Octavian Radu și Alin Burcea – invitații Săptămânii Financiare, ediția 4 noiembrie 2022

0
1169

În cadrul emisiunii Săptămâna Financiară de la Profit News TV din această vineri:

BIO Octavian Radu

Cu o experiență de peste 30 de ani în antreprenoriat, Octavian Radu este fondatorul Octra Holding, grup ce deține în portofoliul său numeroase afaceri profitabile și sustenabile în România.

Pornind în 1990, la Hamburg, cu importul și exportul de bunuri en-gros, Radu a trecut rapid la înființarea unor companii care oferă o gamă largă de bunuri și servicii, specializându-se inițial în distribuția produselor din hârtie, cărți și papetărie.

În prezent, companiile grupului activează în diverse domenii, cum ar fi logistică, dezvoltare de software, consultanță, retail, industria hotelieră și sectorul imobiliar.

Printre numele cu rezonanță națională se numără Diverta, Pink Post, Flaro, TCE, Bookster sau Vinexpert.

Este, de asemenea, Președintele Comitetului de Audit și Director al Evergent Investments / Financial Investment Company Moldova SA, precum și Fondatorul Fundației de Responsabilitate Socială Îmi pasă!, care are ca scop îmbunătățirea peisajului cultural și educațional din România.

Pentru performanțele sale în afaceri, Radu Octavian a fost distins cu:

 • premiul „Compania deceniului, cea mai stabilă evoluție” de către Revista Capital, în cadrul Premiilor Oskar (2002);
 • „Fuziunea anului” de către Revista Săptămâna Financiară;
 • Managerul anului” de către Revista Flacăra (2005);
 • Omul de afaceri al anului” de către Revista Capital în cadrul Premiilor Oskar (2006);
 • apariție în „Enciclopedia Personalităților din România” (2009)
 • premiul III pentru „Cel mai important capitalist din România”, oferit de Ziarul Financiar.

Economist de profesie, Radu a absolvit Facultatea de Comerț, parte a Academiei de Științe Economice (ASE) București, iar ulterior a studiat la FernUniversität din Hagen, Germania.

În 2001, a fost conferențiar al Facultății de Marketing din cadrul ASE.

Recent, a publicat cartea My Way, o autobiografie în trei volume, care descrie viața personală și de afaceri, precum și istoria socio-economică a României post-comuniste.

BIO Octra Holding (ex RTC)

“În palmaresul nostru sunt nenumărate firme de succes, nenumărate firme pornite de la zero, care au devenit lideri de piață. Acest succes a fost posibil pentru că acești oameni minunați, angajații noștri, au simțit că ceea ce fac ei la serviciu corespunde cu ce își doresc.“ afirmă Radu Octavian, fondator Octra Holding, în cartea autobiografică “My Way”.

Grupul Octra Holding cuprinde 11 companii active la nivel național, în diverse domenii: retail, logistică și transport, consultanță în business, imobiliare, IT software, agricultură, distribuție de plante/jucării/accesorii pentru birou/flori/vin, online retail, servicii poștale, hotel/restaurante și producție în industria automotive.

Octra Holding generează o cifră de afaceri de peste 55 de milioane EUR și țintește să își crească cifra organic și prin adăugarea de noi linii de business.

Divizii ale Octra HoldingPink PostTCESistecFlaroRimobiIoana HotelsBooksterVinexpertSunnyBerryFabrica de Consultanță.

Next Generation (companii fondate și conduse de Ioana, fiica fondatorului Octra Holding și de soțul ei, Sebastian von Sauken): GraziosaPaperieCaro Toys, Unicornul Vesel, VerdenaJungla Urbana.

Povestea antreprenorului Octavian Radu, care a fondat Octra Holding, debutează în anii 1990, cu înființarea primei societăți de import-export in Germania.

După mai multe achiziții, fuziuni și deschideri de companii în diverse domenii de afaceri, până în anul 2008 construiește un grup de divizii compus din aproximativ 100 de firme, cu o evaluare totală de 300 milioane EUR cifră de afaceri.

Ulterior crizei economice din anii 2008-2009, holding-ul se reorganizează și în prezent deține 11 divizii din diverse medii de afaceri printre care: servicii it, curierat, producție, HoReCa etc.

Octra Holding este într-o permanentă dezvoltare, cu atenția îndreptată către noi oportunități de business.

BIO Alin Burcea

Țelul meu este să îmi fac foarte bine meseria. Toate proiectele de succes dezvoltate au avut în spate echipe alese cu grijă, și acest lucru a condus la situația în care, de 30 de ani, românii apreciază în permanență serviciile și produsele Paralela 45.”

O persoană plină de viață și idei …

Acesta este Alin Burcea. Nu mulți știu probabil că a vrut să se faca actor, îi place să cânte, dar viața i-a pregătit pariuri interesante, ajungând un iscusit om de afaceri. Dacă s-ar fi făcut actor, turismul românesc cu siguranță ar fi avut de pierdut.

Un CV impresionant, un om care a scris pagini importante în istoria turismului românescă; 

1990-1993 Președinte ANAT

ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A AGENȚIILOR DE TURISM (ANAT) a fost înființată la 25 August 1990, Alin Burcea fiind primul președinte (Președinte- Fondator).

A fost președinte ANAT în perioada 1990-1993 și 2016-2018 (www.anat.ro).

2001-2002 Secretar de Stat în Ministerul Turismului

Proiectele coordonate:

• Domeniul schiabil Predeal-Azuga, proiect ce a constat în lărgirea domeniului schiabil al localităților Predeal și Azuga, prin crearea unei noi pârtii (pârtia Cocosul), aducțiunea de apă pentru generarea de zăpadă artificială pe pârtii și amenajarea unei instalații de iluminat nocturn pentru noua pârtie.

• Litoralul pentru toți, proiect care a urmărit facilitarea accesului persoanelor cu venituri reduse la vacanțe.

• Copiii Soarelui, proiect de promovare a gratuității oferite copiilor la cazarea pe litoralul românesc.

• Legea domeniului schiabil

 • Privatizarea integrală în turism, în echipa ministerului
 • Legea nr. 631/2001 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, la elaborarea căreia a coordonat echipa de experți.
 • 2002
  Primește de la Ion Iliescu Decorația SERVICIUL CREDINCIOS ÎN GRAD DE CAVALER.

2007 
Susține prima lucrare din România cu tema “Turismul de afaceri în România”, obținând diploma de Doctor în turism.

2016-2018 Președinte ANAT

BIO Paralela 45

Paralela 45 a fost înființată în aprilie 1990, de către 2 prieteni, Alin Burcea și Adrian Grigorescu, care lucraseră împreună ghizi la ITHR București, în perioada 1985 -1989. Tot aici au lucrat și Ion Antonescu (Marshal Turism de azi) și Sorin Nicolescu (Olimpic Internațional).

Ideea de a pune acest nume vine de la un artist plastic, prieten cu partenerul meu, care ne-a spus să facem ceva foarte puternic vizual, care să conțină și cifre. Astfel, cu ajutorul lui, am decis să numim agenția Paralela 45”, spune Alin Burcea. 

Pe 4 iunie 1990 s-a deschis oficial, Paralela 45, în actualul sediu din Bdul Regina Elisabeta 29 -31. În primul an, turismul intern a reprezentat principala activitate. “Primul nostru grup, prima plecare în străinătate cu turiști, a fost în Turcia, la Istanbul, la sfârșit de iunie. Excursia costa la vremea aceea 25 de dolari și 500 de lei și s-a făcut cu autocarul. Am fost ghid. Nu mai ieșisem din țară decăt în Bulgaria și Rusia și totul a fost o aventură”, mărturisește Alin Burcea.

Paralela 45 in cifre

Paralela 45 are grijă de vacanțele dvs.
Fiecare an reprezintă pentru noi o permanența provocare pentru a inova și a descoperi împreună noi destinații:

 • 1,8 milioane de turiști
  au călătorit cu noi, de la înființarea agenției Paralela 45 (1990)
 • peste 600 de zboruri charter
  în fiecare an către diverse destinații din Europa cu plecare din marile orașe ale României
 • peste 180 de itinerarii
  în circuite turistice și istorice către toate continentele
 • peste 70 mil. € vânzări anuale
  45 de ghizi însoțitori de grupuri
 • 50 de reprezentanți locali permanenți,
  în destinațiile de vacanță
 • 98% grad de ocupare
  (chartere avion și autocar)

Paralela 45 și brandurile sale de succes

1990 | Paralela 45
Agenția de turism Paralela 45 a fost înființată în aprilie 1990, fiind una dintre primele trei agenții private din România. www.paralela45.ro

1996 | Chicco
Misiunea echipei Chicco, condusă de CEO Ruxandra Burcea, este să-și pună experiența, cercetarea și studiile în slujba copiilor și familiilor, găsind soluții simple, inovatoare și mereu actuale. www.chicco.ro

2017 | Club Lac Snagov
Proiectul rezidențial Club Lac Snagov este o investiție de 7 milioane EUR, pe malul Lacului Snagov, pentru cei care vor să se relaxeze la sfârșit de săptămână departe de aglomerația urbană a Bucureștiului, în imediata vecinătate a Palatului și Mănăstirii Snagov. www.clublacsnagov.ro

2017 | Lake View Snagov
Complex multifuncțional pe malul lacului Snagov. Oportunitate unică de investiție https://lakeviewsnagov.ro

2019 | Snagov Lake Suites
Apartamente de închiriat în mijlocul naturii, pe malul Lacului Snagov. www.snagovlakesuites.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here