O nouă categorie de persoane beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare

0
1361

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR),toţi lucrătorii cu handicap mediu, accentuat sau grav beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare.

Până în prezent, legislaţia prevedea că reducerea vârstei de pensionare se aplică numai dacă handicapul era căpătat înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat. Acum, însă, CCR a stabilit că şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap ulterior calităţii de asigurat vor putea beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcţie de gradul de handicap.

Decizia CCR nr. 632/2018 a apărut în Monitorul Oficial şi deja produce efecte. CCR a constatat, recent, că sintagma „preexistent calităţii de asigurat” cuprinsă în Legea privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituţională. Astfel, în esenţă, Curtea a eliminat o discriminare care permitea pensionarea mai rapidă numai pentru cei care au căpătat un handicap mediu, accentuat sau grav înainte să fie asiguraţi în sistemul public de pensii, potrivit avocat.net.

În motivare, Curtea Constituţională a statuat că sintagma „preexistent calităţii de asigurat” încalcă articolul 16 alin.(1) din Constituţie referitor la egalitatea în faţa legii şi a autorităţilor publice, întrucât nu permite şi persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap ulterior calităţii de asigurat să beneficieze de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcţie de gradul de handicap.

În opinia majorităţii judecătorilor Curţii Constituţionale, nu există nicio deosebire obiectivă şi relevantă între categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat şi categoria persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap ulterior calităţii de asigurat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here