Nu vor mai trebui înregistrate la Fisc contractele de închiriere

0
1462

Potrivit unui proiect de modificare a normelor Codului Fiscal, persoanele care încasează venituri din chirii nu vor mai fi nevoiţi să înregistreze la Fisc contractele de închiriere, ca până acum. Tot ce vor trebui să facă este să depună declaraţia 212.

Astefel va dispărea cerinţa înregistrării la ANAF a contractelor de închiriere din care rezultă veniturile impozabile. Nu vor mai trebui duse la Fisc contractele de închiriere de către cei care obţin venituri din chirii, nici în 30 de zile de la încheiere, nici mai devreme şi nici mai târziu. Cei care obţin venituri din chirii vor avea în schimb obligaţia să depună la Fisc declaraţia fiscală unică (formularul 212), în termen de 30 de zile de la încheierea contractului.

 „Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia depunerii la organul fiscal competent a declaraţiei pe fiecare sursă de realizare a venitului, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului”, prevede proiectul de norme. Anterior, cei care declarau aceste venituri din chirii foloseau D220 (declaraţia privind venitul estimat/norma de venit), doar că aceasta nu mai e folosită în prezent, de când a intrat în vigoare D212. Însă aceste modificări nu au intrat încă în vigoare. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost pus în dezbatere la Ministerul Finanţelor Publice săptămâna trecută. Actul va trebui adoptat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial ca să se aplice efectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here