Joi la ora 20:00, ora Washingtonului, a intrat in vigoare partial ordinul executiv privind interdictia cetatenilor a sase tari musulmane si refugiatilor de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Aceste interdictii sunt pentru moment, pana la pronuntarea in octombrie a hotararii definitive a Curtii Supreme a Statelor Unite ale Americii, unele temporare, urmand sa produca efecte pentru urmatoarele 120 de zile.
Aceste sase tari, in speta Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen, au fost selectate anterior de catre Administratia Obama ca fiind “surse de terorism”, insa initiativa interdictiei ii apartine lui Donald Trump.
Interdictia, in forma sa initiala din 27 ianuarie, a fost motivul conciedierii procurorului general al Statelor Unite al Americii, Sally Yates, de catre Presedintele Trump. Sally Yates a refuzat sa apere acest ordin executiv pe motive de “nelegalitate”. Interdictia a fost ulterior desfiintata de un judecator din Seattle . Aceasta viza, in forma sa orginara, 7 tari, incluzand si Iraqul.
Interdictia actuala, in forma revizuita, a fost initial blocata de catre judecatori federali din Hawaii si Maryland, dar a intrat partial si temporar in vigoare prin decizia Curtii Supreme de luni.
Ordinul executiv a cunoscut o modificare prin decizia de luni a Curtii Supreme a Statelor Unite. Modificarea este de natura sa restranga sfera de curpindere prin scoaterea de sub interdictie a cetatenilor vizati care au relatii “bona fide” cu o persoana sau cu o entitate din Statele Unite. Astfel, rudele apropiate sau persoanele care au afeceri sau care studiaza pe teritoriul Statelor Unite, nu vor intra sub incidenta interdictiei. Rudele apropiate sunt sotii, parintii, copiii, fratii (consangvini, uterini, adoptivi), nurorile, ginerii si logodnicii.
Chiar inainte de a intra in vigoare interdictia, Hawaii i-a cerut de urgenta Curtii Supreme sa clarifice hotararea. Potrivit BBC, procurorul general al Hawaiiului a spus ca defintia “rudelor apropiate” este prea ingusta si aceasta poate impiedica in mod abuziv anumite persoane de a intra pe teritoriul Statelor Unite.
Rezidentii permanenti ai SUA apartinand uneia dintre cele sase tari, precum si cei ce detin vize valabile, nu vor fi afectati. De asemenea, potrivit Departamentului pentru Securitate Interna, in cazul persoanelor cu dubla cetatenie, una apartinand unei tari aflate sub interdictie si una apartinand unei tari care nu intra sub incidenta interdictiei, legea va fi aplicata in favoarea lor prin posibilitatea folosirii pasaportului emis de tara neafectata.
Alan Dershowitz, profesor de drept la Harvard si specialist de seama in materie de drept constitutional, a delcarat ca data fiind autoritatea foarte mare cu care Constitutia Statelor Unite il investeste pe Presedinte, nu crede ca interdictia va putea fi desfiintata in octombrie de Curtea Suprema. In privinta chestiunii discriminarii, el a spus ca nu este vorba despre o interdictie pentru musulmani pentru ca aceasta nu targheteaza majoritatea tarilor musulmane. De asemenea, a spus ca este mult mai dificil de luat masuri impotriva cetatenilor americani care organizeaza acte clasificate ca fiind teroriste, decat impotriva non-cetatenilor.