Nu mai vin străinii să investească

0
3848
investitii

Numărul companiilor noi cu capital străin a scăzut cu 14% în acest an şi a ajuns la numai 3.100 de firme, cel mai redus nivel din ultimii cincisprezece ani, în timp ce capi­talul adus în aceste entităţi este de numai 23 de milioane de dolari, al treilea cel mai scăzut nivel din 2002 încoace.

Deși România se laudă cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, 5,2% în primul semestru, încrederea investitorilor străini, „mă­surată“ prin intermediul companiilor noi înfiinţate este la un nivel mai redus chiar şi faţă de 2009, an în care economia României se prăbuşea sub o scădere de 7%.

207.000 de companii

„Este mai importantă calitatea acestor investiţii, sustenabilitatea lor pe termen lung şi valoarea adăugată pe care o aduc economiei României“, a spus Eric Stab, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini. Stab este şi preşedinte şi CEO al Engie România pentru Ziarul Financiar. CIS reuneşte 120 de firme care au creat direct şi indirect 200.000 de locuri de muncă în economie. În România sunt 207.000 de companii controlate de investitori străini, cu un capital social de 57,8 mld. dolari (43,5 mld. euro) la finalul lunii iulie, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Cifră de afaceri de 130 miliarde euro

Firmele cu capital străin au o cifră de afaceri de 130 mld. euro anual, jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor din România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here