioasa cursă pentru titlul de Capitală Europeană în 2023 alături de București – capitala României, Municipiile Cluj-Napoca și Baia Mare, fiind, după cum se poate observa, un rezultat extraordinar – privit doar din prisma competiției avute.

Prin desemnarea Timişoarei cu titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, oraşul şi-a modelat obiectivele axându-se pe influenţa pe care oamenii o au asupra comunităţii în care trăiesc.

Astfel, proiectul își propune ca Timișoara să devină un oraş în care excelenţa culturală să primeze, oferind cetăţenilor săi încrederea că prin implicare şi participare vor putea produce schimbări semnificative în oraşul lor.

Regiunea Banatului, şi-a format de-a lungul secolelor o paletă culturală diversificată, fiind locul care la momentul actual găzduieşte peste 30 de comunităţi culturale printre care se numără românii, germanii, maghiarii, sârbii, croații, italienii, spaniolii și bulgarii.

Această paletă culturală este plusul de valoare al orașului deoarece a determinat apariţia unor entităţi publice dedicate special cetăţenilor europeni stabiliţi în Timişoara.

Aici s-a tipărit, în anul 1771, primul ziar în limba germană din Europa Centrală și de Sud-Est Temeswarer Nachrichten.

Fiind totodată locul în care a existat prima bibliotecă publică, prima proiecție de film și în prezent, orașul, are 3 teatre de stat în 3 limbi diferite.

Între 1880 și 1914, Timișoara era cel mai important oraș industrial, comercial, financiar și cultural din regiune, admirat pentru excelența artistică în muzică, literatură, pictură, sculptură și arhitectură, cât și pentru inovațiile sale tehnice și științifice.

În anul 2023, focalizarea principală este punerea în valoare a călătoriei europene a Timişoarei, prin oportunitatea de a-şi prezenta cultura – ca parte a moștenirii europene comune.

BIO Radu Gănescu

Radu Gănescu este Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) din anul 2013.

Acesta este și pacient cu talasemie majoră.

Din anul 2005 Radu este și Președintele Asociației Pacienților cu Talasemie Majoră din România.

Este un susținător al dezvoltării asociațiilor de pacienți și al drepturilor pacienților.

Din 2015 face parte din boardul Forumului European al Pacienților, iar în 2018 a fost ales Vicepreședinte.

Despre COPAC și Proiectul ROCCAS II – Sud-Muntenia

Misiunea Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) este de a sprijini pacienţii şi organizaţiile de pacienţi să acţioneze unitar şi eficient pentru apărarea şi promovarea drepturilor pacienţilor.

Titlul proiectului ROCCAS II – Sud – Muntenia: „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale”

Codul proiectului (SMIS): 136828

Valoarea totală a proiectului: 23.859.231,79 lei

Data începerii proiectului: 06.11.2020

Data finalizării proiectului: 29.12.2023

Locaţia proiectului:

  • România
  • Regiunea Sud – Muntenia
  • Judeţe: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman

Managerul de proiect: Prof. Univ. Dr. Gheorghe Cristian

Obiectivul general: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50,001 de persoane din regiunea Sud-Muntenia, dintre care minim 59% aparțin grupurilor vulnerabile.

Obiectivele specifice:

OS1 – Conștientizarea și promovarea necesității derulării programului complex de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50,001 persoane din regiunea Sud-Muntenia, prin derularea de activități de informare, educare și conștientizare specifice, destinate grupurilor țintă și publicului larg, la nivel de individ, grup și comunitate, având în vedere că accesul la servicii depinde de adresabilitatea populației și de gradul de conștientizare al propriilor nevoi legate de sănătate și drepturile la serviciile de sănătate.

OS2 – Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin derularea unui program complex de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50,001 persoane din regiunea Sud-Muntenia, identificate în cadrul proiectului, provenind în special din grupuri vulnerabile, trimiterea la medicul specialist a 2,104 persoane, prin asigurarea de servicii și mijloace de suport care să crească accesul la servicii medicale specializate și tratament, prin reevaluarea periodică a pacienților și elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma screeningului.

OS3 – Asigurarea funcționalității unui centru de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal în cadrul Institutului Clinic Fundeni în vederea depistării constante a leziunilor precanceroase colorectale, inclusiv după finalizarea intervenției.

OS4 – Crearea unui sistem concret de asigurare a protecției datelor cu caracter personal în conformitate cu prevederile legale în vigoare și întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru procesarea acestora în condiții optime de securitate, pe parcursul derulării proiectului.

OS5 – Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, având ca prioritate creșterea accesului la servicii durabile și de înaltă calitate, prin utilizarea de metode și instrumente de inovare socială, precum și prin realizarea unui program de screening de cancer colorectal, la nivel regional, nediscriminatoriu și adaptat grupului țintă pentru 50,001 persoane, respectiv facilitarea accesului la servicii de specialitate și tratament pentru 2,104 persoane, în cadrul căruia vor fi utilizate metode și instrumente de inovare socială și vor fi promovate principiile nediscriminării, egalității de șanse și dezvoltării durabile în realizarea intervențiilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here