O nouă șmecherie: Cum speră Firea să scoată din faliment Primăria Capitalei cu propunerea unei taxe neconstituționale

0
880

O taxa pentru accesul cu masini poluante in Bucuresti este un lucru necesar. Orasul este irespirabil, unul dintre cele mai poluate din Europa, iar masuri de acelasi tip (nu identice) au fost deja luate in foarte multe capitale europene. Dar masura dnei Firea, asa cum este conceputa, este o smecherie si nimic mai mult.

O smecherie  pentru a mai aduna niste bani de unde se poate, avand in vedere falimentul in care a bagat Bucurestiul, dar si pentru a reusi, pe ultima suta de metri a mandatului, o imbunatatire a traficului, adica principala suparare a celor mai multi dintre bucuresteni. O smecherie cu mare risc de neconstitutionalitate, pe motiv de discriminare.

Daca esti din Bucuresti sau Ilfov, ca doar nu era sa fie afectata feuda Voluntari, nu platesti nimic pentru masini de la Euro 4 in sus. Daca ai masina Euro 3, platesti ca sa intri in centru. Daca e mai jos de Euro 3, nu poti intra in Centru nici cu taxa.

De ce doar in Centru? Adica in Berceni, Colentina sau alte cartiere dormitor poluarea e buna? Daca tot vorbim despre poluare. Sau vorbim despre smecheria care nu trebuie sa produca un deficit electoral mai mare decat beneficiul?

In ceea ce priveste autoturismele inmatriculate altundeva decat B sau IF, nu pot intra in Bucuresti fara sa plateasca o taxa de acces.

Deci, dupa cum puncteaza Sorin Ionita, cu aceeasi masina „din Clinceni nu platesc taxa (IF); din Bolintin Deal platesc (GR), localitati practic suburbane Bucurestiului, la aceeasi distanta de oras”.

In plus, autobuzele, masinile jandarmeriei, ale ambulantei, politiei, SMURD nu platesc. Adica o masina euro 6 din Arges plateste, in timp ce un autobuz vechi sau o masina a jandarmeriei nu plateste? Sa vedem ce se va intampla cu taxiurile.

De ce taxa nu se aplica noaptea, in week-end si de sarbatori?

Masina polueaza mai putin noaptea sau de Craciun? Daca tot vorbim despre poluare, nu despre masuri disperate de a face traficul mai suportabil dupa ce 3 ani de zile n-ai miscat un deget.

Pe de alta parte, poti lua aceasta masura de-abia dupa ce orasul indeplineste conditiile ncesare pentru ca transportul cu masina personala sa fie chiar un moft. Si prima asemenea masura este sa fi pus deja la punct un transport in comun foarte eficient.

Stiu teoria ca el va deveni mai ritmic si rapid dupa ce traficul se va fluidiza in urma introducerii acestei taxe. Poate ca asa va fi. Dar sunt in continuare zone aproape rupte de centrul Capitalei si eu locuiesc intr-una dintre ele, desi este in sectorul 1.

Cand depinzi de niste autobuze care circula marti si joi, iar cand vin poti ajunge cu ele doar pana unde sa astepti alte autobze mereu aglomerate, iti piere orice chef de ecologie si esti practic nevoit sa te sui in masina, ceea ce eu personal as prefera sa nu fac.

Oricate solicitari au facut asociatiile de locatari din zona sa fie ajutati sa devina mai ecologisti, nimanui nu i-a pasat. Asa ca zilnic, din cartier pleaca siruri de masini. Si in situatia aceasta sunt multe ale zone ale Capitalei.

Sigur ca as putea merge cu masina pana la prima statie de metrou sau pana la autobuzul direct catre centru. Si acolo unde sa parchez? In cel mai bun caz incalec o bordura, daca gasesc vreun loc liber, sau folosesc o parcare de hypermarket, ceea ce nu e in regula deloc.

Iar sa introduci aceasta vigneta in timp ce ai prelungit sine die chinul celor dependenti de una dintre putinele linii de transport eficiente, ma refer la tramvaiul 41, mi se pare un tupeu fara de margini.

Apoi, comparand traficul dintr-o zi de vacanta cu unul dintr-o zi cu scoala, e simplu de vazut cam cati bucuresteni isi duc copiii la scoala cu masina. Va sigur ca nimeni nu alege o scoala indepartata de casa de placere.

Din pacate, suntem inca foarte departe de normalitatea in care scoala de langa casa sa fie la fel de buna ca oricare alte scoala, deci sa nu existe niciun moiv pentru care copilul sa fie plimbat prin oras. Si este la fel si in cazul gradinitelor, unde chestiunea este si mai sensibila.

In plus, sa taxezi orice roata straina de oras este o solutie de luat in calcul doar daca ai o centura a Bucurestiului foarte bine pusa la punct, astfel incat oamenii aflati in tranzit sa aiba oricand o alternativa. Dar centura Bucurestiului este adesea impracticabila, iar dupa ce va fi introdusa aceasta taxa, pun pariu ca se va bloca.

Si cum ar fi ca modelul taxei sa fie luat si de primari ai unor orase fara nicio varianta ocolitoare? Rezultatul ar fi ca un drum cu masina pana la Constanta va costa mult mai mult decat cu avionul.

Masura este luata pe picior, fara studiu de impact, dupa cum chiar dna Firea recunoaste. Si fiind atat de prost conceputa, compromite sansa de a explica rational necesitatea de principiu a masurii.

Toate detaliile pe:

http://www.ziare.com/gabriela-firea/stiri-gabriela-firea/oxigen-firea-taxa-neconstitutionala-de-adunat-bani-la-vreme-de-faliment-1573597

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here