Nu vă era dor de „taxa pe stâlp”? Eolienele vor fi din nou impozitate pentru turnurile de susţinere

0
805

„Taxa pe stâlp”, abolită la începutul anului trecut, revine sub o nouă formă. Începând cu data de 3 decembrie, turnurile de susţinere a turbinelor eoliene sunt considerate clădiri, lucru care va face posibil ca autorităţile locale să impună impozite şi taxe locale pentru astfel de construcţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal care include în categoria clădirilor şi turnurile de susţinere a turbinelor eoliene, documentul apărând în Monitorul Oficial.

Parlamentarii au modificat Codului Fiscal pentru a include în categoria clădirilor, pentru raţiuni de fiscalizare, turnurile de susţinere a turbinelor eoliene.

Iniţiatorii susţineau că vechiului Cod Fiscal i-au fost aduse modificări care clarificau faptul că turnul de susţinere al turbinelor eoliene se încadra „în categoria clădirilor”, ceea ce permitea autorităţilor adminsitraţiei publice locale să impună impozite şi taxe locale. Însă odată cu noul Cod Fiscal au fost pierdute din vedere asemenea clarificări, spun ei, transmiţând că acest lucru generează neclarităţi în stabilirea impozitelor şi taxelor locale.

Astfel, Codul fiscal includea definiţia „clădirii”, care este clasificată drept „orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structural de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite”.

Însă ce susţineau iniţiatorii legii este că această definiţie nu conţine şi clarificări privind turnurile de susţinere a turbinelor eoliene. Astfel, prin iniţiativa legislativă, aceştia au introdus la finalul definiţiei şi propoziţia: „În categoria clădirilor se include şi turnurile de susţinere a turbinelor eoliene”.

Iniţiatorii fac precizarea că încadrarea turnurilor de susţinere ale turbinelor eoliene în categoria „clădiri” este conform cu dreptul comunitar în materie fiscală. Mai mult decât atât, iniţiatorii consideră adecvată formularea acestei clarificări în corpul legii privind Codul Fiscal.

Odată ce modificările au fost promulgate şi publicate în Monitorul Oficial din 3 decembrie 2018, autorităţile locale vor putea să impună impozite şi taxe locale pentru astfel de construcţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here