OMV Petrom cade sub pragul de 15.000 de angajaţi. A fost cel mai mare angajator din ţară, dar ajunge sub Kaufland şi Carrefour. Se așteaptă noi reduceri la Petrom, companiile petroliere fiind în criză

0
2351
OMV Petrom

După reduceri succesive de personal, OMV Petrom a ajuns sub pragul de 15.000 de angajaţi, mai puţin decât lanţurile de magazine Kaufland şi Carrefour.

OMV Petrom a ajuns, după primele nouă luni ale acestui an, să scadă sub pragul de 15.000 de angajaţi. Mai precis, potrivit datelor financiare prezentate de companie, la finalul lunii septembrie, compania petrolieră, care este şi cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, a raportat 14.975 de angajaţi după primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 8% faţă de cei numărul de 16.217 angajaţi, cât consemna Petrom la finalul primelor nouă luni din 2015.

Compania petrolieră este de câţiva ani sub presiune din cauza preţurilor mici ale ţiţeiului, care afectează atât activitatea curentă, cât şi investiţiile necesare pentru continuarea extracţiei de petrol, dat fiind că zăcămintele din România sunt din ce în ce mai secătuite.”În contextul preţurilor scăzute la ţiţei şi gaze naturale si al marjelor de rafinare semnificativ mai mici în comparaţie cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe rezilienţa operatională şi au generat rezultate bune. În T3/16, am continuat prioritizarea investiţiilor şi managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus într-un flux de trezorerie extins de 1,1 mld lei. Atenţia noastră constantă asupra celor mai profitabile proiecte ne-a condus la revizuirea estimării privind investiţiile pentru 2016, de la 0,7 mld euro la 0,6 mld euro (-30% faţă de anul anterior)”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, în comunicatul cu rezultatele financiare ale companiei pentru primele nouă luni.

Posibil să iasă din Top 3

Dacă situaţia se va menţine, OMV Petrom, care a fost, pe lângă cea mai mare companie din România, şi compania cu cei mai mulţi angajaţi din România, va pierde nu doar locul întâi în acest clasament, ci este posibil să piardă şi podiumul. Criza petrolului și anunțatele introduceri ale mașinilor electrice pun pe gânduri OMV Petrom.

Cel mai mare angajator din România este, la nivel de firmă, Kaufland (datele despre numărul de angajaţi diferă de la o instituţie la alta, iar subsidiarele locale ale acestor firme nu sunt listate pe piaţa de capital). Potrivit unor declaraţii din primăvara acestui an, Kaufland ar urma să angejeze, până la finalul acestui an, încă 1.000 de oameni, ajungând la 17.000 de angajaţi.

Carrefour a înghițit Bila

Petrom va fi depăşit şi de un alt retailer, Carrefour, care va depăşi pragul de 15.000 de angajaţi, după preluarea magazinelor Billa. “Finalizarea achiziţiei Billa, deschiderea de noi hypermarketuri și tehnicile inovative de recrutare fac ca în 2016 Carrefour Romania să depășească 15.000 de angajați. Începutul verii a însemnat pentru Carrefour România tranzacționarea Billa, iar finalul verii a venit cu deschiderea noilor magazine”, anunţa Carrefour printr-un comunicat de presă din luna septembrie.

Automobile Dacia, următorul mare angajator din România, avea, în 2015, aproape 14.000 de angajaţi, potrivit bilanţului depus la Ministerul de Finanţe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here