O abordare dietetică modificată, joacă un rol esențial în tratamentul bolilor hepatice

0
88
Factori de risc Alimente Factori protectivi Alimente
Acizii grași saturați Untură, unt,             ulei de cocos, palmier Acizi grași mononesaturați Ulei de măsline

Nuci

Avocado

Unt de arahide

Ulei de arahide

Aportul de acizi grași saturați mai mult de 10% din energia totală poate stimula rezistența la insulină.

Înrăutățesc profilul lipidic

Îmbunătățesc profilul lipidic.

Determină ameliorarea nivelului glucozei serice și a tensiunii arteriale.

Crește nivelul de HDL-colesterol și scade nivelul colesterolului total la subiecții cu diabet zaharat.

Inhibă oxidarea colesterolului LDL și scad nivelul seric al trigliceridelor.

Beneficii asupra stresului oxidativ.

Acizi grași trans Fast-food

Margarina

mâncarea preparata în urma prăjirii

alimentele semipreparate

Omega-3 Peștele, sardinele, somonul

Uleiul de pește

Semințe de in, chia

Nuci

 

Determină tulburări la nivelul profilului lipidic.

Sunt factori proinflamatori.

Contribuie la îmbunătățirea profilului lipidic.

Determină ameliorarea nivelului glucozei serice și a tensiunii arteriale.

Aportul de acizi grași omega-3 ameliorează semnificativ profilul lipidelor și reduce răspunsul inflamator, steatoza și afectarea hepatocitelor la pacienții cu steatoză hepatică nonalcoolică.

Fructoză/ sucroza Băuturi răcoritoate

Bomboane

Sosurile procesate

Fibre Fructe, legume
 Excesul de fructoză determină creșterea numarului de trigliceride, țesut adipos visceral, rezistența la insulină Reduce trigliceridele și a nivelului seric al glucozei.

Stimulează sațietatea prin fermentația bacteriană și creșterea concentrațiilor libere de acizi grași în intestinul gros

Contribuie la pierderea în greutate și reduce cantitatea de alimente ingerate.

Reduce riscul de rezistență la insulină.

Modificările stilului de viață al pacienților, în special o abordare dietetică modificată, joacă un rol esențial în tratamentul bolilor hepatice grase nonalcoolice. O schemă nutrițională echilibrată, limitată și individuală, permite pierderea în greutate și o îmbunătățire a tabloului clinic.

  1. Reducerea consumului de fructoză adăugată

Este important să înlocuim băuturile dense caloric și lipsite de nutrienți cu cele

lipsite de calorii (apă, ceai, cafea) sau cu cele nutritive (apă cu fructe, smohothies).

  1. Consumul de vitamine A,C și E.

Din dieta zilnică a persoanelor cu steatoză hepatică nonalcoolică nu trebuie să lipsească alimente care conţin vitaminele A, C şi E.  Ele au proprietăţi antioxidante şi sunt implicate în buna funcţionare a ficatului.

A C E
 Betacarotenul, precursorul vitaminei A, ajută la detoxifierea hepatică. Este bine ca acest nutrient să fie procurat din surse alimentare, nu din suplimente, pentru evitarea supradozării.

 

 Vitamina C are proprietăţi regenerative la nivelul ficatului şi, în plus, scade nivelul colesterolului „rău” şi pe cel al trigliceridelor. Vitamina D este protector eficient al ficatului, mplicată în procesele metabolice hepatice.
Surse: morcovii, peștele, caisele, cartofii dulci, roșiile.

 

Surse: fructe si legume proaspete: citrice, maceșele, coacăzele, pătrunjelul, ardeii grași, varza. Surse: uleiurile vegetale nerafinate şi neprocesate, avocado, germenii de grâu, nucile, seminţele crude de floarea-soarelui.

 

  1. Activitatea fizică zilnică:

Minimul de activitate fizică zilnică pentru menținere este de 30 de minute/zi sau echivalentul a 200 calorii consumate. De exemplu, echivalentul a 5 000 de pași de mers pe jos.

Pentru scădere în greutate, din grăsime se recomanda activitate fizică prin care să se consume minim 400 de calorii.

Exercițiile fizice sunt importante pentru obținerea și menținerea pierderii în greutate și, de asemenea, reduce riscul afecțiunilor legate de steatoza hepatica: diabet de tip 2, rezistență la insulină, hipertensiune arterială, dislipidemie și sindrom metabolic.

  1. Deficitul caloric

Deficitul energetic ar trebui să fie între 500 și 1000 kcal pe zi.

Deficitul mai sus menționat permite pierderea în greutate 0,5-1 kg pe săptămână cum este și recomandat.  Scăderea în greutate rapidă nu este sănătoasă și nici de lungă durată.

 

  1. Monoglutamat de sodiu

Cosnumul crescut de monoglutamat de sodiu crește riscul de dezvoltare a ficatului gras și produce inflamația, precum și displazia din hepatocite.

Aportul de glutamat monosodic contribuie la creșterea acizilor grași liberi și a concentrațiilor serice ale trigliceridelor. Expunerea la MSG determină deteriorarea β-oxidării acidului gras, sinteza acidului biliar și stocarea lipidelor.

Este un aditiv alimentar utilizat pentru a îmbunătăți aroma unor produse alimentare. Este predominant mai ales în alimentele procesate, congelate și conserve. Se mai găsește în vegeta, snacksuri. , cuburile care se folosesc drept baza la borșuri sau alte mâncăruri, sosuri pentru salate din comerț,  supe instant, amestecuri de condimente, fast-food, pateuri, mâncarea chinezească, mezeluri.

  1. Uleiul de pește

Efectul uleiului de pește asupra subiecților cu risc de steatoza hepatică nonalcoolică prezentând rezistență la insulină:

  • Scăderea trigliceridelor, acizilor grași liberi, a glucozei și a nivelului seric al insulinei
  • Reducerea rezistenței la insulină periferică
  • Scăderea secreției de lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL) și inhibarea lipogenezei hepatice
  • Creșterea utilizării și stocării glucozei în mușchii scheletici
  • Reducerea dimensiunii adipocitelor și a conținutului de grăsime viscerală
  • Activarea transportorului de glucoză dependent de insulină în țesutul adipos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here