Obiectivul BNR, executat mai devreme: Rata creditelor neperformante a coborât la 10% după primele nouă luni

0
1948
Obiectivul BNR

Curăţarea bilanţurilor băncilor de creditele neperformante s-a aceentuat în trimestrul al treilea din 2016, rata creditelor neperformante cobârând la nivelul de 10% per total sistem bancar, conform ultimelor statistici oferite de BNR.

În acelaşi timp, profitul net pe sistem a urcat la 3,7 miliarde lei, mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Manevre pentru realizarea ,,planului,,

Pentru că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a solicitat instituţiilor de credit prezente în România să coboare cu rata neperformante sub 10% până la sfârşitul lui 2016, foarte multe bănci s-au conformat şi, fie au scos în extrabilanţier, fie au vândut portofolii întregi de creanţe. Cert este că indicatorii agregaţi privind instituţiile de credit, valabili la sfârşitul lunii septembrie 2016, arată o rată a creditelor neperformante, conform definiţiei ABE (Autoritatea Bancară Europeană), de 10%, în scădere cu aproximativ 6 procente faţă de septembrie 2015.

Astfel, rata neperformantelor a scăzut trimestrial de la 15,73% la sfârşitul lui septembrie 2015, la 13,51% la sfârşitul anului trecut, 11,30% la sfârşitul lunii iunie 2016 şi la 10% la sfârşitul lui septembrie 2016. Surse din mediul bancar susţin că rata neperformantelor a continuată să scadă uşor şi în octombrie, când nivelul neperformantelor ar fi coborât uşor sub 10%.

Profit net de 3,7 miliarde lei în primele 9 luni

Sistemul bancar românesc, care adună 37 de bănci, a înregistrat în primele nouă luni un profit net de aproape 3,7 mld. lei, nivel de 1,6 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În primul trimestru din 2016 sistemul bancar avea un profit de circa 1,17 mld. lei, iar până la jumătatea anului băncile au reuşit să-şi dubleze câştigul la 2,4 mld. lei. Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi rentabilitatea capitalului (ROE) au rămas la finalul primelor nouă luni în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,3% şi, respectiv, 12,32%.

Citeste si  După creditele neperformante de 83 de milioane de euro date Grupului Creștin, Locic și Dana Băjescu-BRD recidivează și mai aruncă niște bani pe fereastră... prejudiciu de 235 milioane de lei, directorul executiv al BRD și alți angajați suspecți de delapidare masivă

6 bănci au realizat profit de 3,4 miliarde lei

Primele şase bănci din sistem au realizat aproape întregul profit per total sistem bancar. Astfel, adunate, profiturile raportate de BCR, Banca Transilvania, BRD, Unicredit, ING Bank şi Raiffeisen Bank la sfârşitul trimestrului trei din 2016 au totalizat 3,420 miliarde de lei. La creşterea profitabilităţii a contribuit bineînţeles şi îmbunătăţirea calităţii portofoliilor (scăderea ratei creditelor neperformante), scăderea provizioanelor, precum şi veniturile nete din comisioane şi dobânzi.

Chiar dacă se raportează o uşoară creştere a creditării, se pare că majorarea împrumuturilor în lei nu compensează scăderea împrumuturilor în valută, raportul credite/depozite per total sistem bancar continuând să scadă, de la 92,67% la sfârşitul lunii septembrie 2015, la 82,87% la sfârşitul lunii septembrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here