O teorie economica oricand actuala-reindustrializarea pe baze private a Romaniei

0
2951

Pentru cresterea bunastarii populatiei conform asteptarilor intemeiate, Romania nu trebuie doar sa creasca in urmatorii 10 ani cu peste 4% pe an dar sa isi si modifice granularitatea acestei cresteri pentru a micsora problemele structurale.

Solutia oferita imbunatateste “fitness”-ul economiei Romanesti implementand 2 idei: reindustrializarea pe baze private a economiei Romanesti respectiv imbunatatirea competitivitatii.

Pentru imbunatatirea competitivitatii tinta propusa este a creste in World Economic Forum Global Competitiveness Index de pe pozitia 76 pe 56, inaintea Bulgariei.

Baza academica este data de corelatiile/cauzalitatile existente intre Indicele Compexitatii Economice si respectiv, WEF GCI si ritmul de crestere al bunastarii economice, cu proxy nu doar in PIB-ul pe cap de locuitor.

Cresterea bunastarii Romanilor intarzie.
Cresterea economica episodica produsa nu contribuie nici la sporirea prosperitatii cetatenilor nici la dezvoltarea sustenabila a economiei.

Reindustrializarea pe baze private a Romaniei genereaza simultan: cresterea bunastarii populatiei, capitalizarea antreprenorilor locali, schimbarea compozitiei si complexitatii economiei, sustenabilizarea cresterii economice, reversarea trendului migratiei si a natalitatii, imbunatatirea buclei de feedback intre cercetare-educatie si productie

Romania este o tara cu resurse diverse si cel mai important cu un nivel de venituri pe cap de locuitor mult inferior complexititatii structurilor productive si a capitalului uman productiv, ceea ce permite un ritm sporit de dezvoltare.

Romania nu mai poate construi combinate cu bani de la stat in schimb poate avea o abordare de tip stat participativ contribuind cu viziune, credibilitate si participarea in triumvirate public-privat la proiecte concrete.

Vorbim de un triumvirat in parteneriatele public privat pentru ca nuanta cea mai importanta pentru dezvoltarea Romaniei este ca investitorii autohtoni sa fie parte alaturi de investitorii straini si stat in marile proiecte

Analogia de expansiune industriala si de completare a lantului de valoare adaugata este simpla: O tara care produce mere inseamna ca are conditiile de mediu si cunostintele tehnologice sa produca la un moment dat si pere. Usor va putea sa se deplaseze spre stocarea fructelor si procesarea in dulceturi etc.

Acesta este modul in care complexitatea productiva ajuta Romania sa progreseze mai repede decat multi altii.

Cum anume Romania poate genera un demers de reindustrializare pe baze private?

Primul pas este identificarea interventiilor de sporire a productivitatii care pot genera aglomerari si ecologii economice ce fac ca intregul sa fie mai mare decat suma partilor: mari poli de dezvoltare e.g. Cluj Innovation City.

Concret programul de reindustrializare pe baze private va curpinde un set de masuri, pachete legislative, garantii, finantari, transfer tehnologic si parteneriate pentru:

– completarea lanturilor de valoare adaugata incomplete pe teritoriul Romaniei si captarea suplimentara de valoare adaugata e.g. industrializarea productiei agricole
– sporirea compexitatii produselor si serviciilor create pe teritoriul Romaniei
-reconversia bazinelor industriale de traditie
-accelerarea dezvoltarii celor 8 mari poli de dezvoltare regionala
-capitalizarea antreprenorilor autohtoni
-implicarea IMM-urilor
-completarea ecosistemelor industriale
-intarirea legaturii intre universitati, cercetare si productie
– repatrierea capitalurilor
– stabilirea de politici industriale nationale si a domeniilor strategice
-privatizarea accelerate prin diferite metode a detinerilor care nu se incadreaza la detineri strategice
-refacerea si completarea arhitecturii financiare
Dezvoltari suplimentare in opiniile “Reindustrializarea privata a Romaniei : Cluj Innovation City”, “Romania: Stat Participativ versus Asistential ori Minimal”, “4% crestere in Romania prin 8 poli: IT /Inovatie, Aeronautica/Mecatronica …”, ““Lipsa de viziune” a Premierului Ponta se poate vindeca cu un “Stat Participativ””, ““Campionii Economiei Romanesti” – un PP-PPP pentru expansiune regionala”, “Amnistie fiscala in Romania”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here