Operatiunea Mani Pulite din sistemul bancar romanesc-studiu de caz cercetat de DIICOT/DNA-BRD

0
9762

MAFIA DIN BRD, SUCURSALA DOROBANŢI… ARANJAMENTE DUBIOASE COORDONATE DE DANA BAJESCU, GRANDE MAMMA BRD. SPĂGI, CLIENŢI FANTOMĂ… MILIOANE DE EURO, PROVENITE DIN CREDITE FICTIVE, SCOASE CU VALIZA… DE DANA BAJESCU… (PARTEA INTAI)

O poveste tristă dar adevărată despre bănci, mafie, DIICOT, DNA şi mulţi, foarte mulţi bani…

În jurul creditelor luate de Remus Truicā şi Cristian Aparaschivei au circulat numeroase poveşti care au purtat amprenta celei supranumite GRANDE MAMMA, puterea acesteia făcând, de fiecare dată, imposibilă punerea degetului pe rana sângerândă dar trecută sub tăcere, a BRD.

Procurorul Aurelia Enache pleca din DIICOT, în anul 2014, la Râmnicu Sărat, pe fondul unor afecţiuni grave de sănătate survenite în urma problemelor pe care le avea la serviciu. Cu toate aceste nu s-a lăsat învinsă, participând la concursul de intrare în DNA, în urma căruia revine în Bucureşti unde este, imediat, încadrată.

Procurorul Enache începuse o adevãratã cruciadă împotriva mafiilor din bănci şi descoperise mecanismele de înşelare folosite de acestea. A fost primul procuror din România care a atacat frontal sistemul mafiot din bănci. A cercetat sute de persoane, stând faţă în faţă cu acestea, de dimineaţa până noaptea târziu. A cântãrit atent fiecare declaraţie şi fiecare probã, lucru care a deranjat. Nu s-a dus “după fentă “şi asta iar a deranjat.

Din anul 2016, procurorul Aurelia Enache anchetează 15 credite acordate de BRD – Sucursala Dorobanţi, între anii 2008 – 2011, pe numele lui Remus Truicā, după cum urmează:

  • Trei credite pe persoane fizice luate de la Agenţia Primăverii BRD Dorobanţi.
  • Şapte credite tip fantomă, pe persoană fizică, luate de la Agenţia Europa BRD Dorobanţi.
  • Cinci credite pentru persoane juridice luate de la BRD – Sucursala Dorobanţi.

Timp de un an şi jumătate procurorul ancheteazã şi înaintează pe investigaţiile începute de foştii săi colegi de la DIICOT. Realizează că tot ce se consemnase la DIICOT, în anul 2015, era eronat pentru cã procurorii nu descoperiseră infracţiunile bancare ale şmecherilor de la BRD Dorobanţi, fiind induşi în eroare, în mod barbar, de aceştia. DIICOT mersese după fenta denunţurilor mega directoarei de la BRD Dorobanţi, Dana Băjescu şi ale cumnatei sale, Alice Monac.

Mai mult, procurorul Enache a descoperit murdăria ascunsă de şmecherii din BRD DOROBANŢI atât DIICOT-ului cât şi Inspecţiei speciale de la Paris care în urma controalelor efectuate nu au constatat mari nereguli.

În urma descoperirilor făcute, procurorul Enache a luat măsuri ferme, schimbând încadrările juridice, de această dată bazându-se pe probe concrete, după care a trimis dosarul înapoi la DIICOT, prin Parchetul General care a confirmat toate constatările sale.

Acest dosar a ajuns şi în mâna procurorului Marius Voineag, dar acesta s-a delimitat rapid trimiţându-l către DNA, invocând infracţiunea de abuz în serviciu care intră în competenţa acestei instituţii.

Directoarea BRD, Sucursala Dorobanţi, Dana Băjescu se lauda în cercul său intim, în martie 2018, spunând: “Gata, am reuşit şi de data asta!“. Oare ce înseamna această afirmaţie, oarecum bizară?

Cine este Dana Băjescu, ŞEFA, pentru subalterni, BĂJE, pentru intimi?

Dana Băjescu, fostă Băcilă, este o adevărată Grande Mamma de N’DRAGHETA BRD, Sucursala Dorobanţi, cea mai şmecheră directoare de bancă, din toate timpurile, din România şi din Bucureşti. Şefa peste vreo 50 de agenţii din Bucureşti, aflate în zona exclusivistă a Vip-urilor, în Dorobanţi, unde îşi avea propriul sediul situat într-un imobil de vreo 5.000 m2 în care domnea peste vreo 500 de oameni, 200 în sucursală şi încă vreo 300 în agenţii.

Avea această directoare a Sucursalei Dorobanţi cam tot ce-i poftea inima, de la servicii de creditare, urmărire credite, transferuri internaţionale, evaluări, servicii juridice şi control intern şi o grămadă de lucrători numiţi, unii dintre ei extrem de pompos, “consilieri“.

Şefa Băje fusese megacredibila în centrala BRD şi toţi o considerau corectă şi devotată băncii. Avusese cele mai bune rezultate, cu ceea ce făcea acolo, în Dorobanţi. Era primadona clasamentelor BRD iar dintre cei 100 de directori principali ai băncii, s-a clasat constant în top 5. În realitate, Băje era o şmecheră care-şi ascundea perfect matrapazlâcurile în biroul ei şi în cele ale tovarașilor cu care lucra, tot acolo, în Dorobanţi.

Combinatoarea Băje – Grande Mamma şi Cristian Aparaschivei

Ca să obţină aprobări pentru credite de milioane de euro, Grande Mamma scria câteva pagini de sinteză, în care băga la greu “fake information “, pe care le punea sub nasul directorilor din centrala BRD, pentru aprobare. Aceste credite treceau doar o singură dată prin centrala BRD, în rest, toată bucătăria era sub controlul Şefei, în Sucursala BRD Dorobanţi. Băje se ocupa te tot: de întocmirea dosarului de credit, de aprobare şi acordare, de urmărirea derulării, adică de scoaterea şi mutarea banilor pentru ca, ulterior, să “urmărească” rambursarea, controlând “plata” dobânzilor şi comisioanelor.

Grande Mamma avea un mare har. Ştia mai bine ca oricine cum să se joace cu contabilitatea şi informatica băncii, în aşa fel încât totul să pară “real information“. Băje centra, Şefa dădea cu capul, reuşind astfel să sustragă grămezi uriaşe de cash, direct şi fără nicio jenă, din conturile unor clienţi din partea cărora nu avea împuternicire de operare. Grande Mamma se ocupa personal şi de transferul banilori negri, fiind înţeleasă cu anumiţi “clienţi VIP“. Lucrase în trecut, vreo 15 ani, la baza sistemului bancar prin casierii, transferuri şi credite cunoscând perfect cum poate fi păcălit sistemul informatic al băncii. Şmecheriile imaginate de Grande Mamma în arta creditului, a retragerii cash-ului şi a transferurilor bancare cu documente false, transmise învăţăcelului Cristian Aparaschivei, nu au asemănare în Europa.

Credite, bani şi salturi cu paraşuta din avioane private

Timp de trei ani, începând din 2006, trupă de fetiţe şmechere din BRD Dorobanţi erau în live show, sărind cu paraşuta împreună cu Aparaschivei, din avionul acestuia de la Total Air. Săptămânal Băje, Alice Monac şi alte fetiţe, dispăreau din birouri împreună cu Cristi Aparaschivei. Fără program, lucrând doar după bunul plac, având bani din plin, trupă de fetiţe şmechere petrecea. Cristi, galant, venea şi le luă cu bolidul din dotare, chiar din faţa Sucursalei Dorobanţi.

Aparaschivei era primit ca un adevărat rege, în Sucursala Şefei din Dorobanţi. Avea acces în biroul directorial unde zăbovea îndelung la cafele şi poveşti, atunci când scotea din contul personal mormanele de bani, după pofta inimii. Astfel au fost ridicate, următoarele sume:

  • 12.2007 – 300.000 euro
  • 12.2007 – 200.000 euro

*(două tranzacţii într-o singură zi, pentru că putea).

  • 03.2008 – 101.000 euro
  • 04.2008 – 253.000 euro
  • 04.2008 – 50.700 euro

În luna august 2008, Cristi Aparaschivei a luat un credit de 1,5 milioane de euro de la BRD de Dorobanţi, Agenţia Primăverii.

Între timp, devenit amorezul Şefei, acesta primea tot ce voia… pe sub radarele sucursalei. Erau numai zâmbete şi dulcegării între ei, contrar poveştilor turnate la DIICOT, în timpul anchetei, despre deschideri de cont şi multe altele… Cum altfel dacă însuşi Grande Mamma a întocmit dosarul de credit, pe propriul computer din biroul Sucursalei BRD Dorobanţi şi nu în Agenţia Primăverii, aşa cum ar fi fost normal…

Tot pe propriul computer, prin anii 2009 – 2010, Şefa schiţa dosarele de credit ale figuranţilor numiţi “clienţi“ după care le trimitea la prelucrat în Agenţia Europa, din Dorobanţi. Odată treaba făcută, “farda financiar clienţii “şi le transfera creditele de milioane. Urma operaţiunea de ridicare a banilor. Băje avea megaexperienţă în a-i înşela pe fraierii din centrală, cărora le bāga sub nas dosarele de credit falsificate… Aceştia semnau fără să aibă habar de ceea ce făcea Şefă şi aprobau creditele… sau cum ea însăşi spunea… “le puneau la dispoziţie “. Preţioasă rău franceza asta “Mise à la disposition du credit“.

Vă daţi seama cât efort? De unde să fi ştiut CRISTI toate golăniile bancare? Nu le-au ştiut cei de la BNR, Inspecţia de la Paris sau procurorii DIICOT… De unde să le fi ştiut fantele de Dorobanţi? Bankingul este greu şi necesită multă şcoală şi experienţă… dar lucrurile devin extrem de simple când ai o superprofā, încă din anul 2006, care te place şi este superexpertā în megagolanii. Este uşor când cineva cu experienţă în casierii, transferuri şi credite îţi dictează, pas cu pas, cum să faci golănia, cum să te acoperi cu documente astfel încât totul să pară ca la carte iar controlul să nu găsească nimic. Aici vorbim despre artă dusă spre perfecţiune.

Despre Dana Băjescu, o fostă colegă spune că se stricase rău, începând din anul 2006. Megaputerea, banii şi diamantele primite au transformat-o din rău în mai rău, devenind o dictatoare făţarnică şi fanatică despre care, unii colegi, spun că avea tot felul de combinaţii amoroase cu clienţi sau cu băieţii din BRD Dorobanţi. Se transformase… Puterea şi banii o transformaseră… Ajunsese să se creadă intangibilă…

La un moment dat a izbucnit un scandal uriaş la BRD Dorobanţi cu o clientă importantă care dispunea de garanţii serioase. Femeii i s-a făcut rău şi a leşinat, în biroul Şefei, când aceasta din urmă a tunat şi i-a spus că nu voia să-i prelungească creditul, fără să-i dea nicio explicaţie (sâc!). Era vorba despre un credit mic, în comparaţie cu cele acordate pe baza documentelor falsificate, aproximativ 7 milioane de euro. Era dispusă să o distrugă pe viaţă, pe biata femeie. Degeaba era aprobată prelungirea din centrala BRD, tot la mâna Şefei Băje stătea totul.

Clientă a plecat din biroul Şefei cu salvarea, îngăimând şi plângând, pe patul brancardierilor după ce fusese resuscitată, că “nu înţelege de ce doamna Dana (BĀJESCU) este supărată pe ea “. Clienta poate oricând  să mărturisească toate circumstanţele.

În acel moment, toţi cei din BRD Dorobanţi au amuţit văzând derularea evenimentului care putea să se termine tragic. Şefa era în stare să distrugă, cu sânge rece, businessuri şi destine dacă nu-şi primea şpaga, prefăcându-se de nenumărate ori, fie că acţionează sub mantia corectitudinii, fie aruncând vina pe alte persoane din bancă… De fapt asta îi era tactica: “Niciodată ea. Tot timpul alţii”, pe care-i invoca golăneşte, creând alte aparenţe…

Corespondenţă dubioasă între Dana Bajescu şi cumnata sa Alice Monac

În data 5 martie 2010, Şefa discuta cu cumnata sa, Alice Monac, despre creditul lui Cristi Aparaschivei şi garanţiile care puteau să colateralizeze un credit de 2,7 milioane + 300 k (300. 000) euro, adică, în total, 3 milioane de euro (foto)

Baje făcea supraevaluării de la sine ca şi când ar fi fost evaluatoare personală a viitorului client şi asta pentru a atinge nivelul de credit care o interesa.

Foto 1 (mail 5 martie 2010)

Din discuţia purtată pe mail de cele două combinatoare, despre terenul lui “CRISTI“ (Aparaschivei) rezultă că ele cunoşteau faptul că nu CRISTI va fi persoană ce va lua creditul… ci o persoană adusă de acesta despre care, la acea dată, 5 martie 2010, habar nu aveau cine este. Tot sistemul de acordare a creditului era fraudulos. Cele două cumnate stabileau valoarea şi acordarea creditului de 3 milioane de euro fără să fi cunoscut cine era clientul. Creditul să iasă.. altceva nu mai conta…

La DIICOT, în schimb, au venit cu poveşti despre importanţa clientului, deschiderea contului şi despre faptul că nu privilegiază pe nimeni, ceea ce contează fiind doar potenţialul şi eligibilitatea clientului. Când au fost întrebate despre respectivul client au afirmat că alţii l-au încadrat ca având potenţial (sac!).

Cumnatele aranjaseră combinaţia financiar-bancarā iar creditul era ca şi acordat dar nu aveau încă persoana figurantă, “clientul“, actorul care să accepte rolul.

Celui care acceptă să intre în joc, devenea responsabil pentru un credit de 3 milioane de euro, însă dispărea ulterior, cu o şpagă între 20.000 şi 50.000 de euro, în buzunar.

Abia pe 9 aprilie 2010, o lună mai târziu, CRISTI negociază cu numitul Lisu George iar combinatoarele l-au băgat la “fardat “, atribuindu-i potenţial şi “mega-garantii“, atât în Agenţia Europa cât şi la Sucursala Dorobanţi.

Cât de bucuroasã era Alice MONAC în ziua de 9 aprilie pentru că amicul cumnatei, CRISTI, găsise viitorul client pentru figuraţia de credit… Tranzacţia a fost finalizată pe data de 21 aprilie 2010 după ce, mai întâi, i-a fost trimisă Şefei cartea de identitate a omului pentru ca să vadă despre cine era vorba. A urmat potenţarea acestuia, din mouse şi tastatură, după care, gata, a venit şi aprobarea creditului.

Nici DIICOT şi nici Inspecţia de la Paris nu au descoperit matrapazlâcurile, dar asta nu înseamnă că vor rămâne, pe veci, ascunse.

Foto 3

Aşa a fost… Şefa a făcut un megaefort dar şi-a luat comision la greu pentru drepturile de autor.

În acelaşi fel ca și în cazul lui Lisu, Dana Băjescu a acordat alte trei credite, fiecare de câte trei milioane de euro pentru Coconete, Muntean şi Nicoresteanu, pe care nu le-a colateralizat cu garanţii, aşa cum reiese cu exactitate din corespondenţă. La momentul acordării creditelor (octombrie 2010, noiembrie 2010 şi decembrie 2010) garanţiile viitoare făceau parte dintr-un lot comun de teren de unde nu fuseseră încă dezmembrate. Este mai mult decât limpede efortul făcut pentru a acorda credite în valoare totală de 9 milioane de euro, fără nicio garanţie. Tupeul este uriaş pentru că nici nu a aşteptat colateralizarea creditelor cu garanţii şi s-a şi apucat să scoată aproximativ 6 milioane de euro cash, falsificând documentele de retragere numerar.

VA URMA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here