Operatorii de jocuri de noroc părăsesc România ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă dată de Guvernul Dăncilă

0
892

Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvernul Dăncilă, conform căreia toţi operatorii de jocuri de noroc vor plăti taxe mult mai mari, dar şi retroactive, de la 1 ianuarie 2019, face primele victime importante.

888 Holdings, un pion important în domeniu, îşi pregăteşte plecarea din România, făcând un prim demers în acest sens: şi-a anulat, deja, cel mai aşteptat eveniment din prima parte a lui 2019.

După ce OUG a apărut pe site-ul Ministerului Finanţelor, Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN) a fost pur şi simplu „bombardat” cu notificări din partea caselor de pariuri care vor să părăasească România drept o consecinţă directe. Iar primii care trec la fapte sunt cei de la 888 Holdings.

În prima parte a anului 2019, casa de pariuri avea programat un turneu de poker de anvergură, unul pe care l-a anulat imediat când a aflat de planurile cabinetului condus de Vasilica Dăncilă, semn clar că nu va mai continua pe piaţa românească începând cu prima zi a anului 2018.

888Live, aşa cum se numea turneul pregătit de 888Holdings, aştepta la start peste 1.000 de jucători din 30 de ţări şi urma să se desfăşoare la Hotel Intercontinental Bucureşti, locaţie care fusese rezervată pentru şapte zile.

„Fuga” din România e prima măsură după ce Guvernul a anunţat o serie de taxe prin care operatorii de jocuri de noroc nu se pot îndrepta decât spre un faliment sigur. Pe lângă taxa pentru lăcomie, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019, casele de pariuri sunt obligate să plătească şi pentru 2018, ceea ce va face ca taxele să depăşească cu mult profitul obţinut în acest an.

Iar marea problemă e legată de faptul că taxa trebuie plătită până pe 15 februarie cu baza de impozitare sumele încasate în 2018. Astfel, se poate ajunge în situaţia în care taxele vor depăşi şi cu de trei ori profitul făcut în anul 2018. Şi, pentru a evita dezastrul, casele de pariuri vor profita de faptul că retragerea până la 1 ianuarie 2019 de pe piaţa din România va duce la neplata taxelor pentru 2018, urmând să piardă doar banii depuşi drept garanţie pentru licenţiere.

„Se doreşte o altă impozitare: agenţiile stradale ar urma să achite o taxă anuală de 3 la sută din totalul încasărilor realizate anul precedent, iar cele online ar putea plăti un procent de 5 la sută. În aceste condiţii, afacerea nu ar mai fi deloc profitabilă”, aşa cum avertizează Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România.

„Citind proiectul de OUG, care după declaraţiile Ministrului de Finanţe, o să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019 şi care o să fie trecută la Guvern pâna de Crăciun, înţeleg că asta este sfârşitul industriei jocurilor de noroc din România şi nu numai. Va urma un colaps economic total, văzând că guvernanţii sunt disperaţi, au cheltuit toţi banii şi acum încearcă să facă un buget pe 2019 din pix”.

„Situaţia jocurilor de noroc este dezastruoasă pentru că 3 la sută la land based (agenţiile stradale) este imposibil de platit. Majoritatea aparatelor care sunt pe piaţă au un payout între 95% şi 97% (procent plătit către jucători), cu alte cuvinte organizatorul încasează 100 lei din care 95 lei îi plăteşte înapoi jucătorilor, 3 lei la stat şi pe lângă asta mai plateşte taxe, impozite 3.000 de euro către stat”.

Matematica jocului de noroc la ruletă de exemplu ne spune că organizatorul câştigă în jur de 2.75% din totalul sumelor încasate. Este ilogic ca tu, Guvern, să vii să îmi pui taxa de 3%. La pariuri, este aceeaşi situaţie: la fiecare sumă pariată se reţine jucătorului 3% la landbased (+5% deja existent) si 5% la online, ceea ce este o prostie, pentru că organizatorul trebuie să pună “bani de acasă” ca să poată să ajungă la 0. Deci este clar că jocurile de noroc vor dispărea: toata lumea va închide începand cu 1 ianuarie 2019″, a spus Constantinescu pentru Gnttips.ro.

Industria jocurilor de noroc a adus 700 de milioane de euro la bugetul de stat prin plata taxelor şi impozitelor. Care ar putea fi impactul acum? „Poate fi dezastruos pentru buget. Sunt 700 de milioane de euro care vor dispărea complet din încasările bugetare în 2019”, a explicat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here