OMV Petrom profit net în scadere cu 56% la 6 luni: 867 mil lei

0
1794
OMV Petrom

OMV Petrom, principala companie petrolieră românească, a obţinut în prima jumătate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, în scădere cu 56% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial oficial.

Veniturile din vânzări au fost de 10,069 miliarde de lei, în scădere cu 11%.

Declinul vânzărilor vine ca urmare a evoluţiei negative a preţurilor din piaţă şi a volumelor mai mici de vânzări de produse petroliere, explică reprezentanţii companiei.

În trimestrul 2/2020, profitul a scazut dramatic cu 74%, până la 214 mil. Lei.

“Măsurile rapide şi modelul de business integrat au contrabalansat parţial mediul nefavorabil. Valoarea investiţiilor de 0,6 mld lei, înscădere cu 31%”, sunt câteva precizări ale OMV Petrom în raportul semestrial publicat cu puţin timp în urmă la bursă.

“Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 32% comparativ cu T2/19, influenţată negativ de preţuri de piaţă mai mici ale mărfurilor şi volume mai mici ale vânzărilor de produse petroliere, doar parţial compensate de volume mai mari ale vânzărilor de gaze naturale şi electricitate”, menţionează reprezentanţii Petrom în raportul semestrial.

“Izbucnirea globală a pandemiei COVID-19 continuă să aibă un impact major asupra evoluţiei economiei globale. În timp ce preţurile la ţiţei au crescut uşor în timpul celui de-al doilea trimestru ca urmare a reducerii ofertei, ele rămân în continuare semnificativ volatile. Creşterile recente ale cazurilor COVID-19 din întreagă lume ar putea duce la întârzierea redresării aşteptate a cererii, ca urmare a reacţiei guvernelor şi cetăţenilor. Astfel, consecinţele pandemiei COVID-19, amploarea şi durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment. Totuşi, OMV Petrom monitorizează îndeaproape evoluţiile şi evaluează în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie şi a lichidităţii Grupului”.

Alte informatii din raportul semestrial publicat astăzi la bursă:

  • Rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale a fost (130) mil lei, comparativ cu 774 mil lei in T2/19, in principal din cauza preturilor scazute ale titeiului si gazelor naturale
  • Am reusit sa limitam declinul productiei la 2,6%, sustinut de contributia sondei de explorare 4461 Totea Sud
  • Costul de productie s-a îmbunatațit cu 11%, la 10,0 USD/bep, reflectand eficientizarile operationale suplimentare si efectul favorabil al cursului de schimb.
  • Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale in valoare de 292 mil lei, cu 14% mai mic, efect al marjelor de rafinare si al cererii scazute, partial contrabalansate de o performanta solida a tuturor canalelor de vanzari Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom la valoarea de 1,85 USD/bbl, mai mic cu 52%
  • Rata de utilizare a rafinariei la 89%; oprirea planificata amanata pentru luna iulie; volumele vanzarilor cu amanuntul mai mici cu 25%
  • În iunie 2020, a fost instituit un program de ofertare a gazelor naturale (GRP), ulterior fiind eliminata obligaţia de vânzare pe piaţă centralizata. Desi apreciem paşii către o piaţă complet liberalizata, există unele provocări cu privire la aplicarea GRP.
  • Ne aşteptam să generam un flux de trezorerie extins înainte de plata dividendelor pozitiv; având în vedere poziţia noastră financiara solida, am plătit în iunie dividende în valoare de 1,74 mld lei pentru anul financiar 2019, prin urmare fluxul de trezorerie extins după plata dividendelor a devenit negativ şi estimam că vă rămâne negativ pentru acest an financiar;

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here