Octavian Ionescu, HR GFR : GFR lansează programul „Femei, mecanic de locomotivă: şanse egale în profesii feroviare” – pregătire şi angajare a femeilor ca mecanici de locomotivă

2
3050
Octavian Ionescu, HR GFR : GFR lansează programul „Femei, mecanic de locomotivă: şanse egale în profesii feroviare” - pregătire şi angajare a femeilor ca mecanici de locomotivă

Parte a strategiei de dezvoltare a grupului Grampet privind formarea profesională a resurselor umane , Grup Feroviar Roman a decis demararea programului „Femei, mecanic de locomotivă: şanse egale în profesii feroviare”.

Obiectivul programului este dublu: 1. atragerea de noi resurse umane şi dezvoltarea profesională a acestora în cadrul Grup Feroviar Roman;  2. să promoveze modernizarea şi o nouă percepţie asupra domeniului feroviar prin oferirea de şanse egale de pregătire pentru femei, într-o meserie percepută tradiţional pentru bărbaţi, precum cea de mecanic de locomotivă.

În România în 2017, o femeie mai uşor ajunge pilot de avion, decât mecanic de locomotivă, iar  programul de sustinere a egalitatii de şanse în profesii feroviare poate fi privit şi ca o politică de  a aduce în prezent mentalităţile.  Si în rezoluţia din 2016 a PE legata  de competitivitatea industriei feroviare se arată că este nevoie de creşterea vizibilității industriei în rândul tinerilor ingineri, în rândul personalului calificat şi în rîndul femeilor. Industria este tradiţionalistă şi este percepută ca „veche” – iar asta nu ajută deloc –  în condiţiile în care este nevoie de noi resurse umane. Pentru a atrage oameni tineri este nevoie de o schimbare de mentalitate şi este nevoie ca industria să fie percepută ca având şi componenta de înaltă tehnologie, ca fiind deschisă faţă de tineri, faţă de femei,”  a declarat Octavian Ionescu, Director Resurse Umane, Grup Feroviar Român.

Publicul ţintă al programului sunt femei din diverse domenii profesionale, inclusiv din cel feroviar, care doresc o schimbare în carieră.  Beneficiile sunt: posibilitatea de a activa într-o profesie de nişă  foarte căutată pe piaţa forţei de muncă, salarizarea atractivă şi un mediu de lucru care oferă stabilitate şi siguranţa locului de muncă. Costurile cu formarea profesională sunt acoperite integral de către angajator.

Cursurile sunt organizate de GFR, durează 9 luni, iar posturile care pot fi ocupate la finalul programului şi stagiilor de formare care durează încă 7 luni sunt de mecanic de locomotivă pentru activitatea de manevră. Bugetul pe care Grup Feroviar Roman îl alocă pentru calificarea şi dezvoltarea de competenţe profesionale pentru mecanici de locomotivă este de 20.000 euro pentru fiecare participantă.

GFR este singurul operator privat de transport feroviar care deţine un centru propriu de formare profesională. Programele de formare continuă din cadrul Grupului sustin perfecţionarea angajaţilor GFR, cu efecte pozitive asupra condiţiilor de salarizare şi oportunităţilor de evoluţie profesională.

Grampet este un grup de firme cu capital integral românesc, creat în anul 1999 de către fraţii Gruia Stoica şi Vasile Didilă si care activează la nivel european in industria feroviara. Grupul Grampet şi cuprinde Grup Feroviar Român, cel mai important operator privat de transport feroviar din România şi mai multe companii din domeniul proiectării, producerii, reparării, modernizării de material rulant cum sunt Electroputere VFU, Reloc Craiova, Reva Simeria. Prin operatorii săi feroviari şi casele de expediţie, Grupul Grampet este prezent în Germania, Austria, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina, oferind soluţii de transport de marfă şi logistice pe rute de la Marea Nordului la Marea Neagră sau Marea Adriatică.

2 COMMENTS

  1. Pai da dupa ce si-au batut joc de singura lor fata ,care intr ‘un final a plecat acuma s-au trezit ca vor femei ..halal managment au.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here