O comparaţie posibilă doar pentru ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu: între pensia de stat şi pensia privată, pentru a vedea care este diferenţa dintre ele

0
1959
În anul 2018 companiile private se pregătesc să crească salariile angajaţilor

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, vrea să realizeze o comparaţie între pensia de stat şi pensia privată, pentru a vedea care este diferenţa dintre ele, din moment ce se cotizează cu aceeaşi sumă şi la pilonul I şi la pilonul II.

Din punctul de vedere al analiştilor, comparaţia pare însă imposibilă. Ministrul Muncii a declarat că a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile şi care este diferenţa între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează şi la stat.

Analiştii consideră însă că performanţele celor doi Piloni nu pot fi comparate, din mai multe motive. În primul rând, deşi în prezent contribuţiile la cei doi piloni sunt asemănătoare (5,4% la Pilonul I şi 5,1% la Pilonul II), ele nu au fost dintotdeauna aşa, a explicat economistul Aurelian Dochia .

 În 2008, când a avut loc reforma sistemului de pensii, contribuţia la sistemul privat a fost de numai 2% din cota de contribuţii la sistemul de pensii. Ulterior, ea s-a majorat gradual, şi a ajuns la cota actuală de 5,1%. Asta înseamnă, aşadar, că nivelul contribuţiei la Pilonul II a fost întotdeauna mai mic decât cel la Pilonul I, de stat.

În al doilea rând, Pilonul I de pensii funcţionează pe sistemul „pay as you go”. Astfel, cei aflaţi acum în câmpul muncii plătesc contribuţii la pensii pentru actualii pensionari, iar când cei dintâi vor ajunge la pensie, pensia lor va fi plătită de cei înscrişi la acea dată în câmpul muncii. Astfel că cel care plăteşte acum la sistemul public nu dobândeşte un activ, ci doar o bunăstare virtuală.

În schimb, în Pilonul II de pensii, fiecare contribuabil are un cont propriu în care i se acumulează contribuţiile depuse de el însuşi de-a lungul timpului, la care se adaugă randamentele obţinute de fondul care i-l administrează. Aceşti bani sunt administraţi într-un mod reglementat şi supravegheat de stat, fondurile de pensii având reguli foarte stricte pentru investiţii.

 „Ouăle să fie distribuite în mai multe coşuri” Mai mult, însăşi logica Pilonului II nu este aceeaşi ca cea de la Pilonul I. „Prin Pilonul II s-a dorit să se construiască un sistem complementar Pilonului I. Niciodată nu a fost văzut ca un sistem independent, în care să ai o pensie cu care să nu îţi mai pese ce se întâmplă cu Pilonul I. Tot timpul era vorba de o pensie care să suplimenteze ceea ce oferă Pilonul I”, a declarat Dochia.

 „Să încerci să nu depinzi de o singură sursă, pentru că până la urmă necazuri se pot întâmpla în orice sistem de pensii”. Potrivit lui Dochia, Pilonul II este o măsură de prudenţă: „Cel mai bine e să ai, cum se spune, ouăle distribuite în mai multe coşuri, să nu se spargă toate odată”.

Dochia mai arată că, potrivit unor prognoze pe termen lung, cineva care contează doar pe Pilonul I va obţine la pensie, în 2040, o rată de înlocuire de doar 29%. Adică va primi o pensie de nici o treime, raportată la salariul din care a contribuit. Afirmaţia este susţinută şi de Mihai Coca-Cozma, director general Metropolitan Life Pensii, care arată într-un interviu că dacă statul decide să naţionalizeze pilonul II, venitul la înlocuire va fi de maxim 24%.

 Ministerul Muncii va începe pregătirile pentru o largă consultare publică pe tema unui nou proiect de lege privind pensiile, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. El a dat asigurări că noul proiect va beneficia de o „largă dezbatere publică”, însă nu a spus dacă în acest moment există un draft şi dacă s-au conturat deja idei sau principii despre cum va arăta noua Lege a pensiilor.

Ministrul Muncii a afirmat că, în prezent, se lucrează la centralizarea datelor, lucru care va face posibil realizarea unei legi unitare a pensiilor. În schimb, cineva care are pensie şi de la Pilonul I şi de la Pilonul II ar putea să ajungă la 45% rată de înlocuire. Astfel, dacă în ultima zi ca angajat câştigi 100 de lei, în prima zi de pensie primeşti 45 de lei, potrivit lui Cozma.

 Gaura la buget vine de la pensii Unul din motivele pentru care Guvernului i-ar conveni o naţionalizare a Pilonului II ar fi degradarea deficitului bugetar. Odată cu transferarea unor contribuţii la Pilonul II de pensii, deficitul sistemului public de pensii s-a majorat, acesta fiind unul dintre motivele pentru care şi bugetul statului este pe deficit.

Iar lucrurile merg spre mai rău, potrivit lui Dochia: „Evoluţia demografică din România nu este deloc favorabilă. Ştim bine că rata de dependenţă (rata pensionari-salariaţi) se degradează permanent. S-a vândut şi iluzia că poţi să mergi mai departe crescând pensiile şi promiţând că le vei creşte în continuare, dar contribuţiile pentru pensii trebuie să scadă. Şi evident, vine întrebarea: Cum se poate aşa ceva?”.

 Atât ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, cât şi premierul Mihai Tudose au ţinut să precizeze că discuţiile privind Pilonul II se pensii nu se referă nici la naţionalizarea, nici la desfiinţarea sa.  „Nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie”, a spus Vasilescu.

Premierul Tudose a completat: „Nu se desfinţează pilonul II de pensii. Ceea ce ştiu că face doamna ministru este o analiză asupra gestionării acestor bani, fiindcă tot a ieşit în discuţie acest pilon II. Vedem el este gestionat într-un fel, să vadă Guvernul, să vadă doamna ministru şi noi toţi apoi cum este gestionat acest fond: ce se întâmplă cu acei bani, unde sunt investiţi, cât costă gestionarea acelor bani. Rezultatele vor fi făcute publice”, a afirmat el.

Declaraţiile lor vin în contextul în care anterior ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat că Pilonul II va fi desfiinţat, retrăgându-şi ulterior afirmaţiile şi spunând că doar a răspuns unei întrebări care „probabil, a fost interpretată greşit”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here