Noul sistem de salarizare al medicilor, o soparla marca PSD, cu pacaleli si ascunzisuri

1
1447

Angajații din sistemul medical au primit recent primele salarii ( cele pe luna martie) după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Chiar și acum, printre angajati domnesc si acum frustrarea, nemultumirea sau confuzia.  In prezent, există spitale în care salariile medicilor s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății este constient de aceasta balanta dezechilibrata si admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad. Ca solutia, acesta cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor.

Vasi Rădulescu, medic cardiolog și fondatorul leapșadesănătate.ro , dezvaluie realitatea despre renumita marire de salarii ale medicilor, intr-o postare pe o retea de socializare, spunand ca, de fapt, toata aceasta  miscare impinge si mai mult medicii sa plece din tara. Postarea lui Vasi Rădulescu pe Facebook: 
“Să mă iertați, dar Noile salarii ale medicilor reprezintă o greșeală.
1. Rezident de an trei, salariu mărit de la 2650 lei la 4700 lei. Mărirea e de 1400 de lei, pentru că a fost anulată acea bursă de 670 de lei. Un astfel de rezident, dacă era pe ATI sau pneumo în secție de TB, avea spor de 75 sau 100%, deci salariul lui era din start aproape cât cel actual. Sporurile au fost măcelărite și coborâte la 15-30%. Nu vă supărați, dar nu veți putea compara niciodată ATI cu o specialitate blândă, să zicem nefrologia normală. Nu vreau să se simtă cineva lezat, dar la ATI e jale cu operații, cazuri infernale, gărzi în care trag toți de tine de pe toate secțiile.

2. Apoi au distrus sistemul de gărzi. Au pus două obligatorii acum. Dacă plata gărzilor fusese oarecum remediată, acum nu mai au spor (de parcă e muncă banală) și veniturile aici scad drastic. Un rezident ATI care făcea cinci gărzi suplimentare, să zicem din ele două în weekend, mai lua 4000 de lei din gărzi. Fără sporuri la salariul de bază și la gărzi, veniturile îi scad cu 2-3 mii de lei. Bun așa. Pe ATI, adică o specialitate de importanță uriașă.

3. În același spital lucrează medici, asistente, biologi, chimiști, fiziokinetoterapeuți. Modifici salariile, dar nu faci asta în cazul ultimelor trei exemple, de parcă ei sunt maimuțe, nu personal implicat în buna funcționare a lucrurilor într-un spital.

4. Crești salariile în sistemul de stat și privatul urlă. Privatul ia mulți medici specialiști tineri și le dă 2-3 mii de lei la început. Când la stat salariul este de 8000 de lei, vei plânge de ciudată și nu vei mai merge în privat, ci te vei pregăti să pleci din țară. Nu, nu te vei duce la stat, pentru că în majoritatea cazurilor nu ai cum să obții postul. Te poți duce în provincie, dar din multe motive mulți nu aleg să facă asta (familie, prieteni în capitală, lipsă dotări în spitalul respectiv, lipsă perspective).

În esență, sigur că modificarea asta pare bună. Sigur că e o șopârlă marca PSD cu păcăleli și ascunzișuri, dar pare un lucru totuși util. În realitate, modificarea rupe medicii și mai tare. Trebuia gândit totul cu atenție înainte, astfel încât să nu se genereze atâtea probleme. Dar cine să gândească? Să fie bine ca să nu fie rău, zic. Sau invers.”

1 COMMENT

  1. SPORURILE – sunt cea mai mare prostie a legii salarizarii, iar ele au fost mentinute in SISTEMUL DE STAT !!!! probabil si la presiunea sindicatelor. Salariile trebuiau stabilite concret in fiecare domeniu. Esti medic ATI asta este salariu. Esti medic neurolog, acesta este salariu. LA PRIVAT NU EXISTA SPORURI DE MAI BINE DE 15-20 DE ANI. Saklariu se negociaza si PUNCT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here