OTP Bank cumpara Banca Romaneasca de la National Bank of Greece

0
1227

OTP Bank Romania, detinuta de banca ungara OTP, va cumpara 99,28% din actiunile Bancii Romanesti, detinuta de grecii de la National Bank of Greece, potrivit unui comunicat OTP. Cele doua banci au semnat un acord privind achizitionarea pachetului de actiuni al Bancii Romanesti. 

Clientii Bancii Romanesti nu sunt afectati in niciun fel de aceasta tranzactie, iar OTP Bank Romania vrea sa puna si la dispozitia clientilor Banca Romaneasca oferta din cadrul programului de conversie a creditelor in CHF. In momentul de fata, conditiile contractuale raman neschimbate, se arata in comunicatul citat.

Cele doua banci nu au facut publica valoarea tranzactiei. Finalizarea tranzactiei este supusa aprobarii autoritatilor de supraveghere. OTP Group va colabora indeaproape cu Banca Nationala a Romaniei pentru obtinerea aprobarilor necesare. In urma finalizarii achizitiei, cota de piata a OTP Bank Romania (OBR) va creste la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucator pe piata bancara din Romania (conform cifrelor din 2016). Societe Generale Corporate & Investment Banking a actionat in calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group in legatura cu tranzactia.

Banca Nationala a Greciei a semnat un acord cu OTP Bank Romania pentru achizitionarea pachetului sau de actiuni detinute la Banca Romaneasca, in valoare de 99.28%. Tranzactia implica actiunile Bancii Romanesti (BROM) detinute de National Bank of Greece (NBG – entitate comerciala), precum si achizitia portofoliului suplimentar din Romania apartinand altor subsidiare ale NBG.

Laszlo Wolf, Director General Adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, a declarat ca “ne asteptam ca finalizarea tranzactiei financiare sa aiba loc la inceputul anului 2018, dupa validarea acesteia de catre autoritatile competente”.

Conform bilantului total de la finalul anului 2016, Banca Romaneasca este a 14-a cea mai mare banca din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 1,62%, cu activitate atat in sectorul de retail, cat si corporate. La sfarsitul anului 2016, bilantul total al Bancii Romanesti, impreuna cu alte active, atingea 1.570 milioane EUR, cu valoarea bruta a imprumuturilor restante de 1.148 milioane EUR si capitaluri proprii de 145 milioane EUR. Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a institutiei financiare in ultimii doi ani a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. Portofoliul de credite al bancii este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipoteca. In prezent, Banca Romaneasca are 1148 angajati, 109 filiale si 118 ATM-uri. 0,72% din institutia financiara este detinuta de mici investitori.

OTP Bank Romania este subsidiara a OTP Bank. Prezenta sa in Romania dateaza din 2004. In prezent, este a 11-a cea mai mare banca din tara. Ultima achizitie a unei institutii financiare realizata de OTP Bank in Romania a fost in 2014, prin Millennium Bank.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here