Offshoreul de Liechtenstein din firma familiei șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, în afaceri și cu Fathi Taher, CJ

0
14998
Giorgiana Hosu

Documente oficiale din Monitorul Oficial arată că societatea ecranată anonimă, de tip offshore, din paradisul fiscal Liechstenstein, asociată în firma familiei actualei șefe DIICOT, Georgiana Hosu, Terra Invest Establishment, a fost la rândul ei implicată în mai multe societăți din România, cu activitate tot în domeniul asigurărilor, în domeniu juridic, al închirilor de autovehicule, de comerț de activități cu softuri, afaceri de consultanță, publicitate media și chiar a fost partener creditor într-o altă firmă pe acțiuni a Consiliului Județean Dâmbovița, în care apar controversatul afacerist iordanian Fathi Taher, sirianul Mohammad Yassin, implicat ca negociator în criza ziariștilor români răpiți din Irak, dar și lideri politici PSD/Pro România, ca Adrian Țuțuianu și nu numai.

Firma are în incina sa o fabrică de producție de armament a ROMARM.

O parte din asociații offshoreului din firma familiei șefei antimafia au fost chiar în atenția parchetelor, în timp ce Giorgiana Hosu, a cărei familie a fost asociată și ea cu offshoreul, activează de 25 de ani în structurile de parchet și de 16 ani în structurile de nivel înalt chiar ale DIICOT.

Firul roșu al offshoreului Terra Invest Establishment din Liechstenstein din firma familiei șefei DIICOT este cu atât mai interesant cu cât el face legătura directă între o serie de firme care au la rândul lor acționari comuni, ca de exemplu, oameni importanți din zona asigurărilor, respectiv Omniasig/firma de asigurări a Bancorex, soțul șefei DIICOT, fost polițist și şef al Serviciului de combatere a fraudelor din Omniasig, fiind trimis în judecată de DNA într-un dosar în care implicațiile apar tot în zona de asigurări.

Dan Hosu, soţul şefei DIICOT, a fost trimis în judecată în februarie 2017, în dosarul Toncescu, de către DNA, pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată şi dare de mită.

La data faptelor, DNA susţine că soţul şefei DIICOT era administrator de fapt la unei societăți comerciale, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O.

Firma familiei șefei DIICOT: fiul, mama pensionară de 80 de ani, offshoreul Terra Invest Establishment din Liechstenstein, fiica unui vicepreședinte Bancorex/soră de politician PNL și fostul CEO al firmei de asigurări a Bancorex, Omniasig

Potrivit datelor din Monitorul Oficial, din SC Despăgubiri Accidente Vătămări SRL/ SC Centrul International pentru Despăgubiri SRL, din 2011, din firma de activități de consultanță în management au făcut/fac parte de-a lungul timpului: Bogdan Vlad Hosu/fiul vitreg al Giorgianei Hosu, șefa DIICOT, Tănase Daniel, Rinu Suzana/mama pensionară de 80 de ani a Giorgianei Hosu, șefa DIICOT, SC Centrul pentru Tehnologia Informației Genius, reprezentată prin administratorul Tiberiu Florin Cosac,offshoreul Terra Invest Establishment Liechtenstein reprezentat în firmă tot de Mihai Păcuraru, Constantin Toma, fostul CEO Omniasig, Ana Mădălina Burduja, fiica lui Marinel Burduja, fost vicepeședinte Bancorex și sora lui Sebastian Burduja, șeful PNL Sector 1. Firma este în funcțiune.

Soţul şefei DIICOT, trimis în judecată de DNA, fost şef al Serviciului de Combatere a fraudelor în Omniasig, și firma de familie cu același offshore din Liechtenstein

O investigaţie a Europei Libere arăta acum 3 săptămâni că ” Hosu se angaja să o susţină pe Toncescu la şefia Carpatica Asigurări contra unui contract de consultanţă semnat de firma unde acţionar era fiul său, Vlad Bogdan Hosu şi mama soţiei sale, Suzana Rinu. Obiectul contractului viza acordarea de consultanţă societăţii Carpatica în materia despăgubirilor şi a fost încheiat pe 4 ani, valoarea acestuia fiind de 480.000 de euro. Din referatul de propunere de arestare preventivă a celor patru inculpaţi rezultă faptul că aproape toate personajele din acest dosar sunt masoni, foşti lucrători ai SRI sau care activau la data trimiterii în judecată în Ministerul de Interne.”

”Dan Hosu a declarat că a fost director adjunct al Biroului de Combatere a Criminaliţăţii Organizate (BCCO) până în 2009, când s-a pensionat. În acelaşi an s-a angajat la Omniasig, ca şef al Serviciului de combatere a fraudelor. Când firma de asigurări a fost preluată de BCR, a demisionat şi şi-a înfiinţat firma Despăgubiri Accidente Vătămări care oferă servicii de asistenţă juridică, întocmeşte dosare de daune, oferă ajutoare pentru proteze sau ajutoare de înmormântare.

În acelaşi timp, aceeaşi firmă negociază cu societăţile de asigurări pentru ca acestea să plătească cât mai puţin victimelor accidentelor rutiere. Un martor din dosar a dat ca exemplu o firmă de asigurări care şi-a redus cu 1 milion de euro pe lună costurile cu reasigurarea după ce a încheiat un contract cu firma lui Hosu”, arată Europa liberă.

Firul roșu: offshoreul din Liechtenstein

Potrivit datelor publice, firma offshore din Liechstenstein, Terra Invest Establishment, persoană juridică cu sediul în Liechtenstein, Vaduz, înființată în 2006, a făcut/mai face parte și din următoarele societăți, unele dintre firme având aceiași acționari cu cei regăsiți în istoricul firmei în care este implicată familia șefei DIICOT.

Astfel, din offshoreul Terra Invest Establishment din Liechstenstein a făcut parte din:

  • SC MCF Management și Consultanță Financiară SRL, devenită ulterior , SC MCF Agent de Asigurare SRL, firmă cu activități juridice și de asigurare, offshoreul Terra Invest Establishmentfiind reprezentat de Mihai Păcuraru. Firmă radiată.
  • SC Centurion Industries SRL, fostă SC Centurion Automotive SRL, firmă inițial de turnarea fontei, offshoreul Terra Invest Establishment fiind reprezentat de Mihai Păcuraru. (din firmă a mai făcut parte și SC Vienna International Holding SRL, reprezentată legal de Camelia Toma, fosta soție a lui Constantin Toma, fostului CEO Omniasig, firma de asigurări a Bancorex, implicată și în firma familiei șefei DIICOT, iar un punct de lucru l-a avut chiar la Mija, Dâmbovița, unde există SC Parc Industrial Mija SA). Firmă radiată.
  • SC Abela Rent SRL, firmă de închiriere autovehicule și leasing cu autovehicule, offshoreul Terra Invest Establishmentfiind reprezentat de Mihai Păcuraru. Firmă radiată.

În 2015, Vienna International Holding cu SC Falcon Investment & Developement și SC Centrul pentru Tehnologia Informației Genius au fuzionat toate în nou înființata firmă SC Hit Power Motor SRL. Acționari erau Toma Constantin, Tiberiu Florin Cosac și Matei Marius Ștefan.

De asemenea, Toma Constantin, Centrul Pentru Tehnologia Informației Genuis, Florin Tiberiu Cosac au făcut parte și din SC Black & White Club SRL.

  • SC Financial Intelligence Services SRL, firmă de activităţi de consultanță pentru afaceri și management. Offshoreul Terra Invest Establishment Liechtenstein a fost reprezentat în firmă tot de Mihai Păcuraru. Firmă în funcţiune.

Mihai Păcuraru, cel care este reprezentantul legal al offshoreului Terra Invest Establishment, este avocatul partener al firmei Păcuraru, Iliescu, Măzăreanu & Associates care reprezintă o multitudine de societăți anonime înregistrate în paradisuri fiscale ca Cipru, Liechtenstein, Franța, Spania, Irlanda.

Prima urmă a controversatului Fathi Taher: publicitate, asigurări

SC Heep Media SRL este o altă firmă de publicitate, de consultanţă pentru afaceri şi management, de studiere a pieţei de sondaj, de activităţi auxiliare a pieţei de sondaj.

Din firmă au mai făcut parte: Constantin Buzoianu, Sorin Buzoianu, Dan George Pleşca, SC Class Intermed SRL/SC Vienna International Holding SRL cu sediul chiar în Clubul Griro, SC Vienna Group SRL- reprezentată legal de Camelia Toma, fosta soție a lui Constantin Toma, fostului CEO Omniasig, firma de asigurări a Bancorex, offshoreul Terra Invest Establishment Liechtenstein fiind reprezentat în această firmă tot de Mihai Păcuraru. Firma este în funcţiune.

În 2011 și 2012, ziarul Național a publicat mai multe materiale prin care arăta legătura dintre fostul președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu, fiul său, banii companiei Omniasig, firma de publicitate SC Heep Media SRL și controversatul Fathi Taher, acuzând căpușarea Omniasig prin relații de rudenie, firme și contracte, și direcționarea fondurilor austriecilor de la Vienna Insurance Group către afacerile lui Taher.

Ulterior, Constantin Buzoianu a demisionat.

În aceeași firmă de publicitate, apare implicată și societatea anonimă Terra Invest Establishment Liechtenstein care se regăsește şi în firma familiei șefei DIICOT.

Parcul Industrial de la Mija cu fabrica de armament Mija: CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu/PSD, Ion Stan/PSD, Toma Constantin, fostul CEO Omniasig, offshoreul și firmele lui Fathi Taher, Mohammad Yassin, 2 offshoreuri din Liechtenstein dintre care unul – Terra Invest Establishmentdin firma familiei șefei DIICOT

Altă implicare a offshoreului partener în firma familiei șefei DIICOT este chiar în Parcul Industrial de la Mija, în a cărui incintă se află și fabrica armament de la Mija, numită și Uzina Mecanică Mija.

Obiectivul de politica publica al U.M. Mija S.A este furnizarea de produse militare sensibile și strategice precum și serviciile aferente acestora către forțele sistemului național de apărare”, se arată chiar pe siteul UM Mija, la obiectivul de politică publică, UM Mija fiind filială a companiei Romarm, sub autoritatea ministerului Economiei.

  • Martie 2002. SC Parc Industrial Mija SA, sat Mija, comuna I.L.Caragiale, este o societate pe acțiuni înființată cu 13,9 miliarde lei, în martie 2002 chiar de CJ Dâmbovița, care are ca activitate principală susținerea activităților economice, potrivit datelor publice.
  • Iulie 2002. După înființarea societății, la câteva luni, în iulie 2002, ministrul PSD al Dezvoltării și Prognozei, Gheorghe Romeo Leonard Cazan, acordă prin ordin de ministru SC Parc Industrial Mija SA calitatea de administrator al parcului industrial cu același nume, având în vedere că societatea CJ Dâmbovița deținea terenuri de 82,62 de hectare, uzină mecanică, bază sportivă, colonie de locuințe, stație de pompare, zonă preuzinală, spații pentru desfășurare a activităților industriale, spații de depozitare, rețele în incintă de apă potabilă, industrială, canalizare, gaze, energie termică, electrică, iluminat, telecomunicații, drumuri de incintă, alei pietonale, zonă de recreere/stadion, spații de locuit și fermă de porcine.
  • Ianuarie 2006. În ianuarie 2006, în Consiliul de Administrație al SC Parc Industrial Mija SA intră avocatul Adrian Țuțuianu, fost PSD, actual senator Pro România. Adrian Țuțuianu a fost în perioada 2009-2012 avocat în Baroul Dâmbovița, de la SCA Țuțuianu, Stan și Asociații iar în perioada 2004-2009 Consilier Județean Dâmbovița, președintele Comisiei Juridice, de contencios, iar în perioada iunie 20120 decembrie 2016, chiar președinte al CJ Dâmbovița, potrivit datelor publice.
  • August 2006. După câteva luni, în SC Parc Industrial Mija SA, ca să se asigure mijloacele financiare necesare dezvoltării Parcului Industrial și ca să se realizeze obiectivul de investiții ”Campus Universitar”, se majorează cu 3 milioane de ron și emiterea de 300.000 de acțiuni societatea iar în ea intră noi investitori: offshoreul Rivta Aktiengesellschaft din Liechtenstein, reprezentat de Wolfgang Margiol, cu 21,8%, offshoreul iordanian Quatron Investment LTD, parte a Taher Invest, reprezetant de Fathi Taher, președinte cu 21,92%, offshoreul Rivta Handelsges din Liechtenstein, reprezentat tot prin Fathi Taher președinte cu 7,58%, și Toma Constantin, fostul CEO Omniasig, firma de asigurări a Bancorex, cu 8,43%.

Așa se face că în SC Parc Industrial Mija SA offshoreurile lui Fathi Taher ajung să aibă 29,5%, CJ Dâmbovița – 40,97% și Toma Constantin, fostul CEO Omniasig- 8,43%. De rectificări în documente la Registrul Comerțului se ocupă tot Adrian Țuțuianu, avocat în cadrul cabinetelor Asociate de Avocați A.Chițescu- A. Țuțuianu, care îndreaptă erori.

  • Septembrie 2006. În Monitorul Oficial se publică revocarea CA al SC Parc Industrial Mija SA, este revocat Adrian Țuțuianu, dar în noul CA intră pentru un mandat de 2 ani: controversatul Fathi Taher, Constantin Toma/fost CEO Omniasig, Ion Stan/PSD, sirianul Mohammad Yassin/implicat ca negociator în răpirea celor 3 ziariști Români în Irak, Leonardo Badea, Gabriel Plăiașu și Marin Antonescu. Cabinetele Asociate de Avocați A. Chițescu și A. Țuțuianu sunt împuternicite din nou să îndeplinească formalitățile legale de înregistrare și publicitate ale actului adițional.
  • Februarie 2007. Se majorează capitalul social al SC Parc Industrial Mija SA cu 60.695 de dolari, respectiv 46 mii de euro, vărsat de offshoreul iordanian Quatron Investment LTD, reprezetantă de Fathi Taher, astfel că, CJ Dâmbovița ajunge să aibă 40,99% din societate, offshoreul Rivta Aktiengesellschaft din Liechtenstein, reprezentată de directorul Wolfgang Margiol- cu 20,03, offshoreul iordanian Quatron Investment LTD, reprezetantă de Fathi Taher, președinte cu 23,74%, offshoreul Rivta Handelsges din Liechtenstein, reprezentat tot prin Fathi Taher președinte cu 7,21%, și Toma Constantin, fostul CEO Omniasig, firma de asigurări a Bancorex, cu 8,01%.
  • 2008. SC Parc Industrial Mija SA își extinde obiectele de activitate, iar în septembrie 2008 societatea aprobă mai multă contracte de cesiune de creanţe, printre care şi cel încheiat între SC Terra Invest Establishment în calitate de creditor cedent, Toma Constantin/fost CEO Omniasig în calitate de cesionar și SC Parc Industrial Mija SA în calitate de debitor cedat. Prețul cesiunii este de 355.550 lei.
  • Aprilie 2010. Se aprobă din nou numirea pentru 2 ani în CA a SC Parc Industrial Mija SA a controversatului Fathi Taher, a sirianului Mohammad Yassin, a lui Ion Stan şi a lui Marin Antonescu. Mohammad Yassin este numit chiar şi director general pentru o perioadă de 2 ani al SC Parc Industrial Mija SA iar de acte se ocupă tot societatea civilă de Asociaţi Ţuţuianu, Stan şi Asociaţii.
  • 2011. SC Parc Industrial Mija SA îşi extinde iar obiectul de activitate iar Dorel Bondilă este schimbat din AGA pentru că nu mai are calitatea de reprezentant al CJ Dâmboviţa.
  • 2015. SC Parc Industrial Mija SA îşi majorează iar capitalul social cu 3,9 milioane de lei din partea Quatron Investment LTD a lui Fathi Taher, SC MT Property şi Adrian Moldoveanu, creditori.
  • Mai 2016. SC Parc Industrial Mija SA aprobă situaţiile financiare şi îşi numeşte un nou administrator provizoriu.  În locul lui Vlad Oprea intră administrator provizoriu, Ciprian Paul Patic.
  • După 2016. SC Parc Industrial Mija SA îşi modifică şi suplimentează obiectele de activitate.
  • Din august 2019, pentru următorii 4 ani, este numit noul CA al SC Parc Industrial Mija SA: Ion Dănciulescu, preşedinte, Fathi Taher, Adrian Moldoveanu, Criprian Patic şi Valentin Gitman membri.

Despre asocierea în ”firma care exporta armament” dintre Adrian Țuțuianu/ fost președinte al comisiei de supraveghere a SRI, Ion Stan, Mohammad Yassin, partenerul de afaceri a lui Omar Hayssam, afaceristul Fathi Taher, Marin Antonescu/DIE, Gabriel Plăiașu, fratele șefului Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor, care a fost șef și al ANAF, chestorul Neculae Plăiașu, a scris și România Liberă în anul 2017.

Pentru Europa Liberă, în legătură cu controversele din firma familiei sale, șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a declarat că ”soțul meu nu sunt eu”, iar în fața CSM, întrebată de afacerile familiei sale, șefa antimafia nu a vrut să lămurească și nici să declare nimic.

Din 1995, Giorgiana Hosu activează ca procuror în structuri de Parchet, din 2004 activează în DIICOT, a ocupat până acum de 2 ori funcția de procuror șef adjunct, fiind numită în funcție de Traian Băsescu (2013) și Klaus Iohannis (2019), iar pe 20 februarie 2020 președintele Klaus Iohannis a numit-o pe Georgiana Hosu procuror șef al principalei structuri antimafia din România, DIICOT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here